Els Premis Comerç de Barcelona reconeixen els millors establiments comercials de 2019 : Servei de Premsa

Els Premis Comerç de Barcelona reconeixen els millors establiments comercials de 2019

24/10/2019Temps estimat de lectura: 7 minutsEn aquesta edició s’hi han presentat 92 candidatures, un 50% més que l’any anterior i quasi el doble que a l’any 2017

Els guardons reconeixen els professionals més innovadors, els més destacats en el comerç de proximitat, aquells que han contribuït destacadament a la promoció, innovació i coneixement del comerç, els més sostenibles i els establiments de mercats

L’Ajuntament de Barcelona posarà llums de Nadal a la plaça Urquinaona com a símbol de la voluntat de reeixir com a ciutat de pau i de concòrdia

Els Premis Comerç de Barcelona han reconegut avui els millors establiments comercials de la ciutat, en una cerimònia en la qual també s’han lliurat els Premis de Mercats. Els guardons reconeixen els professionals més innovadors, els més destacats en el comerç de proximitat, les persones i entitats que han contribuït destacadament  a la promoció, innovació i coneixement del comerç de la ciutat, el comerç sostenible i els establiments de mercats. Aquest any s’afegeix, a més, una menció especial a la projecció del comerç i els seus valors.

 

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apuntat que “els comerç d’aquesta ciutat ajuda a fer el més difícil, teixir comunitat, preocupar-nos pels veïns, cuidar-nos. En moments especialment difícils com els que vivim és quan es valora més tenir un teixit comercial ric, distribuït entre tots els barris. En moments d’angoixa i incertesa, tenir el teixit de proximitat que té Barcelona és el que ens permet ser resilients i enfrontar qualsevol repte”.

Durant l’acte de lliurament, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona il.luminarà la Plaça Urquinaona amb llums de Nadal “com a símbol de la voluntat de la ciutat de reeixir com a ciutat de pau i de concòrdia”. L’anunci arriba després que el consistori ja anunciés que aquest any també il.luminarà la Via Laietana.

Barcelona és una ciutat amb una gran diversitat comercial adaptada a l’entorn que cada espai urbà ofereix, des del comerç de cada un dels 73 barris de la ciutat, fins al dels principals eixos de destí de compres. La ciutat disposa d’una xarxa de comerç de proximitat diversa, dinàmica, en constant renovació i adequació a les demandes ciutadanes.

Els Premis Comerç de Barcelona i els Premis de Mercats volen valorar i reconèixer l’esforç del sector comercial i la seva contribució a la continuïtat del nostre model de ciutat, amb un comerç  pròxim i innovador, i uns mercats municipals dinàmics i en contínua millora.

 

Més candidatures presentades

En aquesta edició de 2019 s’hi han presentat 92 candidatures, un 50% més que l’any anterior i quasi el doble que a l’any 2017.

Evolució de les candidatures presentades

2016: 68
2017: 48
2018: 62
2019: 92

Entre els candidats, una mostra dels diferents sectors comercials: gastronomia i restauració, moda, artesania, cultura, parament de la llar, cooperatives…. des dels comerços més tradicionals als més innovadors, des de les botigues de roba arrelada al barri fins a comerços d’impressores 3D, des d’establiments de recent obertura a establiments centenaris.

Els establiments comercials guanyadors d’aquesta edició són els següents:

 

Premis Mercats de Barcelona-Jordi Maymó

Premis a la millor iniciativa col·lectiva

ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL  DEL MERCAT DEL LLIBRE DOMINICAL DE SANT ANTONI

El jurat ha valorat la tasca que duu a terme l’associació adaptant-se als nous temps sense renunciar a l’essència del mercat, tot donant al visitant un valor afegit a aquest singular espai de trobada barceloní.

Després de vuitanta anys d’història i d’un bon grapat d’anècdotes viscudes, un centenar de paradistes continuen cada diumenge en aquest espai considerat el mercat de llibres més gran d’Europa que, a més, està tot just remodelat. Promocionar la cultura a través de cicles de xerrades, lectures poètiques i fins i tot concerts és un dels elements que el jurat ha valorat a l’hora d’entregar-li el guardó, i també el fet de preservar l’essència del mercat històric.

 

Premi a la millor iniciativa individual

CANSALADERIA FRANCESC MIRAVITLLES DEL MERCAT DEL BESÒS

El comerç de proximitat té en compte criteris de producció locals i beneficiosos per al consumidor final, i també és una font generadora de dinamisme a la ciutat. La cansaladeria Francesc Miravitlles, ubicada al Mercat del Besòs, n’és un dels millors exemples. Per això, el jurat l’ha considerat mereixedor del Premi Mercats de Barcelona – Jordi Maymó a la millor iniciativa individual.

La família Miravitlles sempre ha estat al capdavant del comerç des de l’inici d’aquest Mercat a la dècada dels seixanta. El guardó reconeix la tasca de dinamització comercial del Mercat del Besòs que ha dut a terme aquest establiment al llarg d’aquests anys, i en destaca la promoció del comerç local en col·laboració amb actors socials i comercials del barri. Un exemple n’és la implantació del Recurs Econòmic Ciutadà (REC) a les parades i els comerços del mercat, una iniciativa creativa que dinamitza el comerç i la vida d’aquest espai. El REC és la moneda ciutadana de Barcelona, un sistema d’intercanvi complementari i paritari a l’euro que permet fer transaccions entre les persones i els comerços que l’accepten, la qual cosa facilita que els diners es quedin al territori de l’eix Besòs.

