Barcelona obre un expedient per sancionar amb 150.000€ “Mil Anuncios” i “Vibbo” pels anuncis il•lícits de venda d’animals que mantenen als seus portals web : Servei de Premsa

Barcelona obre un expedient per sancionar amb 150.000€ “Mil Anuncios” i “Vibbo” pels anuncis il•lícits de venda d’animals que mantenen als seus portals web

05/10/2019

L’Ajuntament de Barcelona ha incoat un expedient sancionador per una infracció molt greu al constatar l’incompliment de la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic

L’expedient signat per la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, arriba després de diversos advertiments perquè retiressin anuncis que no respecten la normativa vigent en matèria de venda d’animals a Barcelona, posant en risc el benestar animal

Barcelona es converteix en la primera ciutat de l’Estat espanyol que culmina un procediment administratiu per comerç il·lícit d’animals

Barcelona ha obert un expedient sancionador, amb una multa de 150.000€, als portals “Mil Anuncios” i “Vibbo” per mantenir anuncis il•lícits de venda d’animals a les seves webs, incomplint la normativa vigent en matèria de protecció dels animals a Barcelona, havent fet  cas omís als requeriments efectuats durant mesos.

L’Ajuntament ha incoat un expedient sancionador contra l’empresa responsable dels dos portals webs pels anuncis de transacció d’animals (gossos i gats) que té en els seus portals i que es consideren il·lícits a Barcelona, davant del que estableix l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals de 2014 (OPTVA) en concordança amb el Decret 2/2008 de 15 d’abril (Text Refós de Protecció dels Animals).

L’Ajuntament ha constatat que després de diversos advertiments i requeriments formals perquè es procedís a la immediata retirada dels anuncis, “Mil Anuncios” i “Vibbo” han fet cas omís  i han incomplert l’obligació de suspendre la transmissió, l’allotjament de dades, l’accés a la xarxa o la prestació de qualsevol altre servei equivalent d’intermediació tipificada a l’article 38.2.b) de la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic.

Per això la tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha incoat un expedient sancionador que, en virtut d’aquesta llei de comerç electrònic, qualifica de molt greu la infracció comesa i proposa una sanció per import de 150.001 euros. Aquest és el primer cop a tot l’Estat espanyol que es promou un procediment administratiu per combatre el comerç il·lícit d’animals a la xarxa.

Si bé la l’article 39.1 de la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic preveu que les sancions puguin arribar fins  a un màxim de 600.000€ i la prohibició d’actuació a l’Estat espanyol durant dos anys, l’Ajuntament ha decidit incoar l’expedient per l’import baix del llindar que preveu la Llei per prudència jurídica, ja que no s’ha sancionat mai aquesta empresa, i cal aplicar, per tant, el principi de proporcionalitat.

 

L’Ajuntament té un ferm compromís en la lluita contra les pràctiques il·lícites amb els animals, tant si fan referència al maltractament com al comerç il·lícit o irresponsable

Amb aquest expedient l’Ajuntament té un ferm compromís en la lluita contra les pràctiques il•lícites amb els animals, tant si fan referència al maltractament com al comerç il•lícit o irresponsable. Es resol així una denúncia formulada en data 18 d’octubre de 2017 per part de la Fundació per l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals  (FAADA).

L’empresa propietària de les dues plataformes ha incomplert l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA), pel que fa a la venda d’animals de companyia a Barcelona, en els següents aspectes:

Es prohibeix expressament la criança d’animals de companyia en domicilis particulars. Només és permesa la criança d’animals de companyia en els casos que estigui legalitzada l’activitat com a tal.

Els cadells de gos i de gat no es poden vendre abans de les vuit setmanes de vida.

Els animals de companyia han de ser esterilitzats o entregats amb prescripció contractual d’esterilització (excepte en els casos que estableixi la normativa vigent).

