La veïnificació de la plaça Sant Miquel començarà al març i estrenarà nova imatge a finals del 2019 : Servei de Premsa

La veïnificació de la plaça Sant Miquel començarà al març i estrenarà nova imatge a finals del 2019

24/02/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquesta actuació busca afavorir les dinàmiques veïnals i millorar les condicions ambientals i d’ús de l’espai

L’actuació, emmarcada en el Pla de Barris del Gòtic Sud, abasta una superfície de 4.317 metres quadrats i compta amb un pressupost de prop de 2 milions d’euros

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de manera definitiva el projecte de reurbanització de la plaça Sant Miquel. Aquesta actuació ens permet avançar cap a la veïnificació de la plaça amb la previsió que les obres s’iniciïn a finals de març i aquesta estreni nova imatge a finals del 2019. Aquest projecte s’emmarca en el Pla de Barris del Gòtic Sud que vol lluitar contra les desigualtats als barris de la ciutat. En aquest cas, es considera que un dels orígens d’aquestes desigualtats i pèrdua de qualitat de vida és la manca d’espais públics on poder desenvolupar activitats quotidianes com són l’activitat física, els jocs infantils, els espais d’estada per famílies i gent gran, entre d’altres.

La reurbanització d’aquest espai compta amb un pressupost de prop de 2 milions d’euros i abastirà una superfície de 4.317 metres quadrats. L’objectiu de les actuacions previstes és el de veïnificar aquest àmbit mitjançant l’ampliació dels usos veïnals, la zona verda i l’espai jugable, i reorganitzar les circulacions i aparcaments de vehicles.

El projecte es planteja com una oportunitat per repensar l’espai públic de manera que s’afavoreixin les dinàmiques veïnals en front a les vinculades als vehicles o serveis. Aquesta remodelació integral ha de servir per millorar les condicions ambientals i d’ús de l’espai per tractar-lo des de la polivalència amb una millora qualificada de l’espai lliure. En definitiva, es busca que les persones i la seva vida quotidiana recuperin el protagonisme.

D’aquesta manera, el projecte planteja que la plaça sigui un espai de trobada, d’ús públic, servidor i catalitzador de múltiples activitats. Un espai públic estructurador del teixit urbà de Ciutat Vella i on es proposa resoldre les problemàtiques que el caracteritzaven fa uns mesos. Aquest projecte recull les propostes realitzades per veïnat i entitats a diversos consells de barri i assimila la feina i reclamacions de col•lectius de l’entorn com Fem Plaça, les AMPAs o les entitats de joves i infants del barri.

 

 

Per aconseguir-ho, el projecte posa a les famílies i els infants al centre de la mateixa amb un disseny de tot l’àmbit en clau de la mesura de govern “Ciutat jugable” que aposta per espais amb diferents elements que permetin el seu ús intergeneracional i de manera lliure i creativa, mitjançant jocs i espais lúdics i innovadors. Per aquest motiu, s’augmenta en més del doble la superfície d’espai jugable per a infants i joves i les zones d’estada per a famílies, gent gran i veïnat en general. També s’incrementa la vegetació i les zones de paviment tou o de terra, inclòs un sorral infantil, introduint un caràcter més tou i natural a la plaça dura que hi ha actualment.

Així, es desborda l’actual zona de jocs per tota la plaça amb diferents jocs i elements jugables singulars per a les franges d’edat de 0-6 anys i 6-12 anys i es generaran zones d’estada familiar i per a gent gran vinculades a aquests i a la zona de nou arbrat.

Tot això és possible gràcies al manteniment de la mobilitat de la plaça amb un sentit únic de circulació i a la prohibició de l’aparcament actual al centre de la plaça, tant de vehicles com de motos en tot l’àmbit; a la reubicació de les places de càrrega i descàrrega que funcionaran amb franja horària al carrer Gegants al davant de les terrasses i els aparcaments de vehicles de persones amb diversitat funcional se situaran al carrer Templers. Les terrasses es mantenen al lloc actual, tal i com recull l’ordenació singular aprovada per aquest àmbit, i el Bicing es renovarà i es col•locarà al carrer Gegants.

També es milloren les infraestructures amb l’adequació de l’enllumenat als requeriments actuals d’eficiència energètica assolint un nivell d’il•luminació adequat, del sistema de recollida d’aigües, noves tecnologies i el suport a la jardineria, així com la renovació del paviment. Finalment, es dota d’una senyalètica adequada amb la seva nova funcionalitat i tenint en compte l’entorn patrimonial que acompanya la plaça en tots els seus perímetres.

 

 

El Pla de Barris estableix una nova manera de treballar entre l’administració i els barris, que es basa en la suma de la creativitat i l’eficàcia de l’acció veïnal amb la capacitat i els recursos de l’Ajuntament. En el cas del projecte a la plaça de Sant Miquel, es van fer dos consells participatius al barri Gòtic sobre espai públic, on es van recollir impressions idees dels veïnat sobre com actuar sobre la plaça per veïnificar-la. La nova proposta és el resultat, doncs, de la participació i aportacions de col•lectius del barri com Fem Plaça, les AMPAS o entitats infantils i juvenils, així com d’un estudi sobre la mobilitat i l’aparcament existent actualment a la plaça. El Pla de Barris del Gòtic Sud té també una actuació molt important en un equipament situat a escassos metres de la plaça, el Borsí, que es destinarà a l’ampliació de la Biblioteca Andreu Nin i a un equipament veïnal.

 

Enllaços relacionats

Render 1/2

Render 2/2





Paraules clau

Ciutat Vella/