Barcelona torna a Colòmbia i reforça el seu compromís amb la pau davant d’una situació general de repunt de la violència : Servei de Premsa

Barcelona torna a Colòmbia i reforça el seu compromís amb la pau davant d’una situació general de repunt de la violència

16/04/2019

La cooperació de l’Ajuntament és significativa i arriba als 2 milions d’euros a Colòmbia entre 2016 i 2018

Es posa en marxa un programa d’intercanvi tècnic entre Barcelona i Cali en matèria de salut, biblioteques, cultura, arxius i innovació digital, amb la construcció de pau i convivència ciutadana com a eix impulsor

La delegació es va reunir amb col·lectius de víctimes, es va desplaçar a la comunitat rural de Vista Hermosa per conèixer de primera mà la situació dels seus líders camperols locals i dels ex-guerrillers de les FARC en procés de reincorporació a la vida civil

Segons David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació, “els acords de pau estan col·lapsant a Colòmbia i per això és un moment crucial per a donar suport en totes les seves formes a la comunitat de defensors dels drets humans i pau que actuen al territori i les ciutats colombianes”

Una missió de l’Ajuntament de Barcelona ha viatjat a Colòmbia per tal de redoblar el suport de Barcelona a la pau colombiana davant el preocupant augment de la violència a tot el país i de l’avanç dels grups d’interès partidaris de la desactivació del procés de pau.

La cooperació de l’Ajuntament és significativa i arriba als 2 milions d’euros a Colòmbia entre 2016 i 2018. Aquesta cooperació que s’ha dut a terme a través de diferents actuacions orientades al desplegament de la pau i la protecció dels drets humans en tot el país així com el suport a processos d’educació, memòria i incidència política de de Barcelona.

Aquestes actuacions van des de la recerca i identificació de persones desaparegudes, l’acompanyament internacional i protecció a persones defensores de DDHH o donant suport a les organitzacions de persones colombianes exiliades a Barcelona a causa del conflicte armat.

Accions que són dutes a terme conjuntament entre ONG amb seu a Barcelona i els seus partners colombians. Així mateix, es realitzen processos d’acompanyament tècnic per part de departaments de l’Ajuntament del Barcelona als seus homòlegs de Medellín, Bogotà i Cali. En altres paraules, un autèntic ecosistema institucional de construcció de pau promogut per l’Ajuntament de Barcelona.

La missió de l’Ajuntament de Barcelona, que ha tingut lloc del dia 8 al 14 d’abril, ha estat  formada pel director de justícia global i cooperació internacional, David Llistar, i les responsables del programa de drets humans Judit Salas, i d’Amèrica Llatina, Pilar Riesco.

L’agenda del viatge ha inclòs tres destins. Primer, a la ciutat de Cali – la tercera del país – es van mantenir sessions de treball amb els responsables de diferents departaments de l’Ajuntament per posar en marxa un programa d’intercanvi tècnic entre Barcelona i Cali en matèria de salut, biblioteques, cultura, arxius i innovació digital, amb la construcció de pau i convivència ciutadana com a eix impulsor.Posteriorment, al departament del Meta (un dels més castigats per les cinc dècades de guerra) per donar seguiment a les actuacions amb suport de Barcelona, ​​enfocades a la protecció de defensors/es de DDHH, pau i reparació a víctimes. Barcelona potencia sobre el terreny la tasca d’organitzacions com Peace Brigades International, International Action for Peace, Fundació DHOC, Colectivo Orlando Fals Borda, Intermón Oxfam, Cooperacció, Asamblea de Cooperación por la Paz, Institut de Drets Humans de Catalunya, Paz con Diganidad, Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad, Acción para una ciutadanía Solidaria i Plataforma Unitaria contra las Violencias de Género, entre altres, que actuen en els punts més calents del país.

La delegació es va reunir amb col·lectius de víctimes, es va desplaçar a la comunitat rural de Vista Hermosa per conèixer de primera mà la situació dels seus líders camperols locals i dels ex-guerrillers de les FARC en procés de reincorporació a la vida civil, va visitar el Espacio Territorial de Capacitación y Reincorporación (ETCR), en el camí de La Cooperativa. També es van compartir èxits i preocupacions sobre la implementació de l’Acord de Pau amb les autoritats de Nacions Unides, nacionals, departamentals i representants del Sistema Integral de Verdad, Justicia, Reparación i No Repetición, a la capital del Meta, Villavicencio.

Finalment la missió es va desplaçar a Bogotà per reunir-se amb les ONG que operen a tot el país articulant l’esforç de Barcelona en cooperació, per tal de valorar la situació de col·lapse del procés de pau, i coordinar futures accions de Justícia Global des de Barcelona.

D’altra banda, la delegació de l’Ajuntament de Barcelona es va reunir amb l’Alcaldia de Bogotà per conèixer la situació de desbordament dels serveis de la ciutat per l’acollida de més de 247.000 migrants veneçolans; amb la Red Nacional de Bibliotecas amb qui recentment es va signar un acord de 4 anys de suport a les biblioteques rurals itinerants per a la pau i capacitació del personal tècnic de les biblioteques amb la col·laboració del Consorci de Biblioteques de Barcelona.

Finalment, hi va haver una trobada amb les institucions de la Cooperació Espanyola, Oficina Tècnica de Cooperació i Ambaixada.

Segons David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació, “els acords de pau estan col·lapsant a Colòmbia. Pel que és un moment crucial per a donar suport en totes les seves formes a la comunitat de defensors dels drets humans i pau que actuen al territori i les ciutats colombianes”. “Per a això augmentarem fins als 300.000 € el suport de Barcelona a processos d’acompanyament internacional i de protecció de les persones defensores dels drets humans a través d’ONG. Així mateix, impulsarem la cooperació ciutat a ciutat amb Cali. I el paper d’observador internacional del nostre consistori”, ha relatat Llistar.

 

El context, la pau en risc

El 26 de setembre de 2016 es va signar l’Acord de Pau entre el govern colombià i les FARC. El govern del president Santos va decidir sotmetre-ho a un plebiscit. El resultat del plebiscit, per poc marge, va ser negatiu, motiu pel qual es va renegociar certs punts i, finalment, el 24 de novembre es va signar una segona versió, el «Acord final per la Fi del Conflicte i la Construcció d’una pau Estable i Duradora ». Acord que va ser ratificat pel Congrés de la República el 30/11/2016.

Durant el 2018 pren possessió com a nou president de la República l’uribista Iván Duque, contrari als Acords de Pau. A través del que ell anomena «Pacte per Colòmbia», defineix la “cultura de la legalitat» com la garant de la seguretat del país, en solució de continuïtat de la coneguda doctrina de la «seguretat democràtica» d’Álvaro Uribe.

Malgrat que l’arquitectura institucional per a la pau està a priori blindada, en la pràctica la manca de recursos que el Govern ha de posar a disposició dels diferents programes està invalidant la implementació dels acords i sosté la violència i la impunitat.

La xarxa colombiana Somos Defensores, entre 2010 i juny de 2018, va documentar 609 homicidis de líders socials, entre els quals hi ha persones defensores de drets humans. Els assassinats es van incrementar un cop iniciats els diàlegs de pau amb les FARC. Es tracta d’activistes socials que són clau per enfortir els drets de les comunitats davant de terratinents, victimaris i empreses extractives. Tot això reflecteix una guerra soterrada dels paramilitars, el poder del narco i la manca d’alternatives per a camperols, indígenes i ex-guerrillers.

En un context de màxima fragilitat, Colòmbia afronta també l’acollida de més d’un milió de migrants veneçolans.Compartiu aquest contingut