Barcelona inaugura un nou Espai Memorial al Camp de la Bota en record i homenatge a totes les persones executades pel franquisme : Servei de Premsa

Barcelona inaugura un nou Espai Memorial al Camp de la Bota en record i homenatge a totes les persones executades pel franquisme

24/02/2019

El Parapet de les executades i executats 1939-1952 és obra de l’artista Francesc Abad i evoca el mur d’afusellaments que va quedar submergit amb les obres del Fòrum

L’alcaldessa, Ada Colau, ha inaugurat el nou espai memorial a la plaça del Fòrum

Des del 1939 fins al 1952, segons la documentació extreta dels consells de guerra sumaríssims, van ser executades a Barcelona 1.706 persones

El projecte s’emmarca en la commemoració del vuitantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona i de l’inici de la repressió sistemàtica i les execucions sumaríssimes

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha inaugurat avui el nou Espai Memorial Parapet de les executades i executats 1939-1952 al Camp de la Bota per recordar i homenatjar les 1.706 persones que van morir executades a Barcelona, la majoria en aquest espai del litoral barceloní.

A l’acte, que ha tingut lloc a la plaça del Fòrum i on també s’ha fet una ofrena floral, hi han participat els tinents d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i Janet Sanz i l’alcalde de Sant Adrià, Joan Callao, entre d’altres autoritats. I ha comptat amb les actuacions musicals d’Andrea Moti, Rusó Sala, Sabor de Gràcia i Brodas Bros.

“És molt important fer aquest reconeixement, amb el nom i cognom de les 1.706 persones executades a Barcelona. És increïble que hagin hagut de passar 40 anys perquè arribi aquest reconeixement, és essencial per a la democràcia lluitar per recuperar la memòria. Aquest és una política prioritària de ciutat. Aquest reconeixement el fem per salut democràtica i per lluitar contra la impunitat franquista”, ha afirmat l’alcaldessa.”Perquè volem la pau però no volem l’oblit ni la indiferència, devem aquest record a tots els homes i totes les dones que van ser executades. És un acte de present i de futur, som una ciutat de vida. Les polítiques de memòria són més importants que mai. Perquè aquestes polítiques són les que ens permetran acabar amb la impunitat franquista”, ha reblat.

 

 

 

 

 

 

El Parapet, que evoca el mur d’execucions que amb els anys ha quedat submergit sota l’aigua, és obra de l’artista Francesc Abad. La seva instal•lació, a la plaça del Fòrum, té lloc en complir-se vuitanta anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, l’any 1939, moment en què es va iniciar la repressió sistemàtica i les execucions injustes per part del franquisme. Amb aquest projecte Barcelona ha volgut significar aquest espai de memòria amb els noms de les executades i els executats a la ciutat i homenatjar la seva biografia d’esforç per a la igualtat.

Aquest projecte parla de memòria i de l’oblit de les veus dels testimonis, per deixar constància d’una realitat sovint amagada i apartar la indiferència. El treball artístic vol contribuir a la recuperació de la memòria ciutadana sobre la implacable repressió a la que fou sotmesa durant el franquisme.

Es tracta d’una acció memorial que s’emmarca en el programa municipal Aparta la Indiferència, destinat a l’evocació de l’ocupació franquista de la ciutat, el 26 de gener de 1939, i les seves conseqüències en complir-se vuitanta anys d’aquells fets i de l’inici de la repressió sistemàtica sobre l’antifranquisme. A banda del mur artístic amb els noms de totes les persones executades, el mateix dia també s’instal•larà a la plaça del Fòrum un faristol informatiu que explicarà els fets.

Coincidint amb la inauguració del nou espai memorial, el MUHBA Museu d’Història de Barcelona també exposa l’obra El Camp de la Bota, de l’artista Francesc Abad, a la Capella de Santa Àgata fins al 17 març. El Camp de la Bota, premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques 2004, és un projecte en procés de l’artista Francesc Abad sobre el llegat del passat i la seva repercussió sobre la contemporaneïtat a partir de la dissecció del cas concret de l’execució de 1.706 persones, entre 1939 i 1952, per part de la dictadura franquista al Camp de la Bota, un indret de Barcelona on el 2004 s’hi va emplaçar el Fòrum de les Cultures.

 Compartiu aquest contingut