Barcelona apel·la l’Estat i la Generalitat perquè col·laborin amb els municipis a la UE per tenir més força contra el lloguer turístic il·legal : Servei de Premsa

Barcelona apel·la l’Estat i la Generalitat perquè col·laborin amb els municipis a la UE per tenir més força contra el lloguer turístic il·legal

29/06/2019

L’Ajuntament de Barcelona demana per carta als representants de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya a la Unió Europea que col·laborin amb la reclamació de més protecció per a les ciutats davant del lloguer turístic il·legal

Juntament amb Amsterdam, Berlin, Bordeus, Brussel·les, Cracòvia, Munic, Paris, València i Viena, Barcelona ha reclamat amb un manifest a la Unió Europea mesures fermes contra l’impacte del turisme il·legal a les ciutats i reivindica un marc legal europeu que doni eines als municipis per intervenir sobre el mercat de l’habitatge

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha enviat una carta per transmetre la reclamació de les ciutats de més contundència contra el lloguer turístic il·legal a la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, Meritxell Serret, i a l’ambaixador i representant d’Espanya davant de la Unió Europea, Pablo Garcia-Berdoy. Sanz assenyala en la missiva adreçada a les representacions institucionals catalana i espanyola que “les ciutats precisen d’un marc legal europeu que empari la seva capacitat d’intervenció sobre el mercat de l’habitatge i que exigeixi la cooperació de les plataformes de lloguer vacacional”, i apel·la la col·laboració de l’ambaixador García-Berdoy i la delegada Serret “per a la consecució d’aquest objectiu”.

Aquesta acció se suma a la realitzada per Barcelona i nou ciutats europees més, que s’han unit per reclamar mesures contra el lloguer turístic il·legal i han enviat aquest mes de juny un manifest conjunt reclamant a la Unió Europea que apliqui mesures legals més contundents per exigir responsabilitat a les plataformes de lloguer vacacional. Barcelona s’ha sumat amb Amsterdam, Berlin, Bordeus, Brussel·les, Cracòvia, Munic, Paris, València i Viena per exigir a les Instituciones europees mesures contra l’impacte del turisme il·legal a les ciutats i per reivindicar un marc legal europeu que doni eines als municipis per intervenir sobre el mercat de l’habitatge.

 

Deu ciutats unides per reclamar més força contra l’impacte negatiu de la turistificació

Les deu ciutats signants són municipis que pateixen intensament els efectes de la turistificació i els problemes d’accés a l’habitatge per part dels residents locals. Per això, han enviat aquest mes de juny un manifest conjunt expressant la preocupació per la recent opinió publicada per l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que considera que plataformes com Airbnb “simplement proporcionen un servei més de la societat de la informació”, de manera que se’ls allibera de la responsabilitat de complir les normatives relatives al lloguer turístic. Els deu municipis sota-signants reclamen un acord amb Europa que reforci les mesures que es puguin portar a terme des dels respectius governs nacionals: “És hora d’establir noves disposicions legals per aconseguir un creixement equilibrat en matèria turística, alhora que garantim el nostre mercat de l’habitatge i la qualitat de vida de les nostres ciutats”, afirmen al manifest, que posa l’accent sobre l’escassedat d’habitatge i el fet que el mercat de lloguer turístic ofereixi una alternativa més rendible i que redueix la disponibilitat d’habitatge per al lloguer residencial i n’apuja els preus. Davant d’aquesta situació, els municipis reclamen “compromisos legals ferms perquè les plataformes cooperin amb nosaltres en programes de registre i en el lliurament de dades de lloguer per cada habitatge que s’anuncia en el seu servei” i conclouen el manifest afirmant que “una cosa que ha de quedar clar: donar carta blanca a les plataformes de lloguers turístics no és la solució”.

Document relacionat:
http://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2019/06/manifestTurismeUE.pdfCompartiu aquest contingut