Comença el DSIPLAY, un cicle d’activitats que vol apropar a la ciutadania les iniciatives de la innovació social digital de Barcelona : Servei de Premsa

Comença el DSIPLAY, un cicle d’activitats que vol apropar a la ciutadania les iniciatives de la innovació social digital de Barcelona

10/10/2019

L’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, de la mà de diverses entitats i col·lectius de la ciutat, programa un seguit de trobades per estimular la conversa entre col·lectius que treballen per la millora social amb suport de la tecnologia

Les activitats, que tindran lloc des d’ara i fins el 26 de novembre, són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania

L’objectiu del cicle és donar a conèixer les iniciatives d’innovació social en marxa i donar visibilitat, difondre i escalar aquesta cultura entre altres comunitats creatives i emprenedores

Formen part del programa entitats i iniciatives locals i nacionals com Barcelona TechCity, Hangar, Elisava, Barcola o Mi Grano de Arena, entre molts altres, i també noms internacionals com la jurista i activista de Mozilla Foundation, Kasia Odrozek, o l’expresidenta de la Wikimedia Foundation, Florence Devouard

L’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, conjuntament amb Maker Faire Barcelona, Barcelona TechCity, InnobBA, DecidimFest, Ateneu de Fabricació Les Corts – Biblioteca Montserrat Abelló, FabCity Hub, Elisava Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, Smart City Week i Hangar, impulsen el projecte DSIPLAY, un cicle de trobades i activitats que té com a objectiu promoure les iniciatives i experiències en l’àmbit de la Innovació Social Digital a Barcelona, és a dir, projectes, empreses i iniciatives que tenen un impacte social i mediambiental positiu a través de la tecnologia.

Barcelona és una de les ciutats més actives i pioneres en l’àmbit de la innovació social digital (DSI, Digital Social Innovation, per les seves sigles en anglès), és a dir, compta amb un extens nombre d’iniciatives, empreses i projectes que milloren la societat a través de l’ús de la tecnologia. Estem parlant d’economia circular, gestió i ús de dades obertes, programari lliure i obert, noves formes de producció i consum, i fins i tot d’alimentació, entre moltes altres. En un context global en el que les ciutats han de fer front a reptes cada cop més urgents són, en molts casos, les comunitats i iniciatives de caire social innovador que es valen de la tecnologia, aquelles que s’avancen a l’hora d’imaginar i plantejar solucions noves.

Aquests reptes urbans fan que cada vegada més col•lectius prenguin consciència i vegin la necessitat d’incorporar continguts, indicadors i equips que tenen la DSI present en els seus processos. El cicle DSIPLAY vol propiciar un espai de trobada i conversa de les comunitats típicament d’innovació social digital amb altres col•lectius de la ciutat per intercanviar, debatre i aprendre uns dels altres, tot creant un entorn que posi les bases per donar visibilitat, difondre i escalar aquesta cultura entre altres comunitats de creadors/ores i emprenedors/ores. El nom del cicle és un joc de paraules entre DSI és Digital Social Innovation per les sigles en anglès, i per com és conegut aquest àmbit d’identificació de projectes a nivell europeu, xarxa d’entitats i administracions de la qual Barcelona forma part; i PLAY, volent respondre a una voluntat d’intercanvi, experimentació i descoberta entre diversitat d’entorns i maneres de fer, perquè només estant atent i experimentant es pot millorar i avançar.

DISPLAY: El nom també vol agafar el significat de la paraula “display” que significa aparador, finestra, és a dir, vol mostrar i donar visibilitat a aquest àmbit i les organitzacions que en formen part. En definitiva, Barcelona com a terreny de joc per a la innovació tecnològica amb impacte social i mediambiental.

 

Programa d’activitats

El cicle el conformen 8 trobades que aborden diferents àrees d’aplicació de la DSI a Barcelona i, en alguns casos, ja referents a Europa. Aquestes activitats es desenvoluparan a la seu de les organitzacions transdisciplinàries i cadascuna de les 8 sessions de la programació del DSIPLAY ha estat co-creada conjuntament amb aquests espais i amb les principals entitats que hi tenen vincle.

Participen també en aquest cicle destacats representants de la innovació social digital local, com Colectic, FabLab Barcelona, També hi haurà noms internacionals, com el de l’advocada i activista del codi obert, directora de projectes per a Internet Health Report a Motzilla,  com Kasia Odrozek, o la fundadora de Wikipedia França i expresidenta de la Wikimedia Foundation, Florence Devouard.5 octubre. El cicle va obrir el passat dissabte 5, amb una ruta per les noves formes de producció i aprenentatge a la Maker Faire Barcelona celebrada a la Nau Bostik.

El DSIPLAY és un cicle dirigit a tots els públics que vulguin conèixer més sobre l’impacte que pot tenir l’Innovació Social Digital en varis dels seus àmbits, i per emprenedors, creatius, enginyers, makers, etc. que vulguin posar-se en contacte amb altres col•lectius. DSIPLAY s’emmarca en l’estratègia del Barcelona Ciutat Digital i la seva visió d’esdevenir una ciutat inclusiva i on la tecnologia millora l’entorn i ajuda a solucionar els reptes de la ciutat.. L’Ajuntament de Barcelona, amb Barcelona Activa com a principal aliat, vol contribuir al desenvolupament de l’economia tecnològica i l’ecosistema digital de la ciutat oferint serveis, programes, activitats i equipaments que formen part de la seva cartera actual i creant nous projectes ad hoc que situïn Barcelona en el mapa de ciutats referents en l’àmbit tecnològic i digital.

Totes les sessions són gratuïtes i obertes per a tothom, encara que cal inscripció prèvia perquè les places són limitades.

Web: barcelona.cat/cicle-innovacio-social-digital

Segueix el hashtag #dsiplay

Per a més informació:

Anna Higueras anna@soko.tech

Paca Ciller paca@soko.tech

Mariona Aloy mariona@soko.techCompartiu aquest contingut