Barcelona promou la protecció de les bodegues emblemàtiques : Servei de Premsa

Barcelona promou la protecció de les bodegues emblemàtiques

12/07/2019

L’Ajuntament ha identificat un llistat inicial de 31 bars i bodegues per començar a estudiar incloure-les al catàleg de protecció d’establiments emblemàtics de la ciutat i blindar la seva essència, identitat i vinculació amb el teixit urbà de l’entorn

Es tracta d’establiments representatius dels barris que són punt de trobada i de reunió, i que han esdevingut espais de creació d’entitats veïnals i referents en l’espai públic

Per evitar que canviïn mentre s’avalua la seva incorporació al catàleg, la Comissió de Govern ha suspès per un any la concessió de llicències i permisos d’obres de les primeres bodegues seleccionades

El Govern municipal ha començat un procés per preservar l’essència i la singularitat de les bodegues emblemàtiques de la ciutat. Es tracta d’establiments representatius dels barris, molt arrelats en el dia a dia dels veïns i veïnes que s’han convertit en punt de trobada i de reunió, en espais de creació d’entitats i referents en l’espai públic. Aporten, doncs, un valor molt important en el teixit veïnal, associatiu i social dels barris.

Per això, l’Ajuntament ha definit un llistat inicial de 31 bodegues per estudiar la seva incorporació al Catàleg de Protecció Arquitectònic, Històric i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Aquest document, aprovat el febrer de 2016, estableix mesures de protecció dels elements patrimonials i paisatgístics de valor que s’han identificat en els comerços per garantir que no es modifiquen o es desfiguren.

El pla vol, d’una banda, evitar els fenòmens que provoquen la desaparició dels comerços tradicionals, Alhora, pretén conservar la funció actual dels establiments emblemàtics, que va molt més enllà de la purament comercial i són part de l’esperit propi dels barris, tant des del punt de vista paisatgístic com social.

La voluntat de l’equip de Govern, doncs, és avaluar l’entrada al catàleg dels primers bars i bodegues identificats fins ara, amb la possibilitat que durant el període d’estudi es pugui modificar o ampliar el llistat. L’objectiu final serà modificar l’actual catàleg d’establiments emblemàtics per incloure-hi les bodegues que es determini, amb les condicions de conservació i manteniment per cadascuna.

Per evitar que durant aquest termini hi hagi modificacions o canvis substancials en els 31 locals, la Comissió de Govern hi ha decretat una suspensió de llicències, comunicats i altres autoritzacions d’obres per un any.

Els 31 establiments es distribueixen per tot el territori: n’hi ha 6 a Ciutat Vella, 4 a l’Eixample, 4 a Sants-Montjuïc, 9 a Gràcia, 2 a Horta-Guinardó, 1 a Nou Barris, 1 a Sant Andreu i 4 a Sant Martí.

 

Veure llistat d’establiments i mapaCompartiu aquest contingut