Gas Natural obligada a pagar prop de 14 milions d’euros a l’Ajuntament per no abonar l’ICIO d’unes obres al Port de Barcelona : Servei de Premsa

Gas Natural obligada a pagar prop de 14 milions d’euros a l’Ajuntament per no abonar l’ICIO d’unes obres al Port de Barcelona

17/03/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El Tribunal Suprem no admet a tràmit la reclamació de Gas Natural contra la liquidació practicada per la inspecció d’hisenda municipal de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres per la construcció de la Central Tèrmica de Cicle Combinat del Port de Barcelona

L’Alt Tribunal confirma la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i converteix en ferma la liquidació municipal del ICIO

 

Tall de veu Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia a l’Ajuntament de Barcelona (mp3)

 

Gas Natural haurà d’abonar a l’Ajuntament de Barcelona la quantitat de 13.783.250 euros corresponents a l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres per la construcció de la Central Tèrmica de Cicle Combinat en el Port de Barcelona. També haurà d’abonar a l’Ajuntament els corresponents interessos de demora.

La Secció 1ª de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs de cassació interposat per Gas Natural contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que, en el seu dia, ja va desestimar el recurs de la companyia contra la liquidació en concepte d’ICIO relativa a les obres de la Central que es van finalitzar a finals del 2011. En la seva providència del 7 de març de 2019, el Tribunal Suprem condemna, a més, a  Gas Natural a fer-se càrrec de les costes processals.

Els fets es remunten a finals del mes d’agost de l’any 2011, quan l’Ajuntament va iniciar actuacions inspectores per a la regularització tributària de l’ICIO obra, i de la documentació aportada va resultar un cost inicial de l’obra de 444.828.212€.

L’empresa constructora va al·legar aleshores que el cost d’execució total havia estat molt inferior, i que com el contracte s’havia signat sota la modalitat de “claus en mà” no disposaven de factures, ni de certificacions d’obres per acreditar el cost exacte, ja que aquesta documentació obraria en poder dels contractistes (alguns d’ells amb seu social a l’estranger) i subcontractistes.

Un cop resoltes les al·legacions de l’empresa a finals de novembre de l’any 2012 i deduïdes només aquelles partides que no devien formar part del cost d’execució i que havien estat degudament acreditades, així com les quantitats ingressades a compte juntament amb la sol·licitud de la llicència, es va practicar liquidació per import de 13.783.250€, que finalment ha estat confirmada.

L’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres és un tribut de caràcter local que forma part del d’impostos potestatius que preveu la Llei d’Hisendes Locals. Aquest caràcter facultatiu quant al seu establiment, suposa que els ens municipals l’han de regular mitjançant les Ordenances Fiscals.

 





Paraules clau

economia/