La població de Barcelona assoleix la xifra més elevada des del 1991 : Servei de Premsa

La població de Barcelona assoleix la xifra més elevada des del 1991

14/07/2019

La lectura del Padró Municipal a 1 de gener de 2019 situa en 1.650.358 persones els residents a la ciutat i constata que la població de Barcelona augmenta al ritme més alt dels darrers onze anys

Gairebé la meitat dels residents de Barcelona han nascut fora de la ciutat

Un de cada cinc residents té nacionalitat estrangera. A Barcelona estan empadronades 333.516 persones estrangeres de 179 nacionalitats

La taxa de natalitat és la més baixa des de 2003

Els noms més freqüents posats a les nenes nascudes durant el 2018 han estat Emma, Júlia, Sofia, Lucia i Martina i entre nens Marc, Pol, Àlex, Lucas i Pau

Aquesta nota inclou documents i material relacionats

La lectura de la població empadronada a Barcelona a 1 de gener de 2019 situa en 1.650.358 persones els residents a la ciutat, la xifra més elevada des del 1991. Destaca el fet que la població augmenta al ritme més alt dels darrers onze anys, amb un increment en termes absoluts de 21.422 persones en l’últim any (+1,32% en termes relatius).

Així ho constaten els diferents informes sobre la població empadronada que elabora i presenta el Departament d’Estadística i Difusió de Dades adscrit a l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona.

L’increment de la població de la ciutat de Barcelona es deu a l’increment dels fluxos migratoris atès que el creixement natural de la població durant 2018 va ser negatiu (les defuncions superen els naixements).

Els diferents informes que es publiquen ofereixen els indicadors essencials per conèixer l’estructura de la població de la ciutat; un anàlisis detallat de la població de nacionalitat estrangera i de la nascuda a l’estranger; les principals característiques dels domicilis de Barcelona o l’estadística dels noms més freqüents de la població resident empadronada, entre d’altres dades.

Pel que fa a l’origen de la població, destaca que gairebé la meitat dels residents de Barcelona han nascut fora de la ciutat (49.9%). Això ha fet que el nombre de residents nascuts a la ciutat assoleixi el valor mes baix de la sèrie (50.1%). De les gairebé 434.000 persones residents a Barcelona que han nascut a l’estranger, un 28,7% té nacionalitat espanyola, bé sigui per naixement o perquè l’han adquirit amb posterioritat.

Per nacionalitats, un de cada cinc residents té nacionalitat estrangera. A Barcelona estan empadronades 333.516 persones estrangeres de 179 nacionalitats. Aquesta xifra, que representa un 20,2% de la població resident total- suposa un màxim tant en termes absoluts com relatius de la història recent de la ciutat.

La nacionalitat més nombrosa és la italiana (36.276 persones), que ha augmentat força durant el darrer any situant-se molt per davant de la Xinesa (21.658). Els residents de nacionalitat pakistanesa arriben a 20.643 i se situen en tercer lloc.

D’altra banda si ens fixem en el país de naixement de les persones residents, 433.846 persones han nascut a l’estranger, la qual cosa representa un 26,3% del total de residents a la ciutat. El tres principals països de lloc de naixement del residents a Barcelona són Argentina, Perú i Equador.

Un 42,2 % dels estrangers que viuen a Barcelona tenen estudis universitaris o un cicle formatiu de grau superior. Per continents, els estrangers més representats són europeus i americans. Al llarg del 2019, els col•lectius que més residents empadronats han sumat són Itàlia (+4.776), Veneçuela (+2.249), Hondures (+2.202), Colòmbia (2.098) i França (+1.680).

Els increments de residents procedents de Veneçuela, Hondures i Colòmbia coincideixen amb les principals nacionalitats de procedència dels sol•licitants d’asil i refugi a Barcelona.

El districte amb més població estrangera l’any 2018 és l’Eixample amb 61.546 residents estrangers, seguit de Ciutat Vella amb 52.214, Sant Martí 45.556.

Pel que fa als moviments demogràfics, durant el 2018 Barcelona va registrar al padró 12.889 altes per naixement i 15.238 baixes per defunció. El nombre de naixements es va reduir un 4,7% l’any 2018, mentre que la taxa de natalitat es va situar en un 8‰, la més baixa des de 2003.

Pel que fa als noms més freqüents dels nadons nascuts durant el 2018, entre les nenes es van imposar Emma, Júlia/Julia, Sofia/Sofía, Lucia i Martina. Pel que fa als nens, els noms més posats van ser Marc, Pol, Àlex/Álex, Lucas i Pau. Tenint en compte el conjunt de la població, però, els noms més freqüents entre les dones empadronades són Maria, Montserrat, Marta, Carmen i Nuria. Entre els homes, Antonio, Jose, Jordi, David i Manuel.

Principalment, Barcelona importa adults joves procedents de l’estranger. Del total d’altes per immigració (102.314 persones) un 16,3% tenen origen a la resta de Catalunya, un 9% a la resta d’Espanya, i el 74,7% procedeix de l’estranger. El perfil predominant dels emigrants correspon a persones joves que van majoritàriament a la resta de Catalunya i a la resta d’Espanya. Continua augmentant el nombre de persones que canvien de domicili dins de la ciutat.

 

Adjunt trobareu tota la informació i informes complerts:

El document d’anàlisi sintètica de les dades de població

– Els quatre informes sobre la població empadronada:

a. Característiques de la població de Barcelona segons el Padró Municipal. Gener 2019.

b. La població estrangera de Barcelona. La població de Barcelona nascuda a l’estranger. Gener 2019.

c. Característiques dels domicilis de Barcelona segons el Padró Municipal. Gener 2019.

d. El moviment demogràfic de Barcelona. 2018.

 

Material relacionats:

Vídeo declaracions

Àudio declaracionsCompartiu aquest contingut