Barcelona aprova una declaració institucional exigint Turquia que aturi els atacs contra el Kurdistan sirià i hi envia ajut humanitari : Servei de Premsa

Barcelona aprova una declaració institucional exigint Turquia que aturi els atacs contra el Kurdistan sirià i hi envia ajut humanitari

25/10/2019

El Plenari del Consell Municipal demana al govern espanyol que pressioni diplomàticament per aturar l’agressió i que suspengui la cooperació militar amb el govern turc

La Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament ha activat 400.000 euros per a projectes d’emergència a Síria, territoris kurds, Líbia i el Iemen

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat una declaració institucional en la qual mostra el seu rebuig a la invasió militar iniciada per l’exèrcit turc a la regió de Rojava, el Kurdistan sirià. D’aquesta manera, l’Ajuntament mostra el seu suport al poble kurd i al seu model social i polític democràtic, multicultural, multilingüístic i multireligiós, i igualment demana al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que investigui Turquia per crims de guerra, per les sospites d’utilització d’armes químiques, execucions sumàries i atacs contra civils.

La declaració institucional demana també al govern espanyol que faci tota la pressió diplomàtica possible, en el marc de la Unió Europea, Nacions Unides i de forma bilateral perquè el govern turc aturi la seva agressió i respecti els drets del poble kurd, incloent la imposició de sancions previstes en el dret internacional. Igualment, li demana que suspengui immediatament les noves llicències d’exportació militar de materials susceptibles de ser utilitzats en l’operació turca en territori sirià i la cooperació militar amb el govern turc.

L’Ajuntament, per la seva banda, i en línia amb el seu compromís de donar suport a la població civil que és víctima de cruents conflictes armats, ha aprovat destinar 400.000 euros per a projectes d’emergència humanitària que es desenvolupin a territoris kurds, així com a Síria en general, Líbia i el Iemen. Aquests països i territoris tenen en comú que pateixen guerres on hi ha indicis d’ús d’armes, bases o entrenament militar espanyol o europeu, i que són països geogràficament propers. La presentació de candidatures per optar a la convocatòria d’aquestes subvencions finalitza aquest divendres i poden presentar-se totes les entitats acreditades per part de l’Ajuntament com a expertes en acció humanitària i d’emergències.

En concret, la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament destinarà un màxim de 100.000 euros a cadascun dels quatre territoris objectes de la convocatòria (Síria, territoris kurds, Iemen i Líbia), per a projectes amb una durada màxima de 12 mesos i que s’iniciïn aquest mateix 2019. Com a mínim finançarà un projecte per territori i la subvenció no excedirà el 80% del cost total de la intervenció. En aquest sentit, Barcelona ja va finançar entre el 2017 i el 2018 la reconstrucció d’un parc públic a la ciutat siriana de Kobane, tematitzat per recordar el setge i la defensa de la ciutat davant de l’intent de control per part del Daesh.

 

Altres declaracions institucionals aprovades

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat també una altra declaració institucional en què demana no instrumentalitzar les persones migrades durant la campanya electoral per a les eleccions estatals del proper 10 de novembre. Ho ha fet de la mà del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB), que també demana que es fomenti l’empoderament d’aquestes persones i que es promogui la seva representació en tots els àmbits socials, inclosos els propis partits polítics.

 

Sessió de control a l’alcaldessa

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

Prec d’ERC. Instar el govern municipal a reunir-se amb els diferents grups municipals  i convocar el Consell de Ciutat, així com adreçar-se al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per tal d’exigir-li la convocatòria d’una taula de diàleg amb les institucions catalanes amb l’objectiu d’avançar cap a una resolució d’aquest conflicte per vies polítiques. Colau ha recordat que porta anys reclamant una taula de diàleg, i que la segueix reclamant a tothom, també al president en funcions Pedro Sánchez, com ha explicat tant en públic com en privat. Sobre el diàleg, l’alcaldessa ha demanat que sigui “efectiu i seriós, sobren gesticulacions i molta de la retòrica que s’ha utilitzat per totes les bandes en el conflicte que estem vivint”. L’alcaldessa ha reclamat més feina seriosa, més discreció i empatia, i ha demanat lideratge, començant per Catalunya, amb un govern que doni missatges coherents i no contradictoris.

