Barcelona aprova inicialment l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions : Servei de Premsa

Barcelona aprova inicialment l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions

09/10/2019

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha fet l’aprovació inicial de l’ordenança per regular la ZBE, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2020

S’obre ara el període d’informació pública i al·legacions i posteriorment l’ordenança es debatrà al plenari municipal

L’ordenança prohibirà la circulació dels vehicles més contaminants sense etiqueta ambiental de la DGT

 

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat inicialment l’ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions de la ciutat de Barcelona. Es tracta del primer tràmit per a l’aprovació definitiva perquè entri en funcionament l’1 de gener de 2020 coincidint amb l’entrada en vigor també del decret de situació d’emergència climàtica a la ciutat.

L’aprovació inicial del text ha comptat amb els vots a favor dels grups del govern municipal i l’abstenció de la resta. L’ordenança entrarà ara en període d’informació pública i al·legacions i posteriorment es debatrà al plenari municipal.

“Aquest és un pas endavant per implementar una mesura que protegirà la salut de la ciutadania, en especial la de les persones més vulnerables. La contaminació mata i afecta la qualitat de les veïnes i els veïns, per tant necessitem mesures efectives per fer-hi front” ha explicat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz.

De la seva banda, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, s’ha mostrat convençut que Barcelona “pot afrontar la Zona de Baixes Emissions” i que és necessari el compromís de la resta d’administracions per abordar també la mobilitat interurbana. Badia ha afegit que “la Zona de Baixes Emissions permetrà augmentar la qualitat de vida als barris, perquè comportarà menys soroll, menys contaminants, més verd, més ús del transport públic i recuperació de l’espai públic, en definitiva, un canvi en la mobilitat quotidiana que farà la ciutat més saludable”.

L’objectiu principal de la mesura és millorar la qualitat de l’aire de la ciutat i preservar la salut pública amb la reducció de la contaminació ambiental. L’últim informe d’avaluació de la qualitat de l’aire, elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, adverteix que al 2018 Barcelona va superar de forma continuada els nivells de referència recomanats de contaminació per diòxid de nitrogen i per partícules en suspensió. A més, l’informe xifra en un mínim de 351 persones mortes l’any 2018 a causa de la contaminació.

 

Què regula l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions?

L’ordenança és el marc normatiu que regula la Zona de Baixes Emissions, una àrea de més de 95 quilòmetres quadrats que inclou els municipis, totalment o parcial, de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobrega i Sant Adrià del Besòs. De fet la iniciativa s’emmarca dins l’acord institucional entre la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de reduir un 30% les emissions a l’atmosfera de contaminants d’efecte local en els proper 15 anys.

El text preveu la restricció dels vehicles més contaminants sense etiqueta ambiental de la DGT els dies laborables de dilluns a divendres entre les 7 hores i les 20 hores. Amb aquesta mesura es preveu que uns 50.000 vehicles deixin de circular cada dia per la Zona de Baixes Emissions i que en quatre anys la reducció arribi fins als 125.000 vehicles.

L’ordenança també recull les exempcions a algunes tipologies de vehicles:

També es preveu un temps d’adaptació d’alguna categoria específica de vehicles professionals. S’estableix un any de transitorietat per a determinats vehicles de transport de mercaderies.

A banda, també recull la possibilitat de fer algunes autoritzacions puntuals:

Tota la informació sobre la Zona de Baixes Emissions es pot consultar al web barcelona.cat/qualitataireCompartiu aquest contingut