Les finestres de la Model: una intervenció artística que uneix l’interior del recinte amb el carrer : Servei de Premsa

Les finestres de la Model: una intervenció artística que uneix l’interior del recinte amb el carrer

31/07/2019

El mur perimetral del carrer del Rosselló estrena tres noves obertures des d’on la ciutadania pot veure el pati de la quarta galeria i gaudir d’una altra manera de l’espai interior de l’antiga presó

A través de les finestres s’observa una instal·lació artística del col·lectiu Boa Mistura que dibuixa al pati la frase ‘Más allá de los muros, la calle’, un fragment d’un poema de Josep Domènech i Avellanet, que va ser pres de la Model del 1939 fins el 1942

Ja estan pràcticament enllestides les obres de la planta baixa de l’edifici del carrer d’Entença, que a partir del setembre acollirà una sala d’actes i un espai polivalent on es faran activitats culturals, lúdiques i de les entitats del territori

En un any i mig de portes obertes, la Model ha rebut més de 115.000 visitants i es consolida com a nou espai cívic i social, amb visites lliures i tot tipus d’activitats

La Model, cada cop més oberta a la ciutadania. Des d’aquest dilluns, s’han estrenat al mur perimetral del carrer del Rosselló tres noves finestres que permeten observar, des del carrer, l’interior del pati de la quarta galeria. Però no només això, ja que al pati s’hi ha fet una intervenció artística que dibuixa la frase ‘Más allá de los muros, la calle’, que vol jugar amb el passat i amb el present i futur de l’antic centre penitenciari, cada cop més consolidat com a nou espai ciutadà i d’activitats.

 

La instal·lació busca crear una nova interacció entre els espais interiors de la Model i els exteriors, entre el que hi ha dins del recinte i la vida ciutadana del carrer. I simbolitzar el canvi que s’està produint en tot l’àmbit des que l’Ajuntament va acordar amb la Generalitat el tancament de la presó i l’ha obert al públic i omplert d’activitats mentre es desenvolupa el procés de transformació global.

Així, al carrer del Rosselló s’han fet tres obertures amb marcs metàl·lics tant al mur interior com l’exterior que busquen uns angles i alineacions visuals concretes des del carrer. Aquesta disposició permet veure el pati i la intervenció artística, realitzada pel col·lectiu d’artistes Boa Mistura. L’obra treballa amb jocs de visuals que fan que des de cadascuna de les finestres es vegin unes paraules que conformen la frase ‘Más allá de los muros, la calle’.

 

 

Es tracta d’un fragment del poema ‘Tarde de domingo’, de Josep Domènech i Avellanet. Amb només 23 anys, aquest jove poeta va ser empresonat durant la dictadura a la Model, des del 1939 al 1942, fins que va ser afusellat. Al llarg del seu captiveri va escriure poemes i textos que representen el testimoni més sincer de les seves vivències a la presó. La seva parella, Natàlia Sans, va rescatar aquests poemes de presó, i avui dia se’n poden llegir 28 recopilats sota el títol ‘Úniques’.

Al poema ‘Tarde de domingo’ -d’on s’ha extret la frase de les finestres-, el poeta enyora tot el que passa fora de la presó i es lamenta desesperadament pel lent pas del temps darrere dels barrots de la cel·la 448, on va estar tancat.

 


Josep Domènech i Avellanet
Amb la representació frase ‘Más allá de los muros, la calle’, els artistes de Boa Mistura volen fer un paral·lelisme amb la pròpia història i la nova vida de l’edifici, que ja s’ha obert a la ciutat i s’ha impregnat dels estímuls la vida cultural dels carrers de Barcelona.

 

La nova sala d’actes, gairebé a punt

D’altra banda, ja estan pràcticament acabades les obres de la nova sala d’actes i un espai polivalent a la planta baixa de l’edifici administratiu de la Model, al carrer d’Entença, 155. Al llarg de l’agost es faran els últims retocs perquè al setembre el nou espai estigui disponible i es pugui destinar a activitats ciutadanes, culturals i lúdiques vinculades al barri i a les entitats del territori. S’hi haurà invertit uns 600.000 euros.

 

En concret, la sala d’actes té un aforament de més de 100 persones, i se situa a l’antiga sala d’espera de l’edifici, ja que es tractava d’un espai diàfan i permetia mantenir més elements originaris, conservant traces de la seva història. També compta amb dues sortides que donen al claustre, i presenta unes bones condicions acústiques en ser l’àmbit més allunyat del carrer.

L’espai polivalent se situa a l’antic cos de direcció. Les obres a la sala del cos de guàrdia es realitzaran en una segona fase, ja que actualment conserva tot el sistema de vigilància i càmeres de la Model i es transformarà en un altre espai polivalent. També hi ha un espai de logística amb vestidors, banys, taquilles i un petit magatzem pels treballadors del centre.

La intervenció s’ha fet conservant en tot moment l’essència de l’edifici i alterant el mínim possible les edificacions originals. A més, s’ha treballat amb una arquitectura reversible que permeti tirar enrere les actuacions més endavant si fa falta per instaurar els usos definitius i futurs de tot l’àmbit.

 

La Model, un espai amb vida

Totes aquestes actuacions contribueixen a fer que la Model se segueixi assentant com a nou espai d’ús ciutadà, cívic i social i hi continuïn passant cada cop més coses.

Des de l’obertura de portes del 21 de gener de 2018 i fins a finals d’aquest juliol, en un any i mig, el nombre de visitants en les jornades de portes obertes ha estat de 102.524 persones. Aquestes persones han conegut l’interior del recinte i han pogut passejar pel pati d’entrada, la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu.

 

Sumant els assistents a les jornades de portes obertes amb els diferents actes i rodatges que s’hi han fet, la xifra de persones que han fet algun ús de la Model arriba a les 115.682 persones.

Des de la festa ciutadana per donar la benvinguda a la nova Model, les visites lliures al recinte i les activitats que s’hi han anat organitzant l’han convertit en un nou àmbit de dinamització social, cultural i comunitària a disposició dels veïnes i veïnes i entitats.

S’han organitzat un total de 330 actes, en què destaquen el cicle d’activitats de la campanya Demà Pots Ser Tu, les exposicions “L’1 d’octubre, un dia per no oblidar” i “L’1 d’octubre, la força de la gent”, taules rodones i conferències, activitats organitzades per l’Associació de Veïns Esquerra de l’Eixample o l’exposició L’Art irreducticle: Miratges de l’Art Brut”, encara visitable.

Tots els detalls de l’obertura de portes i la programació dels propers mesos es poden consultar al web http://lamodel.barcelona.Compartiu aquest contingut