L’Ajuntament signa un conveni amb entitats per impulsar la formació econòmica entre la ciutadania : Servei de Premsa

L’Ajuntament signa un conveni amb entitats per impulsar la formació econòmica entre la ciutadania

02/10/2019

La formació presencial arribarà a 450 persones usuàries de Serveis Socials, tot i que el contingut del curs també serà d’accés universal a través d’un web específic

La decisió arriba després de comprovar la valoració molt positiva que fan la trentena de persones que van participar l’any passat a la prova pilot

L’Ajuntament de Barcelona ha signat aquest dimecres un conveni de col•laboració amb diferents entitats socials per oferir formació econòmica bàsica i gratuïta a la ciutadania. L’acord s’ha formalitzat amb el Col•legi Oficial de Psicologia de Catalunya, el Col•legi d’Economistes de Catalunya i l’associació SECOT. Les tres entitats impartiran durant dos anys consecutius aquests coneixements de forma presencial, en locals i espais cedits per l’Ajuntament, a 450 persones usuàries dels Serveis Socials municipals. Aquests cursos els conduiran persones voluntàries seleccionades per les pròpies entitats, les quals prèviament rebran una formació específica per poder fer-ho. La formació presencial s’organitzarà en grups d’una quinzena de persones que rebran un total de 9 hores de formació bàsica dividida en tres sessions, tot i que un cop assolits els coneixements teòrics les persones participants comptaran amb un acompanyament i mentoria individual i un canal de resolució de dubtes econòmics a distància que es prolongaran durant un any sencer. A més a més, el contingut d’aquesta formació també es podrà consultar a través d’un web d’accés universal que desenvoluparà el mateix Ajuntament, per la qual cosa el contingut dels cursos d’educació econòmica seran oberts a tota la ciutadania.

 

L’objectiu passa per formar persones en situació de vulnerabilitat social en educació econòmica bàsica i acompanyar-les en un procés de millora de la seva economia personal i familiar. Ara bé, cal remarcar especialment que les persones en risc d’exclusió social en cap cas es troben en aquesta situació perquè no saben administrar-se. De fet, està àmpliament estudiat i demostrat que és la població en general qui té escassos coneixements teòrics sobre economia, però lògicament són les persones en una situació precària les que més pateixen les conseqüències d’aquesta manca de formació generalitzada en la societat actual. De fet, el programa contempla la posada en marxa d’un web d’accés gratuït i universal, per tal d’apoderar el conjunt de la ciutadania interessada a conèixer eines adequades que facilitin la presa de les millors decisions econòmiques i una correcta gestió dels recursos disponibles.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha destacat especialment que aquest “projecte innovador” forma part de l’aposta de l’Ajuntament per “polítiques que afavoreixin la col•laboració de la ciutadania per resoldre problemes socials, en aquest cas mitjançant el voluntariat”. “En el futur, seria interessant plantejar l’extensió d’aquest programa a altres col•lectius, que per la seva situació de vulnerabilitat social es beneficiarien d’aquesta formació”, ha afegit.

La formació presencial arrenca amb un test de salut econòmica que permet a les persones participants obtenir un primer diagnòstic molt útil a l’hora de definir els objectius de l’acompanyament individual. També s’aborden temes com el comportament econòmic, el tipus de despesa, els perills de l’endeutament o la creació d’hàbits d’estalvi i consum responsable. Un cop acabat el curs, cada persona pot reflexionar sobre la seva situació actual i establir els seus propis objectius de millora, la qual cosa rep l’acompanyament posterior durant 12 mesos de la persona professional que pot resoldre dubtes i avaluar el compliment d’aquest objectius. De fet, els continguts tenen la peculiaritat que van més enllà de la simple formació en gestió econòmica clàssica i se centren en analitzar com es comporta cadascú davant d’ingressos o despeses inesperats, amb la intenció última que les persones s’apoderin i siguin capaces de fer canvis en el seu comportament diari.

La signatura del conveni es produeix després de comprovar la valoració molt positiva sobre el curs que fan la trentena de persones que hi van participar l’any passat en la prova pilot que es va organitzar per comprovar la utilitat de la formació. Aquestes persones, un cop completat el curs i l’acompanyament posterior d’un any, han destacat especialment que els coneixements assolits els han permès aprendre a gestionar millor la seva economia personal, a prendre decisions de despesa més reflexives i a limitar l’endeutament, entre d’altres. Aquesta experiència és la que ara es vol replicar amb 450 persones més usuàries de Serveis Socials, però també amb el conjunt de la ciutadania a través del web específic.Compartiu aquest contingut