El districte de Ciutat Vella convoca la segona edició dels ajuts a l’arranjament de finestres i tancaments per lluitar contra la contaminació acústica : Servei de Premsa

El districte de Ciutat Vella convoca la segona edició dels ajuts a l’arranjament de finestres i tancaments per lluitar contra la contaminació acústica

17/05/2019

El districte de Ciutat Vella ha publicat la convocatòria de la segona edició dels ajuts per a l’arranjament de finestres i tancaments a l’àmbit delimitat pel Pla de Barris del Raval sud i del Gòtic Sud. Aquesta línia de subvencions té com a principal objectiu millorar les condicions de vida del veïnat i forma part del Pla de Barris contra les desigualtats de Raval sud i Gòtic sud en el que s’han prioritzat diverses línies d’actuació relacionades amb garantir la dignitat habitacional, especialment d’aquells habitatges d’ús resident permanent.

El “Programa d’arranjaments de finestres a Ciutat Vella” i es basa en l’acompanyament tècnic i d’ajuts pel canvi de finestres i tancaments a les zones que els estudis determinen com a àrees de major afectació pel soroll ambiental. En aquesta nova convocatòria comptarà amb un pressupost de 200.000 euros.

Les subvencions són d’entre el 50 i el 90% en funció del nivell de renda dels sol·licitants. Els interessats en aquests ajuts amb rendes de fins a 2,35 vegades l’IRSC poden rebre un màxim del 90% de subvenció, amb un màxim de 3.500 euros. A mesura que les rendes van pujant, el percentatge de subvenció disminueix.

Les principals novetats de l’edició d’enguany és que s’amplia l’àmbit territorial per demanar els ajuts, ara coincideix amb tot l’entorn inclòs en el Pla de Barris del Raval Sud i Gòtic Sud, atorgant un punt més als habitatges corresponents a la zona especial, que era l’àmbit territorial que es podia beneficiar dels ajuts en l’anterior edició.

A més, es tindran en compte els decibels més elevats però s’eliminen les franges horàries. A nivell de decibels, la puntuació més alta correspondrà als habitatges amb nivells superiors als 79 dB i la més baixa als que es troben per sota de 60. Finalment, s’elimina el requisit d’haver de tenir una puntuació mínima per poder beneficiar-se dels ajuts.

Els canvis de finestres seran executats directament per proveïdors especialitzats resultants d’un procediment competitiu que impulsarà l’Ajuntament de Barcelona.

Es podran consultar les bases i el mapa de soroll ambiental a www.pladebarris.barcelona o a l’Oficina del Pla de Barris (Robador, 36). L’horari d’atenció al públic es realitzarà a la mateixa oficina els dilluns de 10.00 a 14.00 hores i els dimecres de 16.00 a 19.00 hores, a partir del 20 de maig. Les persones sol·licitants, presentaran en un període de 60 dies tota la documentació escaient a l’equip tramitador. Aquest equip té la funció de rebre la documentació i assessorar i tramitar les ajudes.

D’altra banda, la primera convocatòria d’aquesta línia d’ajuts es va convocar a finals de l’any 2018 i s’han rebut un total de 34 sol·licituds, després d’haver atès a 120 persones que es van interessar per la convocatòria i van acudir a l’Oficina del Pla de Barris per informar-se de la mateixa. Actualment, s’estan tancant les propostes de resolució d’aquestes sol·licituds i s’espera que durant l’estiu ja es puguin iniciar les primeres obres de substitució dels tancaments.

 

La contaminació acústica causa de malalties

El Raval és una zona de la ciutat que es caracteritza per un model econòmic i d’oci que de vegades genera molèsties i queixes entre la població resident: la gran proporció de l’oferta d’activitats de restauració i oci nocturn, la mobilitat en grups grans i l’acumulació de persones al voltant dels locals d’oci, entre d’altres, generen soroll excessiu. A això se li han de sumar l’ús de monopatins i patins, la música o els esdeveniments al carrer, les brigades de neteja i els vehicles de càrrega i descàrrega, que també tenen impacte en un barri de carrers estrets i edificis vells i poc aïllats.

Tot això en un barri que és tan residencial com els barris dels  seus voltants, el que significa que l’exposició a alts nivells de soroll ambiental és una constant per a un gran nombre de persones.

Cal tenir present que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a partir dels 42dB(A) es comencen a produir trastorns del son i a partir dels 50dB(A), i considerant una exposició prolongada en el temps, augmenta la probabilitat de patir hipertensió arterial i altres afectacions cardiovasculars.

Durant 2015 els sonòmetres instal·lats al districte van registrar valors mitjans superiors als  55dB(A) durant les nits de divendres i dissabtes en la majoria de barris, i valors superiors als  70dB(A) en les zones contigües a les Rambles (Carrers Escudellers i Arc del Teatre). Tenint en  compte les indicacions de l’OMS, aquest és un veritable problema de salut pública pel que és imprescindible anar impulsant polítiques públiques que el minimitzin.Compartiu aquest contingut