Prec de Junts Per Catalunya. Que l’alcaldessa lideri les accions necessàries per defensar i enfortir l’economia local com a garantia d’un millor govern en benefici del conjunt de la ciutadania. L’alcaldessa ha respost  que en termes generals està d’acord en què de forma històrica  es pateix un infrafinançament dels municipis, que es va agreujar durant el govern del PP i la seva política recentralitzadora. Colau ha informat que els municipis de l’Estat estan lluny de la mitjana europea, però ha ressaltat que el problema va més enllà del finançament, i que inclou aspectes de fiscalitat o de lloguer, i que des de Barcelona s’han fet iniciatives que s’han traslladat a tant a la Generalitat com al Congrés. Colau ha recordat que el context polític complicat d’aquests darrers anys no ha facilitat el debat, “però hem fet iniciatives, i les seguirem fent, esperem que amb un ampli consens d’aquest plenari per poder avançar amb un tema que té molt retard a casa nostra.”

Prec de Ciutadans. Que el govern municipal disseny i impulsi una campanya sobre civisme, amb especial atenció a la neteja dels carrers, el descans dels veïns i el respecte pel mobiliari urbà públic, amb un caràcter anual, utilitzant tots els mitjans disponibles, i destinant els recursos suficients a través d’una partida pressupostària per l’any 2020. L’alcaldessa ha explicat que l’Ajuntament duu a terme cada any una campanya de convivència i civisme per fomentar entre la ciutadania i els visitants el bon ús de l’espai públic, que pretén fomentar la coresponsabilitat a l’hora d’aconseguir una bona convivència a la ciutat. Colau ha informat que aquesta campanya engloba diferents eixos sota un mateix paraigües comunicatiu per tal de fomentar les conductes cíviques en temes relacionats amb el soroll, la neteja, el respecte al mobiliari urbà, el bon ús de l’espai públic de la gent que té gossos, les platges i la convivència general. L’alcaldessa ha explicat també que l’any 2020 es tornarà a fer aquesta campanya intensificant en els aspectes en què trobi necessari.

Prec del PP. Que l’Alcaldessa condemni els actes violents succeïts a Barcelona des del passat 14 d’octubre, i mostri el seu suport explícit i institucional a les Forces i Cossos de Seguretat, tant Policia Nacional com Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana. L’alcaldessa ha recordat que durant els darrers dies ha fet crides a la calma i ha condemnat tots els actes de violència, i també que ha traslladat el seu suport a tots els serveis, inclosos els cossos de seguretat. Però també ha exigit que no hi hagi casos de mala praxi, “perquè, en democràcia, qui té l’ús exclusiu de la força ha de complir la normativa” i ha condemnat la violència al carrer però també les agressions a periodistes o l’ús de bales de goma.  En aquest sentit, ha manifestat que “reforça el prestigi dels cossos de seguretat que es compleixi la normativa del Parlament respecte a les boles de goma i que no es tolerin les agressions als periodistes com s’han produït aquest dies.”

Pregunta de Barcelona pel Canvi. Quina és la relació dels danys que ha suportat la ciutat de Barcelona i les diferents infraestructures d’interès per la ciutat, com les estacions de tren i l’aeroport, a conseqüència de la violència independentista entre el 14 i el 20 d’octubre, quin cost econòmic directe suposarà per a l’administració municipal, incloent-hi el cost del personal dels diferents serveis extraordinaris que s’han hagut de prestar en reparacions, neteja, seguretat etc. i com pensa el govern municipal fer front a aquestes despeses previstes? L’alcaldessa ha explicat que fa uns dies es va presentar als presidents dels grups municipals un informe de valoració de costos i que es pot consultar públicament. Colau ha destacat que l’informe comença amb la relació de persones ferides, “que és el que més ens ha preocupar, les 339 persones ateses a Barcelona”. Sobre la valoració econòmica, l’alcaldessa ha xifrat els danys en poc més de 3 milions d’euros i ha dit que l’Ajuntament, com fa sempre en situacions d’aquest tipus i seguint el protocol dels serveis jurídics, demanarà el rescabalament dels danys per la via civil.Compartiu aquest contingut