L’Ajuntament de Barcelona forma prop de 2.000 treballadors i treballadores en matèria de drets humans i interculturalitat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona forma prop de 2.000 treballadors i treballadores en matèria de drets humans i interculturalitat

20/03/2019

Entre el personal que ha participat a les formacions hi ha interventors de TMB, mestres del Consorci d’Educació de Barcelona, personal de Cementiris, tècnics de districte, personal de les Oficines d’Atenció Ciutadana, tècnics de Serveis Socials i agents de la Guàrdia Urbana

En els temaris de les formacions s’han inclòs continguts en drets humans, discurs d’odi, interculturalitat o diversitat religiosa, entre d’altres

L’Ajuntament de Barcelona ha format, entre gener de 2017 i febrer de 2019, 1.872 treballadors i treballadores en matèria de drets humans i interculturalitat. Aquestes persones han participat en les més de 500 hores de formació que s’ha ofert en diferents àmbits i per a tècnics i tècniques de diferents àrees municipals. L’informe sobre la formació en drets humans s’ha presentat avui, a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció del mes de març.

El pla de formació interna en drets humans i interculturalitat és una de les accions previstes en el Programa Barcelona Ciutat de Drets, que es va aprovar el mes de juny del 2016 i que marcava, entre altres objectius, el de sensibilitzar els treballadors i treballadores municipals en aquestes matèries, promocionar un model de ciutat diversa i intercultural i incorporar l’enfocament dels drets humans i el reconeixement de la diversitat religiosa en l’exercici de les tasques del personal municipal. A més de prevenir-ne la possible vulneració i discriminació d’aquests drets, capacitar els treballadors i les treballadores municipals per detectar situacions de discriminació, tracte no igualitari o, fins i tot d’odi, i per conèixer els mecanismes de garanties dels drets i la seva activació, com per exemple, els que ofereix l’Oficina per la No Discriminació i la Síndica de Greuges.

El racisme i els diferents àmbits discriminatoris que se’n poden derivar com, per exemple, l’islamofòbia, l’antigitanisme, l’aporofòbia, la xenofòbia, l’antisemitisme són algunes de les actituds que s’han treballat en aquestes formacions on han participat -durant els darrers dos anys- professionals de diferents àmbits municipals com agents de la Guàrdia Urbana, personal tècnic de les OACs (Oficines d’Atenció Ciutadana), treballadors i treballadores de l’àrea de Serveis Socials, personal tècnic dels districtes, treballadors i treballadores de Cementiris, personal d’equips de mediació i prevenció; treballadors i treballadores d’equipaments culturals, personal de l’àrea de Drets de Ciutadania i Diversitat, mestres del Consorci d’Educació de Barcelona, personal interventor de TMB, tècniques de l’agència ABITS (Agència per l’Abordatge Integral del Treball Sexual), personal de centres cívics i biblioteques, entre d’altres.

Per fer aquesta sensibilització, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Tinença de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència, ha organitzat diferents píndoles informatives i càpsules d’autoaprenentatge per tal de capacitar al personal municipal.

 

Conèixer els drets per aplicar-los i defensar-los

Per tal de prevenir les violacions de drets, les administracions públiques poden aprovar normes o implementar polítiques com aquestes mesures endegades per l’Ajuntament de Barcelona durant el mandat, d’una banda, adreçades a respectar els drets humans, és a dir, a impedir la violació directa d’un dret per part de la mateixa administració i, de l’altra, a la seva protecció, és a dir, dirigides a establir les condicions necessàries per al gaudi efectiu dels drets. I en bona part, formar al personal municipal fa molt més efectiu que aquestes polítiques es puguin dur a terme.

 

Commemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial

Coincidint amb la celebració del Dia contra la discriminació racial, que se celebra demà 21 de març, la comissió de Presidència i Drets de Ciutadania llegeix avui una declaració institucional.

En la declaració es dona suport a les entitats de la ciutat que lluiten contra el racisme i la xenofòbia. També dona suport a la manifestació unitària i plural contra el feixisme i el racisme del pròxim 23 de març i insta les administracions a continuar promovent polítiques que lluitin contra el racisme i la xenofòbia i que donin suport jurídic i acompanyament psicosocial a les víctimes de situacions de discriminació ja sigui per raó de lloc d’origen, ètnia, sexe, gènere, orientació sexual, religió i/o diversitat funcional.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat que enguany “commemorem el Dia Internacional contra l’Eliminació Racial en un context de període electoral i polític complicat. L’extrema dreta utilitza el discurs de la por, l’odi i la intolerància per guanyar vots i ocupar espais electorals. No podem normalitzar la presència de l’extrema dreta a les institucions, al debat públic ni als carrers. Cal mirar el feixisme i el racisme als ulls. I dir-li que menteix. Que utilitza mentides, rumors, fake news, per provocar la guerra de l’últim contra el penúltim”, a afegit Asens.

El contingut d’aquesta declaració es traslladarà a Unitat contra el Feixisme i el Racisme, al Consell Municipal del Poble Gitano i al Consell Municipal d’Immigració.Compartiu aquest contingut