L’Ajuntament de Barcelona impulsa un repte per a trobar solucions innovadores que generin energia neta a partir dels paviments de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un repte per a trobar solucions innovadores que generin energia neta a partir dels paviments de la ciutat

07/09/2019

“Paviments generadors” és un repte impulsat per l’Agència de l’Energia i el programa i.lab, amb el suport de la Fundació BIT Habitat, i cerca innovacions que generin energia renovable a través d’infraestructures ja existents, en aquest cas el paviment de la Ciutat

El repte a resoldre és: com podem incorporar la generació renovable local en els paviments de la ciutat?

S’espera que la solució doni resposta tant a la instal•lació dels elements generadors com a l’evacuació de l’electricitat generada

La solució guanyadora rebrà un premi-subvenció de 30.000 euros per a implementar un pilot a la ciutat de Barcelona

El repte s’emmarca en les accions vinculades a l’Agenda 2030 i en el compromís del govern municipal respecte als Objectius de Desenvolupament Sostenible que fixa el document

Barcelona s’ha compromès, pel 2030, a reduir el 45% de les emissions per càpita de gasos d’efecte hivernacle, respecte els valors de 2005, cosa que, entre d’altres, implica reduir el consum mitjançant mesures d’eficiència energètica i altres, i incrementar la generació renovable a nivell local i multiplicar per 5 la generació d’energia solar a la ciutat.

Per poder assolir aquests objectius, tanmateix, cal anar més enllà, i es vol analitzar si incorporar generació renovable en els paviments de la ciutat pot fer-hi una contribució important: Barcelona té aproximadament 1.380km lineals de carrers, amb una superfície d’11km2 de calçades i 9km2 de voreres, superfície que és superior als 17,64km2 de terrats. A més, la ciutat està en procés de renovar una part important de les seves calçades.

En aquest context l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Agència de l’Energia i el programa i.lab, amb el suport de la Fundació BIT Habitat, llencen el repte “Paviments generadors: com podem incorporar la generació renovable local en els paviments de la ciutat?” per conèixer solucions potencials de generació renovable local en paviments i analitzar la viabilitat d’implantar-les en carrers, places i vies d’accés a Barcelona.

 

 

Amb aquest objectiu, es busquen solucions per realitzar una prova pilot de generació renovable en paviments i avaluar-ne els resultats durant 6 mesos. La solució ha de cobrir els usos i consums existents a la ciutat, i no crear nous usos o consums d’energia.

Per la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, “l’Agenda 2030 ens ha de servir d’horitzó, però també d’eina per assolir els principals reptes que tenim com a ciutat. Aquest govern municipal aposta per la innovació oberta per ajudar a resoldre problemes greus i urgents com la contaminació atmosfèrica.” En aquest sentit, Bonet ha remarcat que el projecte “Paviments generadors” és un exemple de la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona de col•laborar amb múltiples agents per identificar i posar en marxa solucions que millorin la qualitat de l’aire de la ciutat.”

Les lliçons apreses d’experiències prèvies mostren que la incorporació de tecnologies noves a la ciutat representen un repte operatiu important, motiu pel qual en el present repte no es busquen únicament solucions tecnològiques aïllades, sinó solucions globals de gestió operativa i funcional (instal•lació, evacuació de l’electricitat, manteniment…).

La proposta guanyadora rebrà un premi-subvenció de 30,000 EUR per a implementar un pilot a la ciutat de Barcelona. El termini de presentació de propostes és fins el 26 de setembre de 2019. Un Comitè multidisciplinari d’experts avaluarà les solucions presentades i se seleccionarà un guanyador, que s’anunciarà dins de la Smart City Expo al novembre d’enguany.

En cas que els resultats de la prova pilot siguin satisfactoris es valorarà, a mig termini, la incorporació de paviments generadors en els processos de renovació de paviments de la ciutat.

 

Innovació urbana sostenible i social a través del programa i.lab

L’Ajuntament de Barcelona vol donar resposta a les demandes i necessitats de la ciutadania i als nous reptes de ciutat i fer-ho de manera oberta i col•laborativa entre els sectors públic, privat, acadèmic i social, i en obert intercanvi amb altres ciutats. És per això que l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa l’i.lab, el laboratori per accelerar la innovació urbana, sostenible i social.

Des d’aquest laboratori, entre d’altres, s’identifiquen i llancen reptes de ciutat mitjançant concursos oberts per trobar solucions innovadores i millorar els serveis públics. Impulsar l’ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia, i maximitzar la sostenibilitat, l’impacte social i l’escalabilitat de les solucions proposades són objectius d’aquesta iniciativa. L’i.lab ha llençat reptes en diverses temàtiques com l’apoderament de la dona a la indústria tecnològica, innovació per a millorar els espais de joc, i tecnologies per fer l’habitatge més assequible.

www.barcelona.cat/i-lab #BCNilabCompartiu aquest contingut