Barcelona instal·la un estand antimasclista a la zona d’oci nocturn del Front Marítim sota el lema ‘No és no’ : Servei de Premsa

Barcelona instal·la un estand antimasclista a la zona d’oci nocturn del Front Marítim sota el lema ‘No és no’

01/08/2019

Per tercer estiu consecutiu l’àrea de Feminismes col·loca aquest espai informatiu

L’estand estarà obert les nits de dijous, divendres i dissabte, entre les 22 i les 5 hores, de l’1 d’agost al 24 de setembre, per informar, sensibilitzar i atendre en cas d’agressió sexual

Aquesta acció s’inclou en el paquet de mesures Barcelona Antimasclista i s’acompanya d’un protocol d’actuació coordinat entre Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, serveis sanitaris i serveis municipals d’atenció

A l’espai hi haurà dues persones expertes que faran assessorament sobre què són les violències masclistes i els assetjaments i podran activar el protocol en cas de necessitat. També hi haurà dues parelles de professionals fent itinerància per la zona

A partir d’aquesta nit, i fins al proper 24 de setembre inclòs, la ciutat de Barcelona comptarà amb un estand fix per assessorar i/o denunciar assetjaments sexuals, o bé, discriminacions per raó de gènere i orientació sexual. Per tercer estiu consecutiu, l’Ajuntament de Barcelona col·loca aquest estand a una de les zones d’oci de la ciutat més transitades durant la nit.

L’estand, que s’ha ubicat a la cruïlla del passeig Marítim amb el carrer Trelawny, una zona de Ciutat Vella on es concentra força públic per l’oferta d’oci nocturn existent, estarà operatiu les nits de dijous, divendres i dissabte entre les 22 i les 5 hores. Aquest espai es destinarà a sensibilitzar, informar i atendre –si es produeixen-  assetjaments i agressions sexuals. Considerant-ne que ho són des de comentaris ofensius i degradants, insults, persecucions, tocaments no consentits fins a intents o consumació de violacions.

Per la tinenta de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, “aquests estands informen i ajuden en cas d’agressió, però també sensibilitzen al conjunt de la societat per evitar que siguem còmplices quan mirem cap a una altra banda. És una aposta municipal necessària, que promou la conscienciació sobre el problema i permet atendre a les persones que han patit una agressió per raó de sexe o de gènere”.

 

 

 

Un estand amb professionals per a l’atenció

L’espai estarà cobert per sis professionals amb formació i/o experiència en l’abordatge de les violències masclistes. Dues d’elles estaran a l’estand on oferiran informació sobre violència sexual i es donarà atenció a les persones que relatin haver viscut situacions de violència o d’agressió masclista. I, les altres quatre, de forma itinerant estaran sensibilitzant la zona fent entrega de díptics informatius produïts en tres idiomes (català, castellà i anglès). A més, faran intervenció si observen alguna actitud sexista. Tanmateix, les sis persones estaran coordinades amb els cossos policials de la zona. També els bars i locals d’oci nocturn de la zona han estat informats a través de l’Associació Front Marítim.

 

 

 

Un protocol per actuar de forma coordinada

Per tal de poder intervenir de forma àgil i coordinada en l’atenció a les víctimes, aquest estand estarà regit per un protocol d’actuació.

Així doncs, i segons el protocol, les dues parelles de persones professionals de l’estand que faran atenció en itinerància també poden actuar en cas de detectar alguna situació d’assetjament física o verbal i agressió física.

D’aquesta manera, les pautes d’intervenció del personal de l’estand i dels professionals itinerants seran diferents segons el cas que s’observi o es denunciï i el seu grau de gravetat.

En general, però, implica actuar amb el consentiment de la persona que hagi viscut la situació de violència, escoltar-la, proporcionar-li un espai de seguretat, suport emocional i assessorament sobre què cal fer per preservar les proves, coordinar-se amb la resta d’actors del protocol implicats segons la necessitat del propi fet, identificar els agressors (sempre que es pugui), valorar i/o preguntar a la persona agredida si necessita alguna assistència i treballar per evitar els rumors, empoderant a la víctima perquè no es senti culpable de l’agressió.

Cal destacar que a Barcelona, segons dades de l’Hospital Clínic, el 93% de les agressions masclistes es produeixen d’homes a dones, encara que també es produeixen agressions sexistes a homes en funció de l’orientació sexual o de gènere.

 

Més informació a barcelona.cat/bcnantimasclista

 

Nota: Les imatges són d’edicions anteriors de l’estand antimasclista del front Marítim. Crèdits: Ajuntament de BarcelonaCompartiu aquest contingut