La Virreina Centre de la Imatge explora la memòria urbana de Barcelona i els usos socials de les ciutats des de la fotografia, l’arquitectura i la videoinstal·lació : Servei de Premsa

La Virreina Centre de la Imatge explora la memòria urbana de Barcelona i els usos socials de les ciutats des de la fotografia, l’arquitectura i la videoinstal·lació

18/07/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Divendres 19 de juliol, a les 11 hores, a l’ Espai LAB de La Virreina Centre de la Imatge (la Rambla 99) tindrà lloc la roda de premsa per presentar les tres noves exposicions que es podran visitar, fins a l’octubre, a La Virreina Centre de la Imatge.

La roda de premsa comptarà amb les intervencions de Nora AncarolaIván de la NuezJorge Ribalta i Valentín Roma, i anirà seguida d’una visita guiada a les exposicions.

Àngels nous. Escenes de la reforma de la plaça de la Gardunya , Barcelona (2005-2018) mostra, per primera vegada en un context expositiu, el seguiment fotogràfic que Jorge Ribalta va fer durant tretze anys de la plaça del darrere de la Boqueria, atenent principalment aquelles modificacions relacionades amb la seva morfologia i els seus usos públics.

La utopia paral·lela. Ciutats somiades a Cuba (1980-1993) , comissariada per Iván de la Nuez amb la col·laboració d’Atelier Morales, indaga un projecte insòlit i contradictori que va tenir lloc a Cuba entre l’èxode de Mariel i la legalització del dòlar: la creació d’una arquitectura occidental sense mercat; la posada en òrbita d’una utopia col·lectiva ignorada pel mateix Estat socialista; l’activació d’un moviment que va començar com a crítica a l’urbanisme oficial de l’època i que avui cobra actualitat com una espasa de Dàmocles sobre les construccions del capitalisme que ha de venir.

Panòptic_frontera 601 és un projecte de Nora Ancarola que investiga, mitjançant una videoinstal·lació que escenifica els sistemes de control, quines han estat les metamorfosis històriques del concepte de vigilància, des dels estudis foucaultians fins a la fustigació fronterera contra la població migrant, des de la guerra pel domini del territori fins als nous panòptics digitals.

Web de La Virreina Centre de la Imatge:  http://ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/ca




Paraules clau

cultura/