Barcelona continua celebrant els 40 anys d’ajuntaments democràtics amb noves exposicions i activitats divulgatives : Servei de Premsa

Barcelona continua celebrant els 40 anys d’ajuntaments democràtics amb noves exposicions i activitats divulgatives

05/09/2019

Des de setembre fins a gener de l’any vinent, els districtes de Gràcia, Sants-Montjuïc i Nou Barris acolliran tres mostres expositives que expliquen la ciutat abans i després de les primeres eleccions municipals democràtiques, del 3 d’abril de 1979

Altres espais de la ciutat acolliran taules rodones, sessions i congressos amb una finalitat divulgativa

Des del 13 de març, l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat un seguit d’actes per commemorar que aquest 2019 es compleixen 40 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques després del franquisme.

El programa d’activitat té com a objectiu recuperar la memòria d’uns anys decisius de mobilitzacions veïnals i laborals, així com de reivindicacions polítiques, socials i culturals que han configurat la nostra ciutat d’avui. Es vol donar a conèixer el que va succeir al voltant de les primeres eleccions municipals de 1979 a través de documents com ara fotografies, cartells, manuscrits , etc., amb l’objectiu de recuperar la memòria d’un temps passat però, a la vegada, veure com ha influït en la fesomia actual de la ciutat.

 

Gràcia, Sants-Montjuïc i Nou Barris

Els actes continuen, i des del mes de setembre fins a gener de l’any vinent, els districtes de Gràcia, Sants-Montjuïc i Nou Barris acolliran tres mostres expositives que expliquen la ciutat abans i després de les primeres eleccions municipals democràtiques, del 3 d’abril de 1979: com era la ciutat i alguns dels seus barris a la sortida de la dictadura; la formació del primer govern municipal democràtic; com havia de ser la nova ciutat amb els projectes de modernització, la descentralització organitzativa i administrativa, els reptes urbanístics, l’esclat de la llibertat als carrers, els moviments culturals populars, etcètera. Tots aquests aspectes es recullen en les tres exposicions, que volen recordar-nos els primers passos que es van fer, i el context en el qual es van fer, per fer de Barcelona una ciutat democràtica, cultural i moderna. Cadascuna de les exposicions es complementarà amb una taula rodona vinculada a la temàtica més característica de cada districte: cultura i associacionisme a Gràcia, el nou urbanisme a Sants-Montjuïc, i els moviments socials a Nou Barris.

El programa de les activitats a aquests districtes es pot consultar al web: http://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/ca/40-anys-dajuntaments-democratics-0

 

Altres espais de la ciutat

Altres espais de la ciutat acullen taules rodones, sessions i congressos sobre la temàtica:

La programació ha estat elaborada pel comissionat de Programes de Memòria, l’Arxiu Municipal de Barcelona i l’Institut dels Passats Presents, en col·laboració amb l’Associació Consell de Cent i la Fundació Carles Pi Sunyer.

Podeu descarregar el programa d’actes al següent enllaç: http://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/sites/default/files/triptic_arxius_40anys-web.pdf

 Compartiu aquest contingut