Barcelona requereix la retirada dels anuncis il·lícits de venda d’animals a portals web : Servei de Premsa

Barcelona requereix la retirada dels anuncis il·lícits de venda d’animals a portals web

10/05/2019

L’Ajuntament de Barcelona ha constatat que “Mil Anuncios” i “Vibbo” no respecten la normativa vigent en matèria de venda d’animals posant en risc el benestar animal

Barcelona és la primera ciutat de l’Estat espanyol que ha obert un procediment administratiu pel comerç il·lícit d’animals

L’Ajuntament ha notificat el requeriment de la retirada dels anuncis i l’advertiment que, en cas que no es faci, les sancions imposades podran arribar a un màxim de 600.000€ i la prohibició d’actuació a l’Estat espanyol durant dos anys

Barcelona té un ferm compromís en la lluita contra les pràctiques il·lícites amb els animals, tant si fan referència al maltractament com al comerç il·lícit o irresponsable.

L’Ajuntament de Barcelona, en el marc d’aquest compromís, ha promogut el requerir als portals web “Vibbo” i “Mil anuncios”, la retirada dels anuncis de transacció d’animals que es consideren il·lícits a Barcelona, davant del que estableix l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) en concordança amb el Decret 2/2008 de 15 d’abril (Text Refós de Protecció dels Animals).

L’Ajuntament de Barcelona ha informat a l’empresa que ha de procedir a la immediata retirada dels anuncis publicats als portals webs de transacció d’animals que incompleixin la normativa vigent en matèria de protecció dels animals.

L’Ajuntament farà un seguiment continuo dels anuncis per a requerir-ne la retirada i sancionar en cas de persistència en l’incompliment

Les sancions derivades del procés sancionador que s’incoï podrien arribar fins a un màxim de 600.000€ i la prohibició d’actuació a l’Estat espanyol durant dos anys, de conformitat amb les previsions de l’article 39.1 de la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic.

L’empresa està incomplint l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA), pel que fa a la venda d’animals de companyia a Barcelona, en els següents aspectes:
– Es prohibeix expressament la criança d’animals de companyia en domicilis particulars. Només és permesa la criança d’animals de companyia en els casos que estigui legalitzada l’activitat com a tal.
– Els cadells de gos i de gat no es poden vendre abans de les vuit setmanes de vida.
– Els animals de companyia han de ser esterilitzats o entregats amb prescripció contractual d’esterilització (excepte en els casos que estableixi la normativa vigent).
– S’ha de demostrar que els animals han de ser lliurats als compradors en les condicions que garanteixin més bé la seva seguretat, higiene i comoditat i en perfecte estat de salut: desparasitats, amb les vacunes obligatòries, entre d’altres requeriments
– Ha de constar la identificació en els anuncis del número de Registre de Nuclis Zoològics com a criador o establiment

L’activitat que es continua produint als portals d’anuncis de “Mil Anuncios” i “Vibbo” suposa anar contra la lluita que aquesta ciutat ha lliurat en els darrers anys, ja que la venda d’animals a Barcelona mitjançant aquests espais web no respecta el contingut de la normativa vigent en aquesta matèria ni el llindar de benestar en les condicions de la seva venda:
– Cap dels dos portals disposen de la informació sobre el Registre de nucli zoològic requerit per la normativa d’aplicació.
– Entre els filtres de cerca apareix l’opció de “monta de perros”.
– Entre les opcions de responsable de la transacció consta “Particulares”.
– Així com la resta dels molts diversos incompliments que es desprenen del contingut dels anuncis, respecte del que estableix el Decret 2008 (Text Refós de la Llei de Protecció dels Animals ) i l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals a la ciutat de Barcelona.

De la mateixa manera, s’està promovent la cria indiscriminada d’animals i, amb això, l’abandonament dels mateixos.

L’Ajuntament, així mateix, ha informat a l’empresa que serà exigida la seva col·laboració per a la identificació de les persones responsables dels anuncis que es detectin que no compleixen amb la normativa vigent.

Aquest és el primer cop a tot l’Estat espanyol que es promou un procediment administratiu per combatre el comerç il·lícit d’animals a la xarxa.

 

Tinença responsable

La tinença responsable és donar compliment als drets dels animals al tracte digne i de benestar d’acord amb la seva espècie i raça, exercint al mateix temps els deures dels tenidors respecte d’ells i de la resta de la conciutadania.

Així, un animal de companyia ha d’estar identificat, censat i ha de tenir les atencions veterinàries necessàries; ha de tenir les necessitats d’alimentació, d’espai i higiene, de socialització, de lleure, d’exercici, de respecte, de caliu i d’amor de la seva unitat familiar. I això, en un entorn respectuós amb el seu benestar i amb el de la resta de persones que viuen al barri i a la ciutat, moltes de les quals, legítimament, poden no tenir empatia per la tinença d’animals.

El respecte, l’ètica i la tolerància, en qualsevol cas, són vectors claus en la tinença responsable.

La decisió d’incorporar un animal de companyia a la unitat familiar ha de ser reflexionada i consensuada amb totes les persones que la integren, però bàsicament amb les persones adultes. Un cop presa, sempre s’ha de valorar en primera instància l’adopció. Al Centre d’Acollida d’Animals de companyia de Barcelona hi ha més de 300 animals de companyia, entre gossos i gats, que esperen ser adoptats.

Si després de reflexionar sobre l’adopció, la conclusió raonada és que s’opta per la compra, aquesta compra ha de ser responsable, en un criador o en un establiment comercial on la traçabilitat dels animals es pugui demostrar i quins condicions de tinença compleixin les establertes a l’ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’animals de Barcelona.

En cas que es pensi en un cadell, cal tenir en compte que mai es poden separar de la mare abans de les 8 setmanes de vida. Un entorn familiar amb horari laboral perllongat no és adequat per un cadell, que requereix d’una dedicació reforçada per treballar la seva socialització. Abans d’assolir-lo, per evitar fustracions que porten a l’abandonament, cal recopilar la informació necessària sobre la raça del gos o gat que volem, i veure si les seves necessitats encaixen en el nostre estil de vida.Compartiu aquest contingut