Neix el BiciHub, el centre de referència de la mobilitat sostenible i l’economia social a Barcelona : Servei de Premsa

Neix el BiciHub, el centre de referència de la mobilitat sostenible i l’economia social a Barcelona

02/03/2019

La rehabilitada nau industrial de Can Picó al Poblenou es converteix en el Bicihub Barcelona, un espai de referència de proximitat, de barri i de ciutat, dedicat a la mobilitat sostenible en bicicleta i a l’economia social i solidària

24 entitats formen l’Associació Bicihub, que gestionarà l’espai: 30diesambBici, BACC, AAVV Poblenou, Bicitours Barcelona, Cicloesfera, Emat, Fem Bici, Som Bici, Taula Eix Pere IV i les cooperatives i empreses de la mobilitat sostenible: Barabara Educació, Biciclot, Ciclosfera, Barcelona-Copenhagenize, Mensakas, Santafixe, Som Mobilitat, Rueda, Taller bon pedal, Factoria ciclista, Eco-contador, ISGlobal, Espai Ambiental, En bici sense Edat i Som Ecologística

A l’edifici hi conviuen els espais de l’associació, la nova seu de Bicilot i un espai d’allotjament d’empreses i organitzacions de la mobilitat sostenible

L’Eix Pere IV, projectat per l’Ajuntament de Barcelona i els veïns de Sant Martí com un dels pols cooperatiu de la ciutat, presenta el BiciHub Barcelona, un nou espai gestionat a través de la col·laboració públic-comunitari, dedicat a l’economia social i la mobilitat sostenible.

 

 

 

 

24 entitats d’economia social i empreses del sector de la mobilitat formen l’Associació Bicihub, encarregada de gestionar aquest equipament que ha estat impulsat des del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona. Entre els objectius estratègics que s’han marcat en l’horitzó 2018-2020 hi ha impulsar la creació de nous serveis i activitats socials i empresarials relacionades amb el món de la bicicleta, dins el marc de l’Economia Social i Solidària; promoure la formació i generar coneixement en matèria de mobilitat sostenible, especialitzat en la bici.

Les obres de rehabilitació de l’edifici de Can Picó, edifici industrial situat al carrer Pere IV, 58, catalogat com a Bé d’Interès Urbanístic i patrimoni industrial del Poblenou han finalitzat recentment. L’edifici, que va ser adquirit per l’ajuntament l’any 2007, després de molts anys d’abandonament, ha estat cedit al 2014 a la cooperativa Biciclot per tal d’impulsar aquest clúster de la bicicleta i la mobilitat sostenible. En aquest espai confluiran la formació, la reutilització, la producció, l’educació i la participació social, així com un taller obert d’autoreparació.

La inversió total per rehabilitar Can Picó i posar en marxa el nou espai ha estat de 1.1M€ i s’ha finançat en gran mesura amb una aportació municipal de 800.000€.

 

24 entitats formen l’Associació BiciHub, que gestionarà el nou espai

Paral·lelament al desenvolupament de l’obra, diferents persones i entitats de l’economia social i empreses de la mobilitat sostenible de la ciutat han desenvolupat un procés participatiu obert al teixit social del barri que han definit la finalitat, objectius i usos del nou equipament.

Aquestes 24 entitats formen l’Associació BiciHub, que gestionarà l’equipament. Formen part de l’Associació les associacions: 30diesambBici, BACC, AAVV Poblenou, Bicitours Barcelona, Cicloesfera, Emat, Fem Bici, Som Bici, Taula Eix Pere IV i les cooperatives i empreses de la mobilitat sostenible: Barabara Educació, Biciclot, Ciclosfera, Barcelona-Copenhagenize, Mensakas, Santafixe, Som Mobilitat, Rueda, Taller bon pedal, Factoria Ciclista, Eco-Contador, ISGlobal, Espai Ambiental, En Bici sense Edat i Som Ecologística.

S’han rehabilitat 950 m2, la meitat de l’edifici , 440 m2, es destina a la nova seu de Biciclot, que ja es va traslladar l’any 2017, coincidint al 30è aniversari de la cooperativa, i l’altra meitat, 510m2 es destina i gestiona a través de l’Associació Bicihub.

L’espai BiciHub, actuació contemplada en el Pla d’Impuls d’Economia Social i Solidària del mandat, és un Hub d’empreses i entitats de la mobilitat sostenible de referència i que compta amb una sala polivalent on es desenvoluparan accions de difusió, exposicions, un espai d’autoreparació per a les persones sòcies i espais d’aules i reunions.

La missió de l’Associació és impulsar la mobilitat sostenible a Barcelona, a través prioritàriament de l’ús de la bicicleta. Per assolir-lo plantegen desenvolupar diverses línies d’acció a través; amb serveis i activitats adreçats a les empreses del sector i a la ciutadania.

 

Serveis i activitats adreçats a les empreses del sector i a la ciutadania

BiciHub ha habilitat un espai a la segona planta per allotjar projectes empresarials i de les entitats sòcies amb capacitat de 16 llocs de treball. Aquest és un servei concebut per acollir projectes emprenedors del sector de la mobilitat i empreses i entitats ja constituïdes que aprofitaran l’espai BiciHub per facilitar el treball en xarxa i la intercooperació.

A l’espai BiciHub serà possible trobar tot un ventall d’activitats desenvolupades per l’Associació BiciHub o per les seves entitats membres. Destaquen les accions de capacitació professional per treballadors aturats o ocupats del sector de la bicicleta, accions de recerca i publicacions especialitzades en l’àmbit de la mobilitat sostenible; on es col·laborarà amb les administracions i les universitats per generar nou coneixement entorn la mobilitat sostenible a les ciutats, serveis al ciclista; serveis d’assegurances, serveis d’autoreparació, publicacions especialitzades, jornades i actes especialitzats.

El BiciHub s’organitza a través de comissions de treball perquè tant les entitats com persones participin activament.

El BiciHub és una experiència de gestió públic-comunitària, aquest nou enfocament de la gestió dels comuns urbans. Amb l’espai BiciHub es posa a disposició d’una iniciativa ciutadana un bé patrimonial per a desenvolupar activitats i serveis d’interès públic per la ciutat. L’Associació BiciHub està constituïda per entitats arrelades al territori, oberta a la incorporació de noves entitats interessades en la cooperació per la mobilitat sostenible, que desenvolupa activitats obertes a la ciutadania i contribueix a impulsar un repte compartit a la ciutat com és el de l’avenç en la mobilitat sostenible.

El BiciHub realitzarà una festa de presentació a la ciutadania el dissabte 8 de juny. Un dia per apropar-se a conèixer les activitats i entitats que conformen el projecte. El dia estarà ple d’activitats al carrer, portes obertes de les instal·lacions, un menjar popular i moltes coses més.Compartiu aquest contingut