Alvaro Porro i Frederic Ximeno participen en la Jornada “Una alimentació sana, justa i sostenible a Barcelona” : Servei de Premsa

Alvaro Porro i Frederic Ximeno participen en la Jornada “Una alimentació sana, justa i sostenible a Barcelona”

14/03/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Divendres 15 de març, a InnoBA, Centre per a la Innovació Socioeconòmica de Barcelona (c/ del Perú, 52), el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Alvaro Porro, i el Comissionat de Medioambient participen en la Jornada “Una alimentació sana, justa i sostenible a Barcelona”. La jornada, que té lloc en el marc de la Setmana del Consum Responsable, servirà per activar, al matí, l’Espai Participatiu anomenat Agròpolis, Aquest espai vol ser un espai de participació pel teixit social i econòmic de la ciutat per treballar projectes i polítiques amb la finalitat convertir Barcelona en un referent de l’agricultura i de les polítiques alimentàries urbanes del segle XXI promovent un model agroalimentari sostenible, just i saludable, tal i com demana el pacte de Milà.

A la tarda, hi ha previstos diversos actes oberts a la ciutadania coorganitzats amb Food Coop Barcelona i Coòpolis. A les 16 hores està prevista una xerrada sobre “Com avançar cap a la sobirania alimentària a Barcelona?” per repensar el model agroalimentari de Barcelona i a les 17 h tindrà lloc una taula d’experiències per a i conèixer opcions a la ciutat per a menjar sa, just i sostenible. Entre aquestes alternatives destaca el projecte de supermercat cooperatiu que impulsa Food Coop Barcelona, que es presentarà a les 19:00 hores.

Totes aquestes iniciatives s’emmarquen en una estratègia global Agròpolis que contempla dos àmbits principals d’actuació. En primer lloc, el foment dels circuits curts de comercialització, per facilitar l’access per part del la població a una alimentació a partir de la pagesia catalana compromesa amb una producció alimentària local i sostenible, en clau de sobirania alimentària a través dels mercats de pagès, mercats municipals, supermercats cooperatius, petit comerç de proximitat, etc. I en segon lloc, una xarxa de projectes agroecològics coproduits entre la pròpia pagesia, entitats de la societat civil i l’administració, en clau d’economia social i solidària.

En aquest sentit, destaca el conveni entre l’Ajuntament i Unió de Pagesos, principal entitat representativa del productors agraris i ramaders, per aconseguir que els productors locals de Catalunya i la petita i mitjana pagesia tinguin més facilitats per comercialitzar els seus productes a Barcelona, i que el petit comerç de proximitat i els mercats municipals siguin els principals canals per aquesta aliança.

Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament, Mercabarna, Unió de Pagesos i l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona estan treballant dos projectes per facilitar que els paradistes i petits comerços puguin accedir més fàcilment a aquest productes mitjançant una plataforma innovadora que posi en contacte els dos agents (productores i minoristes) i un programa de suport comunicatiu als paradistes que vulguin apostar per aquest models. Aquests projectes formen part de l’aposta de l’Institut de Mercats per posar en valor i enfortir la presencia de producte local, fresc i de temporada als mercats municipals.

De fet la convocatòria d’ajuts d’economia de proximitat i comunitària “Impulsem el que fas” de Barcelona Activa de 2019, que s’obrirà a l’abril, oferirà una nova modalitat amb 250.000 euros per donar suport a accions d’associacions de paradistes i comerços o altres actors socials que estiguin dedicades a impulsar un model agroalimentari més sa, just i sostenible.

A banda, a Barcelona hi ha una doçena de productors amb parada a mercats de la ciutat així com 8 mercats de pagès (4 de recent creació) estables on els propis productors i productores ofereixen a la ciutadania productes frescos, de proximitat i de temporada. N’hi ha al Guinardó (Plaça Maragall) / Horta (Plaça Bacardí) / Vallcarca (Plaçeta del Metro) / Sants (Plaça Bonet i Muixí) / Poble-sec (Parc de les Tres Xemeneies) / El Raval (Plaça de Sant Galderich) / Eixample (Espai Germanetes) / Fort Pienc (Plaça Andre Malraux).

En paral·lel, Barcelona ha elaborat per primera vegada l’Estratègia d’agricultura urbana (EAU 2019-2030), coproduïda per l’Ajuntament i per les entitats compromeses amb l’agroecologia. L’Estratègia d’agricultura urbana és un instrument que impulsa i planifica les actuacions necessàries per aconseguir millorar i augmentar la superfície agrícola a la ciutat, amb un model agroecològic; aquests horts (actualmente 474 a la ciutat i es preveu obrir pro`xoimament 20 més) han de maximitzar els serveis ambientals i socials, i fer créixer la natura a la ciutat en benefici de les persones i de la conservació de la biodiversitat.





Paraules clau

alimentació/ cooperativa/ salut/