Barcelona decretarà l’Emergència Climàtica l’1 de gener de 2020 : Servei de Premsa

Barcelona decretarà l’Emergència Climàtica l’1 de gener de 2020

10/07/2019Temps estimat de lectura: 6 minuts

La ciutat es prepara per declarar l’emergència climàtica amb la constitució d’una taula de treball formada per més de 200 entitats de la xarxa Barcelona + Sostenible, grups municipals, Generalitat i Estat

La Taula té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2020, coincidint amb la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions

El govern municipal ha portat a la Taula una primera proposta de mesures a desenvolupar en els propers sis mesos que es complementaran amb el desplegament del Pla Clima, mentre es treballa en paral·lel el pla d’acció de futur

Aquestes mesures inclouen un conjunt accions immediates vinculades al transport públic, les superilles, la mobilitat, la reducció d’emissions de CO2, la fiscalitat verda, la recollida de residus i la generació d’energia renovable, entre d’altres

Trobareu el document: “Emergència climàtica. Compromís i crida a l’acció” en l’enllaç adjunt

Barcelona es prepara per declarar l’emergència climàtica, i ho farà de manera conjunta i coordinada amb les entitats, i amb la participació de la resta d’administracions. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit aquesta tarda la constitució de la Taula per l’Emergència Climàtica de Barcelona, que ha tingut un gran èxit de convocatòria, amb la participació de més de 300 persones de 200 entitats de la xarxa Barcelona + Sostenible. La Taula ha comptat també amb la presència de la directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius, i del subdelegat del Govern a Barcelona, Carlos Prieto. Aquesta cimera és el primer pas d’un pla d’acció que ha de contemplar mesures a aplicar a curt, mitjà i llarg termini.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha agraït la nombrosa presència d’entitats i ha qualificat de “dramàtica” la situació climàtica que vivim, motiu pel qual ha ubicat la lluita contra l’emergència climàtica i la contaminació com una de les grans prioritats del mandat. Colau ha destacat que fa molts anys que la comunitat científica i les entitats alerten de l’escalfament global i els seus efectes i ha recordat que el mandat passat l’Ajuntament va coproduir el Pla Clima 2018-2020, amb 242 mesures tangibles que es treballen amb la Xarxa Barcelona + Sostenible.

 

 

L’alcaldessa ha expressat la necessitat que la Declaració d’Emergència Climàtica no sigui un gest simbòlic, “sinó un compromís col·lectiu de la ciutat, definit conjuntament i que reculli mesures concretes” i ha anunciat la intenció de declarar l’emergència climàtica a partir de l’1 de gener de 2020. Colau ha emplaçat els membres de la Taula a treballar conjuntament els continguts i el Pla d’Acció que ha d’anar associat a aquesta declaració. “Comptem amb tots i totes vosaltres”, ha dit, “perquè ens ajudeu a produir un pla d’acció ambiciós, que acceleri i intensifiqui les mesures del Pla Clima i d’altres que sorgiran”. L’alcaldessa ha parlat de grans infraestructures com el port i l’aeroport, ha manifestat la necessitat de fer un replantejament del seu creixement, “no pot ser sense límits”, i s’ha adreçat també a la Generalitat i l’Estat, per oferir-los col·laboració i demanar coordinació i implicació en aquesta lluita perquè “la ciutat sola no pot assumir aquest repte”.

Fruit d’un treball previ, vinculat al Pla Clima 2020-2025, s’ha elaborat el document ‘Emergència climàtica. Compromís i crida a l’acció’, que fa palès la necessitat d’incorporar la perspectiva sociambiental al disseny i funcionament de la ciutat, el model de producció i el de consum per reduir dràsticament les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. El compromís també vol donar resposta ràpida i efectiva als moviments de joves que legítimament exigeixen als representants i les administracions públiques una acció immediata i eficaç per fer front als compromisos contrets per a la lluita contra el canvi climàtic des de totes les institucions.

En el decurs de la Taula, l’Ajuntament de Barcelona ha presentat un conjunt de primeres mesures que es poden establir de manera immediata:

– Ampliar la capacitat del transport públic amb un nou carril bus al carrer Aragó i al carrer Carmen Amaya/Passeig Calvell i reduint un carril de circulació de vehicles al carrer Mallorca en el tram Meridiana-Diagonal, seguint l’actuació ja prevista a la Meridiana que redueix el nombre de carrils per cotxes, millora el carril bici i introdueix més verd.