 

Premi Albert González a la tasca de contribució a la promoció, innovació i coneixement del Comerç de la Ciutat

Menció especial

SERGI CALAFELL

El gran dinamisme comercial i social que té el barri de Gràcia no és casualitat. És fruit d’anys d’esforços i lluita incansable de persones com Sergi Calafell que, per la seva trajectòria professional, els valors i la implicació en el comerç de proximitat, ha rebut la menció especial del Premi Albert González per la seva tasca de contribució a la promoció, innovació i coneixement del comerç de la ciutat. Botiguer de mena, Sergi Calafell ha estat al capdavant de la quasi centenària merceria familiar Las Novedades durant més de cinquanta anys

La botiga de Calafell tancà al 2018, quan es va jubilar, però el record perviu entre les gracienques i els graciencs. A més de convertir la merceria en un espai de trobada veïnal, Sergi Calafell va fundar i va presidir l’Associació de Comerciants Nova Travessera durant més de 25 anys, on va ajudar a impulsar el comerç de proximitat i la vida cultural del barri.

 

Premi

JOSEP ESCOFET

Josep Escofet ha rebut el Premi Albert González per la seva tasca de contribució a la promoció, innovació i coneixement del comerç de la ciutat. Xarcuter de professió i vocació al seu barri de Sants natal, el jurat ha valorat la tasca incansable que Escofet ha dut a terme per millorar les condicions del comerç de proximitat de Barcelona tant des de l’Associació de Comerciants del carrer Galileu que va presidir com des de l’eix comercial de Sants – Les Corts, que va fundar el 2006.

Aquests dos elements han caracteritzat la trajectòria de Josep Escofet, un comerciant que, més enllà d’aixecar la persiana cada dia, reivindica i reclama per al seu barri un lloc digne de ser viscut.

 

Premi al Comerç Innovador

Menció especial

FREEEL ELECTRIC BIKES

Freeel Electric Bikes és un projecte jove que incorpora de manera integral aspectes com el disseny, la mobilitat la usabilitat, l’estalvi i la tecnologia, i que, a més, no oblida el valor que té el punt de venda com a punt de connexió amb el client. Aquests són els motius que han valorat els membres del jurat a l’hora d’atorgar una menció especial a aquest establiment.

Al llarg dels anys, l’empresa ha crescut gràcies a una estratègia que posa els usuaris al centre. Per una banda, escoltant les necessitats del client i millorant el producte. Per l’altra, amb una atenció propera i un tracte personalitzat basat en la confiança i la prescripció.

 

Premi

PANES CREATIVOS

El jurat destaca Daniel Jordà i Panes Creativos com a exemple d’artesà creatiu que ofereix un producte alineat als nous corrents gastronòmics, sense perdre l’arrelament a l’entorn. Aquest forner de tercera generació ha obert camí cap a una nova manera d’entendre els oficis, convertint la feina artesana en un laboratori d’idees.

Darrere la seva creativitat, hi ha una filosofia basada en l’amor pel pa (“Love is in the bread”, en diu ell) com a aliment i símbol gairebé universal de generositat i hospitalitat. Aquesta visió ha fet que els seus productes es puguin trobar a restaurants amb estrelles Michelin. I un altre fet destacat: el comerç col·labora habitualment amb projectes educatius i socials. L’establiment, situat a la plaça Garrigó, aposta per mantenir-se a Nou Barris.

 

Premi al Comerç Sostenible

Premi

BACK TO ECO

Tot va sorgir quan una biòloga i una ambientòloga van concebre la idea que la sostenibilitat fos quelcom popular, proper, fàcil i divertit. No és l’inici d’un conte: és l’origen de Back To Eco, un establiment de l’Eixample que transforma vells texans en nous productes tèxtils (bosses, motxilles o samarretes) a través de criteris sostenibles i de producció local. A més, l’establiment promou la integració de persones amb risc d’exclusió social.

Les ganes de transformar el sector de la moda amb criteris sostenibles les han dut a crear un teixit produït íntegrament a Catalunya amb un 35% de fibres ecològiques i un 65% de material reciclat.

 

Premi al Comerç de Proximitat

Menció especial

ASSOCIACIÓ D’AMICS I COMERCIANTS DE LA PLAÇA REIAL

El Premi al Comerç de Proximitat ha concedit una menció especial a l’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial, que enguany fa vint anys i que, al llarg de la seva trajectòria, ha defensat un model de comerç que fa ciutat, alhora que ha vetllat per la bona convivència amb els veïns. Aquests són els motius que el jurat ha valorat a l’hora d’atorgar-li el reconeixement.

Així, el jurat reconeix la tasca de l’associació perquè ha esdevingut un referent de bones pràctiques per la seva activa implicació per fer de la plaça un espai de convivència on tothom hi té cabuda.

 

Premi

EROICA CAFFÈ BARCELONA

L’Eroica és una cursa ciclista italiana que va inspirar Graciela Nowenstein i Miguel Santalices a obrir un cafè amb aquest nom ara fa poc més d’un any, l’estiu de 2018. Actualment, és molt més que un punt de trobada, perquè també reuneix apassionats de les bicis clàssiques de la nostra ciutat en un cafè de tradició italiana. Tot això i el fet de treballar amb producte local, de proximitat i de primera qualitat han fet que aquest establiment hagi estat guardonat amb el Premi Comerç de Proximitat.

El local fusiona gastronomia, cultura i ciclisme en una proposta que convida el client a viure la vida així, com una cursa sense presses, però sense pauses. Una exposició, un taller de reparacions o un espai de venda d’articles per a bicicletes comparteixen espai en aquesta cafeteria-restaurant que ens convida a participar d’un ritme de vida més humà, proper i senzill. I això també és fer barri i fer ciutat.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
comerç/ Premis Comerç de Barcelona/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina