Maker Faire Barcelona 2019 posa en agenda l’economia circular, l’escassetat de recursos naturals i l’emergència climàtica : Servei de Premsa

Maker Faire Barcelona 2019 posa en agenda l’economia circular, l’escassetat de recursos naturals i l’emergència climàtica

03/10/2019

L’Ajuntament de Barcelona col·labora i participa activament a la trobada de “makers” locals i internacionals que se celebra els dies 5 i 6 d’octubre a la Nau Bostik, tornant la fira als barris.

Aquest esdeveniment, i tot el moviment Maker en conjunt, són claus en l’estratègia de ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, i està organitzat per Sonar+D, Fablab Barcelona i SokoTech amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, HP, PRUSA Research, RedBull i Arrow Electronics.

Durant el cap de setmana i en un ambient familiar, centenars de makers locals i internacionals compartiran els projectes més avançats en el marc de la societat 4.0.

El programa inclou xerrades, tallers i zona expositiva. Aquest anys s’estrena una programació de cinema sobre economia circular.

En el marc de la fira esdevindrà la primera sessió de DSIPLAY, un cicle de 8 trobades organitzat per l’Ajuntament de Barcelona amb la comunitat innovadora de la ciutat sobre experiències d’innovació social digital a Barcelona i que tindrà lloc setmanalment durant els mesos d’octubre i novembre

Maker Faire 2019 posa l’accent en la urgent necessitat de repensar i activar la transició cap a un nou model d’economia circular que allargui la vida dels productes existents més enllà de l’obsolescència programada; redueixi la dependència de noves matèries primeres; dissenyi amb criteris ambientals; minimitzi i recuperi els residus  i redueixi les emissions de CO2, superant així l’inviable patró actual d’”extreure, produir, usar i llençar”.

Professionals del món de l’enginyeria, del disseny, de l’artesania, artistes, hackers, gent del món de la ciència i la tecnologia presenten a Maker Faire els seus projectes més avançats en el marc de la societat digital, amb l’economia circular com a eix central de la trobada.

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat que “trobades com la ‘Maker Faire’ són imprescindibles per avançar en la gestió sostenible dels recursos amb un canvi de model com el que persegueix l’economia circular. Aquest aspecte és clau per complir el compromís de Barcelona amb l’Agenda 2030.”

El programa de la Maker Faire 2019 el configuren més d’un centenar de propostes entre estands, exposicions, demos, documentals, tallers i conferències, que recullen, entre d’altres, algunes de les iniciatives circulars més estimulants en els sectors tèxtil i de la moda, agrícola, alimentari o de materials, així com mostra els resultats de l’experimentació i la producció a partir de tot tipus de residus o dels plàstics que, recollits del Mediterrani, tornen al mercat a través de l’economia circular.

Tot això es complementa amb la presentació de projectes que ofereixen resultats avançats en les àrees de la intel·ligència artificial, l’internet de les coses, la manufactura 3D, la nanotecnologia, la robòtica social, la química, l’aprenentatge automàtic, la fotònica, la levitació acústica o les pràctiques cyborg, on les pròtesis són exo-sentits i els cossos camps d’invenció.

Aquesta sisena edició, que se celebra els dies 5 i 6 d’octubre, enguany tindrà lloc a la Nau Bostik de Sant Andreu, un dels barris makers de referència de la ciutat, amb l’objectiu d’apropar la fira als barris.

L’accés és gratuït i el seu programa es dirigeix a totes les edats, amb un programa especial dedicat a que les famílies en puguin gaudir.

El programa Speakers Corner inclou una llarga nòmina d’experts locals i internacionals. Entre aquests últims destaca Ernesto Oroza, artista, dissenyador i escriptor cubà que com, en el context de precarietat tècnica i material a Cuba a partir dels anys 90, s’estableixen relacions actives i experimentals amb els objectes a través de pràctiques com la reparació, reutilització i refuncionalització de les seves peces, les quals desafien ja les lògiques de producció i consum actuals; Marie Louise Gørvild, directora executiva i membre fundador de Techfestival, un encontre de líders d’opinió que explora els aspectes socials del progrés tecnològic o Ezio Manzini, probablement el principal expert en disseny sostenible avui.

Com a novetat, aquest any s’inclou un programa de documentals sobre economia circular amb títols com Closing the Loop, Out of Plastics o Molta Merda, que repassen els efectes nefastos de la nostra economia lineal alhora que ens mostren vies cap a una transició econòmico social.

Aquesta sisena edició se celebra els dies 5 i 6 d’octubre a la Nau Bostik, el primer Museu d’Art Urbà de Barcelona, un espai singular situat a la Sagrera, de creació i difusió de la cultura. L’accés és gratuït i el seu programa es dirigeix a totes les edats.

En els últims 40 anys, l’ús global de matèries primeres finites gairebé s’ha triplicat, passant de 26,7 milions de tones el 1970 als 84,4 milions el 2015, un recent informe de Circle Economy indica que el 2050, si res no hi posa remei, el malbaratament podria arribar als 170/184 milions de tones, xifres que esgoten els límits sostenibles del planeta.

Aquesta disbauxa genera, al seu torn, quantitats de residus sense precedents. A mesura que les matèries primeres disminueixen i els residus augmenten, el model d’”extreure, produir, usar i llençar” provoca una gran pressió sobre l’entorn natural del qual depèn la humanitat, el que exigeix un urgent replantejament.

A això s’ha d’afegir el resultat clau de l’estudi The Circularity Gap Report 2019, publicat per Circle Economy a Davos durant la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial, en què es destaca que el món pot maximitzar les possibilitats d’evitar la perillosa emergència climàtica en passar d’una economia lineal a una circular, i poder així complir amb els compromisos de reducció d’emissions assumits per 195 països en l’Acord de París COP 21 de limitar l’escalfament global a 1.5 ° C.

 

CIRCULARITAT A LES CIUTATS

Una economia circular i resilient descriu un nou sistema econòmic on natura i persones són estudiats com un sol conjunt, aquesta es basa en la reducció, la reutilització, el reciclatge, la reparació i la recuperació de materials, així com en processos de fabricació conscient de productes locals i nets. Les ciutats, on viu avui més de la meitat de la població mundial, són entorns ideals, laboratoris per entendre com dissenyar i escalar la sostenibilitat a través de la resiliència i la circularitat, possiblement les dues propietats més importants per al futur de les persones.

La transició cap a una economia circular significa repensar tots els aspectes de la vida urbana. Això inclou investigació, solucions i hàbits de consum per tal que les matèries primeres i els productes es mantinguin en circulació més enllà de la vida útil programada, així com suposa minimitzar tant la pèrdua de recursos finits que ofereix el planeta com l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

La creixent disponibilitat d’eines i tecnologies de baix cost, la distribució digital, la investigació, la fabricació local i un nova lògica econòmica circular, que rau en el cor mateix de la cultura Maker, marquen un canvi decisiu per a una societat depenent de la producció lineal i centralitzada.

 

MAKER FAIRE BARCELONA 2019

La Maker Faire Barcelona reuneix anualment la comunitat de Makers local i internacional, la qual constitueix un univers ampli que aplega investigadors i pràctics del moviment Maker, universitats, centres d’investigació i empreses socialment innovadores.

La trobada entre makers, tecnòlegs, científics i empreses vol promoure la interacció entre iniciatives diferents. Com a objectiu fonamental es pretén propiciar la retroalimentació entre els projectes i els diferents participants.

Amb això es vol, d’una banda, promoure la integració de la ciència i la tecnologia acadèmica i empresarial en un ecosistema d’innovació de ràpid creixement com és el moviment Maker. De l’altra, es vol facilitar la trobada entre els millors investigadors i creadors dels tres sistemes i afavorir, al seu torn, la transmissió de coneixement, pràctica i sensibilització entre el gran públic.

 

MAKER FAIRE

És el gran esdeveniment anual de la invenció i de la creativitat digital aplicada a abordar i resoldre els grans reptes d’una societat progressivament complexa. Reuneix milers d’enginyers, artistes, dissenyadors, hackers, artesans, programadors, científics, «manetes» o, senzillament, curiosos de qualsevol edat, formació o procedència amb el desig de crear i implementar solucions a problemes reals.

Makers locals i internacionals comparteixen i amplien tot el seu coneixement i creativitat alhora que exhibeixen projectes brillants a través d’exposicions, tallers de tecnologies creatives, converses i demostracions interactives adreçades a totes les edats.

 

EL MOVIMENT MAKER

El moviment Maker és un ecosistema d’innovació obert que utilitza les noves tecnologies per revolucionar la manera de fer ús dels recursos naturals i la producció, desdibuixant, al seu torn, els límits entre creació i consum.  El moviment emfatitza l’aprenentatge a través de l’experiència. Tot i que el seu estàndard és el concepte DIY (Do It Yourself: Fes-ho Tu Mateix), promou el coneixement global i la producció local d’objectes físics en col·laboració oberta, DIWO (Do It With Others: Fes-ho amb altres!).

Els Makers investiguen i implementen noves solucions, traslladen les innovacions al mercat amb la idea de promoure societats autosuficients i sostenibles i crear oportunitats d’ocupació rellevant per als ciutadans. Inventen, comparteixen, inspiren i motiven i, en aquest procés, estan transformant l’educació, l’economia i la societat.

 

BARCELONA I EL MOVIMENT MAKER

Barcelona és una ciutat pionera en el camp de la indústria 4.0 i la manufactura avançada, sent el Poblenou un símbol d’aquest nou model productiu, que vol passar de les xemeneies a la fabricació digital i la innovació. Amb la Maker Faire es vol donar suport a la comunitat de creadors, per impulsar un nou sistema productiu i de consum sostenible, circular i social aprofitant l’accés a la tecnologia per transformar i millorar la vida de les persones i de la ciutat. És un esdeveniment obert que apropa la creativitat i la tecnologia a tota la ciutadania. Les persones i les famílies poden venir a experimentar, tocar, pensar i inspirar-se.

L’Ajuntament de Barcelona col·labora i participa activament a la Maker Faire Barcelona 2019, en un nou exemple del suport municipal al moviment que impulsa un nou sistema productiu i de consum sostenible a través de la tecnologia. De fet, Barcelona acull des de 2007 el primer Fab Lab de la Unió Europea, i el 2014 es va erigir com la primera ciutat Fab del Món durant la Conferència Internacional FAB10. Des d’aleshores Barcelona disposa d’una xarxa pública municipal d’Ateneus de Fabricació Digital amb tecnologies capdavanteres. En els darrers mesos s’ha estrenat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa a Nou Barris un nou Ateneu de Fabricació que combina l’ús general amb l’empresarial, i que vol potenciar el teixit econòmic de proximitat així com fomentar vocacions científiques i tecnològiques. Properament la xarxa s’ampliarà amb la inauguració del nou ateneu de fabricació digital al Districte de Gràcia.

Per estimular aquest teixit, Barcelona Activa compta amb una línia de subvenció (Impulsem el que fas) que ja en la seva tercera edició ha invertit més de 500.000 euros en més de 16 projectes d’innovació social digital. L’Ajuntament promou també el Maker District al Poble Nou, un projecte pilot d’innovació social digital que vol dinamitzar els processos de reindustrialització del teixit urbà amb elements d’alt valor afegit com l’ús de tecnologies avançades per a la producció local o la capacitació professional. A més, i a través de Barcelona Activa, Barcelona compta amb programes d’alfabetització digital, aprenentatge i formació adreçats a tota la ciutadania, com el programa STEAM a les aules.

 

Tret de sortida del DSIPLAY

La Maker Faire Barcelona acollirà la primera sessió de DSIPLAY, un cicle d’experiències d’Innovació Social Digital a Barcelona, que té com a objectiu donar visibilitat a totes aquestes iniciatives de l’àmbit de la innovació social digital (DSI, digital social innovation per les sigles en anglès), alhora que les creua amb altres ecosistemes dels quals aprendre de manera recíproca, com l’emprenedoria tecnològica, la participació o l’ús ètic de dades. DISPLAY serà un espai d’intercanvi entre els projectes d’innovació social més destacats de Barcelona per aprendre del seu impacte social, la seva viabilitat i el seu escalatge com a projecte empresarial, i també va dirigit a la ciutadania que vulgui conèixer més com la innovació social digital pot impactar en la seva vida

Del 5 d’octubre al 26 de novembre i de manera setmanal, el cicle tindrà lloc a varis espais emblemàtics i multidisciplinars de la ciutat que per les seves vies també busquen un impacte a la societat, com Elisava, la Nau Bostik o el Pier01 de Bcn Tech City i els continguts han estat co-creats en col·laboració amb aquests.

La primera sessió tindrà lloc en el marc de la Maker Faire Barcelona i serà una ruta per la fira amb el focus Noves formes de Producció i Aprenentatge per transformar la societat. Serà el dissabte 5 d’octubre a les 17’30h i és obert i gratuït per tothom que vulgui descobrir els millors projectes de la Maker Faire.

 

Més informació a: barcelona.cat/digitalCompartiu aquest contingut