En vigor la nova regulació per exercir d’estàtua humana a la Rambla : Servei de Premsa

En vigor la nova regulació per exercir d’estàtua humana a la Rambla

25/02/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament la nova regulació per tal d’exercir d’estàtua humana o vivent als punts autoritzats de la via pública a la Rambla. En concret, inclou el procediment per adjudicar les llicències d’ocupació de l’espai públic necessàries per dur a terme aquesta activitat, el funcionament de la mateixa i la inspecció de l’activitat i les sancions en cas d’incompliments. La necessitat del canvi es deu a la finalització de la vigència de l’anterior concurs i la voluntat de revisió de la normativa de totes les parts implicades.

Les principals novetats d’aquesta nova regulació, que és més comprensible i incrementa la seguretat jurídica, suposen la incorporació -a petició del col·lectiu- de la denominació d’estàtues vivents; i l’adjudicació de la llicència per un període major passant d’1 any prorrogable per un any més a 3 anys prorrogable fins a la convocatòria d’un nou concurs. A més es fan diverses modificacions respecte a la documentació necessària per participar en el concurs.

A més, també a petició del col·lectiu, es permeten 3 propostes del vestuari que es podran exhibir de forma alterna durant la vigència de l’autorització, fins ara només es permetien 2; i es poden fer innovacions en els personatges, ja sigui en el vestuari o en el maquillatge, si són prèviament comunicades i sempre que no modifiquin excessivament l’original.

El concurs estipula que hi haurà 12 punts autoritzats i cadascun d’ell té dos torns (matí i tarda), per tant, hi haurà un total de 24 llicències per dur a terme aquesta activitat totes elles a la Rambla de Santa Mònica. Es milloren els horaris, incorporant horari d’hivern i d’estiu, mentre que abans es mantenia durant tot l’any el mateix horari, que anava de 10 a 16 hores i de 16 a 22 hores. A partir d’ara serà de 9 a 16 hores i de 16 a 23 hores a l’estiu i de 10 a 14 hores i de 14 a 19 hores a l’hivern.

Pel que fa als criteris de valoració s’inclou l’experiència a la via pública fent d’estàtua humana amb una llicència de mínim 6 mesos i també criteris basats en la reacció del públic, tal com demanava el col·lectiu. És a dir, aconseguir una reacció positiva del públic passavolant que passegi per la Rambla, això es valorarà mitjançant una prova que se celebrarà durant el concurs.

Es regula el sistema d’absències temporals justificades per part dels titulars de les llicències i la seva substitució temporal, a l’igual que la baixa definitiva i la substitució de la mateixa. També s’incorpora la possibilitat de modificar o anul·lar els punts autoritzats sempre que estigui suficientment justificat o quan sigui requerit pels agents de Guàrdia Urbana.

 

Concurs en marxa

Un cop aprovada definitivament la normativa i les bases del concurs i publicada al BOPB, els interessats tindran un període de 15 dies des de l’endemà de la publicació per presentar la seva candidatura. Aquesta ha de constar de dues parts: un centrat en la documentació administrativa i un altre amb tota la documentació acreditativa de les referències tècniques.

En el cas de la documentació administrativa, haurà d’incloure dades personals, foto de carnet i currículum, l’experiència relacionada amb l’activitat -en particular, amb expressió de la participació en almenys tres ocasions en muntatges teatrals, mostres o concursos específics d’estàtues. Aquests mèrits hauran de ser acreditats.

D’altra banda, la part tècnica haurà d’incloure la documentació acreditativa de les referències tècniques per a la puntuació segons els criteris establerts a les bases (creativitat, innovació, arrelament, universalitat, llenguatge, experiència a la via pública) i, en qualsevol cas, cal incloure que inclogui una fotografia de cada proposta de personatge que es vulgui presentar i una memòria on s’expliqui cada personatge, així com el procés de creació del mateix.

Està previst que la finalització del concurs sigui a finals d’abril i les noves estàtues vivents podran iniciar la seva activitat tan bon punt s’hagin recollit les llicències concedides.





Paraules clau

Ciutat Vella/ Rambla/