Gràcia celebra avui el canvi de nom del carrer del Secretari Coloma pel de Pau Alsina : Servei de Premsa

Gràcia celebra avui el canvi de nom del carrer del Secretari Coloma pel de Pau Alsina

17/03/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El carrer, que recorre els barris de la Salut i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, recupera així la seva antiga denominació d’abans de 1939

El districte de Gràcia celebra avui, amb una festa ciutadana, el canvi de denominació del carrer del Secretari Coloma, que passa a dir-se Pau Alsina, el nom que tenia el carrer abans de 1939. El procés de canvi es farà en els propers dies de manera oficial i per això, l’Ajuntament de Barcelona ja ha posat a disposició del veïns i veïnes d’aquesta via el document acreditatiu que es pot utilitzar per sol·licitar el canvi d’adreça allà on consta.

 

 

El canvi de nom va ser impulsat  per la Comissió de Nomenclàtor de Gràcia i avalat pel resultat de la consulta realitzada al veïnat entre els dies 15 de novembre i 15 de desembre de 2017. Els veïns i veïnes del carrer van decidir canviar el nom del carrer en un 62,8%  dels consultats amb 654 butlletes favorables al canvi respecte dels 1.041 totals. Posteriorment, va ser aprovat pel Consell Plenari del districte de Gràcia i informat favorablement per la Ponència del Nomenclàtor municipal.

La nova denominació fa referència al teixidor barceloní que fou diputat a les Corts Generals durant el segle XIX i que també va ser regidor per Barcelona. El nom del Secretari Coloma que es va implantar després de la Guerra Civil, feia referència Joan Coloma, secretari dels Reis Catòlics i del Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició.

Pau Alsina, Barcelona 1830-1897 era un dirigent obrer, polític republicà i teixidor de vels. Assistí Congrés Obrer de Barcelona de 1865. Fou diputat al Congrés dels Diputats ( del 1869 al 1871), el primer diputat pertanyent a la classe treballadora i posteriorment senador per la circumscripció de Barcelona. Els darrers anys de la seva vida fou conserge d’un museu barceloní. Fins a 1939 va donar nom al carrer, que va de Travessera de Gràcia fins a Travessera de Dalt.





Paraules clau

Gràcia/