S’ha de demostrar que els animals han de ser lliurats als compradors en les condicions que garanteixin la seva seguretat, higiene i comoditat i en perfecte estat de salut: desparasitats, amb les vacunes obligatòries, entre d’altres requeriments

Ha de constar la identificació en els anuncis del número de Registre de Nuclis Zoològics com a criador o establiment

La venda d’animals a Barcelona mitjançant aquests portals d’anuncis no respecta el contingut de la normativa vigent en aquesta matèria ni el llindar de benestar en  les condicions de la seva venda:

De la mateixa manera, amb aquests anuncis s’estava promovent la cria indiscriminada d’animals i, amb això, l’abandonament dels mateixos.

 

 

Tinença responsable

La tinença responsable és donar compliment als drets dels animals al tracte digne i de benestar d’acord amb la seva espècie i raça, exercint al mateix temps els deures dels tenidors respecte d’ells i de la resta de la conciutadania.

Així, un animal de companyia ha d’estar identificat, censat i ha de tenir les atencions veterinàries necessàries; ha de tenir les necessitats d’alimentació, d’espai i higiene, de socialització, de lleure, d’exercici, de respecte, de caliu i d’amor de la seva unitat familiar.  I això, en un entorn respectuós amb el seu benestar i amb el de la resta de persones que viuen al  barri i a la ciutat, moltes de les quals, legítimament, poden no tenir empatia per la tinença d’animals.

El respecte, l’ètica i la tolerància, en qualsevol cas, són vectors claus en la tinença responsable.

La decisió d’incorporar un animal de companyia a la unitat familiar ha de ser reflexionada i consensuada amb totes les persones que la integren, però bàsicament amb les persones adultes.  Un cop presa, sempre s’ha de valorar en primera instància l’adopció. Al Centre d’Acollida d’Animals de companyia de  Barcelona hi ha més de 300 animals de companyia, entre gossos i gats, que esperen ser adoptats.

Si després de reflexionar sobre l’adopció, la conclusió raonada és que s’opta per la compra, aquesta compra ha de ser responsable, en un criador   o en un establiment comercial on la traçabilitat dels animals es pugui demostrar i que les condicions de tinença compleixin les establertes a l’ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’animals de Barcelona.

En cas que es pensi en un cadell, cal tenir en compte que mai es poden separar de la mare abans de les 8 setmanes de vida. Un entorn familiar amb horari laboral perllongat no és adequat per un cadell, que requereix d’una dedicació reforçada per treballar la seva socialització.  Abans d’aquirir-lo, per evitar conductes que porten a l’abandonament,  cal recopilar  la informació necessària sobre la raça del gos o gat que volem, i veure si les seves necessitats encaixen en el nostre estil de vida.

 

 

Enllaços relacionats

 

CATALÀ

VEU: https://ajbcn2017videoscomunicacio.s3-eu-west-1.amazonaws.com/GOROKA+DECLAS/191004_AV_SancioVendaGossosMilanuncios/191004_AV_SancioVendaGossosMilanuncios_VEU.wav

 

ÀUDIO: https://ajbcn2017videoscomunicacio.s3-eu-west-1.amazonaws.com/GOROKA+DECLAS/191004_AV_SancioVendaGossosMilanuncios/191004_AV_SancioVendaGossosMilanuncios_MASTER.mp4

 

CASTELLÀ

VEU: https://ajbcn2017videoscomunicacio.s3-eu-west-1.amazonaws.com/GOROKA+DECLAS/191004_AV_SancioVendaGossosMilanuncios/191004_AV_SancioVendaGossosMilanuncios_VEU_CAST.wav

 

ÀUDIO: https://ajbcn2017videoscomunicacio.s3-eu-west-1.amazonaws.com/GOROKA+DECLAS/191004_AV_SancioVendaGossosMilanuncios/191004_AV_SancioVendaGossosMilanuncios_MASTER_CAST.mp4

 Compartiu aquest contingut