Barcelona lidera amb NY i Amsterdam la campanya global per sumar 100 ciutats en la coalició per protegir els drets digitals dels ciutadans : Servei de Premsa

Barcelona lidera amb NY i Amsterdam la campanya global per sumar 100 ciutats en la coalició per protegir els drets digitals dels ciutadans

28/03/2019

La Coalició de Ciutats pels Drets Digitals, aliança posada en marxa per les tres ciutats impulsores, busca arribar a reunir 100 ciutats en 100 dies

Fins ara s’han sumat a la coalició una vintena llarga de ciutats compromeses amb l’avenç dels drets digitals

ONU-Habitat, UCLG, EUROCITIES i l’OHCHR (l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides dels Drets Humans), juntament amb Amsterdam, Barcelona i Nova York, han llançat formalment la campanya per reunir 100 ciutats en 100 dies perquè s’uneixin a la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals. Les tres ciutats impulsores d’aquesta aliança van formalitzar en el marc de la darrera Smart City Expo World Congres el seu compromís per treballar conjuntament en la protecció dels drets digitals dels seus ciutadans.

La Coalició de Ciutats pels Drets Digitals està compromesa a aprofitar la tecnologia, proporcionar serveis digitals fiables i segurs i infraestructures que millorin la vida de les persones i donin suport a les comunitats de les ciutats. La coalició inicialment estava formada per Amsterdam, Barcelona i Nova York amb el suport d’ONU-Habitat amb el compromís de complir els cinc principis següents:

1. Accés universal i igualitari a internet , alfabetització digital

2. Privadesa, protecció de dades i seguretat

3. Transparència, rendició de comptes i no discriminació de dades, continguts i algorismes

4. Democràcia participativa, diversitat i inclusió

5. Estàndards de servei digital oberts i ètics

Des del seu llançament el novembre del 2018, la coalició ha incrementat els signataris fins arribar als 26 actuals i continua recollint adhesions. Les ciutats adherides fins ara són les següents:
BARCELONA, NOVA YORK, AMSTERDAM, AUSTIN (EEUU), ATENES, BERLÍN, BRATISLAVA, CARY (EEUU), CHICAGO, CLUJ-NAPOCA (ROMANIA), GRENOBLE, GUADALAJARA (MÈXIC), HÈLSINKI, KANSAS CITY, LONDRES, LOS ANGELES, LYON, MILÀ, MOSCOU, FILADÈLFIA, PORTLAND, SAN JOSÉ, TIRANA, TORÍ, VIENA, SARAGOSSA

La formació d’aquesta coalició marca la primera vegada que unes ciutats s’han unit per protegir i fomentar els drets digitals en l’àmbit mundial.

“Una societat digital centrada en la persona ha de reflectir l’obertura, la diversitat i la inclusió, que són els elements centrals de les nostres societats i valors. Volem un internet obert que permeti que cada ciutadà formi part de la societat en línia. Volem un internet que apoderi la ciutadania i que no la discrimini”, afirma el tinent d’alcaldia de Barcelona Gerardo Pisarello.

“Les ciutats són més a prop de la ciutadania i poden esdevenir dipositàries dels seus drets digitals”, afirma Francesca Bria, comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de Barcelona. “Hem de reflexionar sobre les implicacions socials, ètiques i econòmiques de les tecnologies emergents com la intel·ligència artificial i assegurar-nos que es garanteixen l’estat de dret, els drets humans i la democràcia en la societat digital. Això assentarà les bases d’un futur digital centrat en les persones. “Estem orgullosos d’unir-nos entre ciutats per protegir els drets digitals de la ciutadania, com ara la seva privacitat, la protecció de dades i el dret a l’autodeterminació de la informació”, ha sentenciat Bria.

 

Treball comú per avançar en la protecció dels drets digitals i prevenir-ne l’abús

En línia amb la Nova Agenda Urbana, és important que els governs estatals i locals facin un ús adequat de les plataformes i les eines digitals per millorar els processos participatius i oferir opcions perquè els habitants facin tries més respectuoses amb el medi ambient, impulsin el creixement econòmic sostenible i permetin a les ciutats millorar la prestació de serveis, tot fomentant la igualtat per a totes les persones en el gaudi dels beneficis de l’era digital. Un ús adequat implica garantir l’accessibilitat, la inclusió, l’assequibilitat i la sostenibilitat per contribuir d’aquesta manera a un desenvolupament sostenible i a la pau.

És sobre aquesta premissa que es va crear la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals. Amb les ciutats que signen la coalició pels drets digitals, i treballant conjuntament com a ciutats, es volen resoldre els reptes digitals comuns i treballar per emmarcar i aplicar el marc legal i els programes per avançar en els drets digitals i prevenir-ne l’abús.

Les ciutats poden obtenir més informació i unir-se a la coalició a https://citiesfordigitalrights.org.Compartiu aquest contingut