– Millorar la qualitat de l’aire de 85 centres escolars; a 22 centres amb pacificacions integrals vinculades al desplegament de les superilles; a 5 centres no ubicats a les noves superilles es pacificarà el carrer; a 9 centres es faran actuacions per reduir la velocitat i/o la capacitat de trànsit; a 9 s’hi faran ecoxamfrans; a 11 centres es desenvoluparan els projectes d’escola refugi climàtic; i a 10 escoles s’iniciaran les auditories i les altres actuacions del programa Escola Respira.

– Acabar el tercer tram de la superilla de Sant Antoni i el segon tram de la superilla d’Horta, iniciar la redacció del projecte de la superilla de Sant Gervasi-La Bonanova, superilla de l’Esquerra de l’Eixample i superilla de la Dreta de l’Eixample, i iniciar els processos participatius de noves superilles. Obrir al públic el nou eix verd del carrer Cristòbal de Moura i els Jardins del doctor Pla i Armengol.

– Convertir en carrers 30 els carrers de Rocafort, Sicília, Ausiàs March, Comte Borrell, Gran de Gràcia, Passeig Joan de Borbó i Passeig de Sant Joan

– Avançar en la fiscalitat verda per a la lluita contra la congestió i la contaminació amb la taxa metropolitana per a la mobilitat sostenible que complementi la Zona de Baixes Emissions. Promoure una reforma de les ordenances fiscals per implantar un pagament diferencial de l’aparcament segons les emissions de contaminants i de CO2 dels vehicles. Revisar la fiscalitat ambiental en l’àmbit dels residus per bonificar la prevenció i la recollida selectiva, i definir una taxa de recollida d’escombraries domèstiques per a dur-la al Plenari Municipal.

– Definir amb les veïnes i veïns els barris on s’estendrà la recollida d’escombraries porta a porta, atès l’increment significatiu del reciclatge (del 19% al 60%) que han aconseguit les veïnes i veïns de Sarrià Vell on ja està implantat aquest sistema de recollida.

– Constituir la taula Plàstic Zero amb els operadors públics i privats per a l’eradicació del plàstic d’un sol ús a la ciutat, per tal d’arribar a acords voluntaris i per desplegar mesures administratives i incentius, mentre no sigui legalment obligatori a través de la nova llei de Residus de Catalunya. Establir l’obligació de l’ús de gots retornables a totes les activitats que requereixin concessió municipal, tal com ja s’ha fet a diversos equipaments i espais de festa, fet que ha permès la reducció d’1 milió de gots d’un sol ús el 2018.

– Licitar 30 projectes de generació fotovoltaica a edificis i equipaments municipals, així com les obres de les pèrgoles fotovoltaiques Pilar Miró i Mina de la Ciutat i encarregar els projectes executius de 4 noves pèrgoles i 3 noves mitgeres. Es desplegarà el projecte amb finançament col·lectiu de generació fotovoltaica al Convent de Sant Agustí.

– Decretar l’obligació de disposar de generació d’energia renovable a tots els equipaments i edificis municipals de nova construcció o amb grans rehabilitacions, així com a l’espai públic, cosa que ens permetrà incrementar 500 kWp.

– Avaluar i fer públic l’efecte de les principals partides d’inversió i despesa corrent en termes de reducció d’emissions de CO2 en la proposta de pressupostos per a 2020 i es definirà un pressupost de carboni per al període 2020-2025.

Aquestes primeres mesures suposaran una reducció de 210.000 tones equivalents de CO2, un 6% del total anual.

En aquesta Taula també es debatran les accions concretes i efectives que desplegaran el Pla Clima entre 2020 i 2025, un pla municipal ambiciós que ha estat àmpliament reconegut a nivell internacional. Tota la informació sobre el Pla Clima es pot consultar al web municipal barcelona.cat/barcelona-pel-clima.

 

Document relacionat:

Emergència climàtica. Compromís i crida a l’acció (PDF)

Paraules clau

emergència climàtica/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina