Barcelona arrenca la temporada congressual amb una tardor carregada de congressos de medicina i recerca : Servei de Premsa

Barcelona arrenca la temporada congressual amb una tardor carregada de congressos de medicina i recerca

06/09/2019



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Aquest mes de setembre arriben 4 grans congressos de medicina

El programa Barcelona Convention Bureau continua captant congressos per la capital catalana i es preveu una bona temporada

Joan Canadell: “Catalunya necessita centrar el seu horitzó en gestionar la qualitat del turisme, i una de les vies per fer-ho és apostar pel turisme de reunions”. “Posar el focus en el turisme de reunions generarà múltiples beneficis al conjunt de sectors empresarials i contribueix a la creació d’un territori atractiu per l’atracció de talent i inversions

Xavier Marcé: “aquest és un sector prioritari, estratègic, que ha de comptar amb uns incentius culturals i socials més adequats a les seves expectatives, que vagin més enllà del mer gaudi passiu de la ciutat com a atractiu”. “Volem que l’experiència del visitant de congressos sigui a la vegada la millor porta d’entrada per a l’activitat econòmica”

La tardor arrencarà amb una forta activitat de congressos i reunions a Barcelona. Quatre congressos, tots ells de l’àmbit mèdic-sanitari, s’aniran succeint un rere l’altre aquest mes de setembre i amb importants cites pel mes d’octubre i novembre.

Demà dissabte, dia 7 de setembre, arriba la conferència de la International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC) sobre el càncer de pulmó amb 8.000 delegats, investigadors i científics de més de 100 països especialitzats en oncologia toràcica. Pràcticament els mateixos dies, se celebra el congrés de la Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe (CIRSE) de radiologia, que torna a Barcelona per tercera vegada i que reunirà 7.000 especialistes.

Per la segona quinzena de setembre, s’espera l’EASD, el congrés anual de l’Associació Europea per a l’Estudi de la Diabetis, amb 15.000 inscrits (16 de setembre), i el congrés d’oncologia de l’European Society for Medical Oncology (ESMO), amb 30.000 participants confirmats (27 de setembre).

Tots aquests congressos tenen una importància cabdal en el camp de la recerca i dels avenços en els tipus de tractament per a malalties de llarga durada com ara el càncer o la diabetis.

A l’octubre hi ha diverses convocatòries de rellevància, com és el congrés de gastroenterologia per a la salut de l’aparell intestinal organitzat per la United European Gastroenterology (UEG), amb 14.000 assistents; el congrés de medicina nuclear de l’European Association of Nuclear Medicine (EANM) i el congrés mundial IOT Solutions, especialitzat en l’anomenat Internet de les Coses, que oferirà un fòrum sobre intel·ligència artificial.

Ja al novembre, al recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona, tindrà lloc una nova edició de la fira IBTM World i l’Smart City Expo World Congress, i al desembre arriba un dels esdeveniments que s’han captat aquest any, el primer congrés mundial de Mamífers Marins, que se celebrarà del 9 al 12 de desembre per analitzar la disminució d’aquestes espècies. Més de 2.000 científics participaran en aquest congrés, organitzat per la Societat Americana de Mamífers Marins (SMM) i la Societat Europea de Cetacis (ECS), que se celebrarà en el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB)  on analitzaran l’impacte ambiental sobre les espècies marines i les noves estratègies de conservació d’aquests animals.

El turisme de reunions és estratègic per a Barcelona que, més enllà de l’impacte econòmic en la destinació, esdevé un element clau per al desenvolupament de l’economia del coneixement. Barcelona es troba entre les ciutats que formen el “top 5” mundial, amb un total 1.728 reunions (congressos i convencions) organitzats l’any passat i amb una forta repercussió en el teixit productiu de la destinació i sobre el conjunt del territori.

El president de la Cambra de Barcelona i president de Turisme de Barcelona, Joan Canadell, considera que “Catalunya necessita centrar el seu horitzó en gestionar la qualitat del turisme, i una de les vies per fer-ho és apostar pel turisme de reunions i congressos. Cal recordar que a hores d’ara Barcelona és la primera ciutat en nombre de delegats als congressos i la 4a en organització de congressos”. Canadell apunta que posar el focus en aquest tipus de turisme “generarà múltiples beneficis al conjunt de sectors empresarials i contribueix a la creació d’un territori atractiu per l’atracció de talent i inversions”.

El regidor de turisme i vicepresident primer de Turisme de Barcelona, Xavier Marcé, subratlla queBarcelona ha viscut durant els darrers anys un increment sostingut del turisme, que genera reptes i oportunitats que cal gestionar. El nostre projecte passa per un turisme de qualitat, sostenible, per dotar-lo d’objectius més definits que reverteixin en un millor impacte per a la ciutat, i en aquesta finalitat el turisme de congressos és fonamental. Aquest és un sector prioritari, estratègic, que ha de comptar amb uns incentius culturals i socials més adequats a les seves expectatives, que vagin més enllà del mer gaudi passiu de la ciutat com a atractiu. Treballarem per construir aquests actius i, a través del BCB, per continuar enfortint aquest sector. Volem que l’experiència del visitant de congressos sigui a la vegada la millor porta d’entrada per a l’activitat econòmica i volem que aquells negocis que es fan els dies d’un congrés que té lloc de Barcelona, després escullin Barcelona com a lloc on ubicar-se”.

 

Perfil del congressista

Tal com indica l’Informe del mercat congressual de Barcelona realitzat a partir de l’enquesta als congressistes i als presidents dels congressos durant el 2018, els mesos en què es concentren la celebració de més congressos són els de primavera, mentre que la tardor és un període de concurrència congressual moderada amb una major activitat els mesos d’octubre i novembre. Els mesos en què tradicionalment se celebren menys congressos són, segons dades del 2018, desembre i agost, seguint les pautes d’estacionalitat del mercat congressual. Aquesta estacionalitat marca una tendència però no es pot considerar estàtica i així, després d’alguns anys observant un desplaçament dels congressos cap a la tardor en detriment del període de primavera, per segon any consecutiu la tardor ha recuperat protagonisme.

Segons aquest mateix informe, el 81,2% dels congressos celebrats van ser d’àmbit internacional amb una durada mitjana de 3,21 dies. El 17,2% dels congressistes eren de l’estat espanyol i el 82,8% d’altres països; el 69,5% van ser homes davant el 30,5% de dones; el mitjà de transport més utilitzat per desplaçar-se fins a Barcelona ha estat l’avió en un 86,9% dels casos. Un 72,8% dels congressistes coneixen la ciutat amb anterioritat a la celebració del congrés i d’aquests, el 36,4% havien estat a la ciutat sis o més vegades.

L’estada mitjana dels congressistes a la ciutat durant el 2018 es va situar en 5,14 dies, estada que representa un increment de 0,77 dies en relació al 2017, essent l’estada més llarga dels darrers anys. El fet de celebrar-se a Barcelona ha incidit en el 69,7% dels congressistes en la decisió de participar en el congrés, per la qual cosa la influència de la ciutat ha augmentat respecte al 2017 (64,4%) i es continua mostrant com un factor determinant a l’hora de prendre la decisió de participar en el congrés.

Igualment, el 67,1% dels congressistes han vingut acompanyats, un percentatge que dobla als dels anys anteriors i allarga la seva estada. El mercat de reunions aporta beneficis més enllà dels agents directament implicats. Així, el 23,9% dels participants en els congressos realitza viatges aprofitant la seva assistència a la reunió.

Sobre les valoracions de la ciutat, destaca que el 93,3% dels congressistes afirmen que han visitat, específicament, la ciutat aprofitant la seva estada, el percentatge més alt enregistrat amb un increment del 5,2% respecte l’any anterior. La ciutat obté una magnífica valoració assolint un 4,51, en una escala de l’1 al 5. Entre els conceptes testats destaca el bloc de l’oferta cultural (4,74 de nota), oferta arquitectònica-monumental (4,73), oferta d’oci (4,62), caràcter i amabilitat dels ciutadans (4,59), infraestructures i accessos (4,58) i la senyalització i informació (4,57).

 

L’impacte dels congressos

El 2018 ha estat un bon any de turisme de reunions per a la destinació Barcelona en què destaca, com a tret diferencial respecte d’altres anys, que s’allarga l’estada mitjana dels delegats als congressos, cosa explicaria l’increment notable de les pernoctacions.

Així mateix, l’impacte econòmic dels congressos i convencions va augmentar l’any passat situant-se per sobre dels 1.901M€, una dada a la qual s’hi suma l’increment de les pernoctacions (+7,4%) i l’estada mitjana dels delegats, que per primera vegada frega els 5 dies (4,95 dies congressos i 4,32 convencions). També la despesa extra-hotelera dels delegats va augmentant fins arribar als 188,69€ per dia (182,08€ el 2017) en el cas dels congressos i als 99€ en el cas dels assistents a les convencions.

Turisme de Barcelona, a través del Barcelona Convention Bureau (BCB), que compta amb 351 membres associats, continua treballant insistentment presentant candidatures per aplegar congressos i reunions a la destinació Barcelona. Així, Barcelona continua mantenint-se molt forta en el sector MICE amb una molt bona projecció pel 2019 i confirmant congressos fins al 2025.





Paraules clau

congressos/ economia/ reunions/ turisme/