Les polítiques d’habitatge de l’IMHAB contra l’especulació queden finalistes dels European Responsible Housing Awards : Servei de Premsa

Les polítiques d’habitatge de l’IMHAB contra l’especulació queden finalistes dels European Responsible Housing Awards

26/04/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El projecte guanyador d’aquests premis europeus es donarà a conèixer el 6 de juny.

Les polítiques d’habitatge que porta a terme l’Institut Municipal d’Habitatge de Barcelona (IMHAB) en el territori per tal de lluitar contra l’especulació han quedat finalistes dels European Responsible Housing Awards que promou la Unió Europea. L’acció municipal en matèria d’habitatge ha quedat finalista en la categoria “Finançament just per a la sostenibilitat de l’habitatge” dels premis europeus.

Els European Responsible Housing Awards volen reconèixer les idees exemplars i innovadores en l’àmbit de l’habitatge així com les millors pràctiques que ja s’estan portant a terme en el territori, com seria el cas de les polítiques que promou l’IMHAB.

Els premis van néixer l’any 2014 com una iniciativa finançada per la UE que es centrava en la responsabilitat social corporativa dins del sector de l’habitatge social i assequible. Amb el temps, s’han convertit en una oportunitat única per als proveïdors d’habitatges públics, socials i cooperatius per participar en una competició a nivell europeu que permet mostrar els casos d’èxit, les innovacions i les bones pràctiques. Els premis s’organitzen en cinc categories diferents.

Els European Responsible Housing Awards entenen l’habitatge com un element fonamental en la configuració d’un futur canviant, que estarà marcat per grans reptes com les tendències demogràfiques, l’augment de la desigualtat i el populisme o el canvi climàtic. Per això, el concurs vol promoure la innovació en aquest camp.

En l’edició del 2019, els premis han rebut un nombre rècord de projectes, amb un total de 86 procedents de 16 països. Per conèixer el nom del projecte guanyador dels premis caldrà esperar fins el proper 6 de juny.

 

Polítiques per defensar el dret a l’habitatge

Entre els finalistes de l’edició d’aquest any destaca el reconeixement a les Polítiques d’habitatge anti-especulació basades en el lloc que porta a terme l’IMHAB en el marc del Pla pel dret a l’habitatge 2016-2025. Entre les mesures impulsades s’inclou l’adquisició selectiva d’habitatges privats o la mobilització d’habitatges assequibles a través d’acords bilaterals amb propietaris privats.

El Pla pel Dret a l’Habitatge defineix les propostes i els compromisos municipals en política d’habitatge pel període 2016-2025 i recull les mesures aprovades per l’Ajuntament amb la finalitat de defensar aquest dret a la ciutat. El Pla aborda la defensa del dret a l’habitatge des d’una perspectiva del bé general i preveu el desplegament de tot un seguit de mesures per fer-lo efectiu.

Les mesures aplicades en el marc del Pla pel Dret a l’Habitatge s’han organitzat a partir de quatre eixos d’actuació: prevenció i atenció de l’emergència habitacional i l’exclusió residencial amb mesures per ajudar les persones que no poden pagar els seus habitatges; garantir el bon ús dels habitatges disponibles buscant solucions perquè els immobles tinguin un ús social (aconseguint la cessió dels que estan buits, exercint els drets de tanteig i retracte, etc.); l’ampliació del parc d’habitatge assequible impulsant la construcció de noves promocions públiques; i l’impuls a la millora i la rehabilitació dels habitatges amb mesures que protegeixen les persones llogateres i fan front als processos de gentrificació.

 

Habitatges cooperatius i pisos per a gent gran, entre els finalistes

Per altra banda, entre els projectes d’habitatge de la ciutat de Barcelona que han quedat finalistes als European Responsible Housing Awards també hi ha el de La Borda, per una banda, i la promoció de pisos per a gent gran de Ravetllat arquitectura.

La Borda és una promoció de 28 habitatges cooperatius sense ànim de lucre que la cooperativa La Borda SCCL ha desenvolupat al llarg de sis anys, comptant des del primer dia amb la col·laboració dels usuaris en tot el procés.

Els habitatges s’han construït en un solar municipal cedit per l’Ajuntament de Barcelona.  La promoció ha contribuït a  incrementar el parc d’habitatge assequible de la ciutat amb un model pioner d’habitatge cooperatiu. Aquesta va ser la primera experiència de cohabitatge impulsada a la ciutat juntament amb la promoció del carrer Princesa.

Els habitatges de La Borda destaquen, per una banda, pel fet que s’ha redefinit  el programa de l’habitatge col·lectiu, amb més espais comunitaris que un habitatge convencional. Per altra banda, per la seva sostenibilitat i qualitat ambiental, amb un baix impacte ambiental en la construcció que s’ha aconseguit amb l’ús de materials com la fusta estructural i la incorporació d’estratègies passives.

Pel que fa a la promoció de pisos per a la gent gran de Ravetllat arquitectura, es tracta de 44 habitatges de lloguer a Sant Gervasi. Els habitatges compten amb serveis adaptats a les necessitats de mobilitat i accessibilitat de les persones grans i comprenen mesures de control de l’energia per facilitar l’ús i el manteniment amb un impacte ecològic mínim.





Paraules clau

habitatge/