El Born CCM commemora el 30 aniversari de la caiguda del mur de Berlín amb un projecte d’art i reflexió sobre la petjada de les fronteres : Servei de Premsa

El Born CCM commemora el 30 aniversari de la caiguda del mur de Berlín amb un projecte d’art i reflexió sobre la petjada de les fronteres

31/10/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Les activitats s’allargaran fins al 2021, quan es compliran 60 anys de l’aixecament de la barrera que va dividir la capital alemanya durant la Guerra Freda

El projecte “Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021” pretén vincular les dues ciutats a través de la reflexió al voltant dels murs i fronteres, tant visibles com invisibles

La proposta d’actes aniran des dels cursos i la formació fins a l’art, passant per cicles de cinema i debat, exposicions i ‘performances’, entre d’altres

El Born Centre de Cultura i Memòria impulsa “Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021”, un projecte plurianual (2019-2021), que durant dos anys esdevindrà un focus d’acció i pensament que vincularà les dues ciutats.

El 9 de novembre de 2019 es compleixen 30 anys de l’enderrocament del mur de Berlín. El 2021 farà 60 anys que es va començar a construir. Entre 1961 i 1989, el mur va marcar físicament la separació ideològica de la ciutat i del territori, i es va convertir en un símbol polític de la Guerra Freda. Icona del segle XX, la destrucció del mur de Berlín és el fet històric que identifica un canvi de paradigma en la memòria i en el món contemporani.

“Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021” compta amb la complicitat de diversos agents i institucions, i reuneix activitats de formats diferents per commemorar aquesta doble efemèride.

Reflexionar sobre l’impacte del mur a Europa és d’una gran significació, especialment en un període com l’actual en què la crisi democràtica profunda planteja múltiples interrogants i estimula la recerca de respostes.

Barcelona, ciutat oberta i acollidora, és també pionera en l’establiment de polítiques públiques de memòria, amb la voluntat de construir ciutadanies crítiques, compartir i intercanviar experiències i sensibilitats amb altres ciutats europees on els moviments civils s’han fet ressò dels debats sobre memòria pública.

El Born CCM, un espai patrimonial al servei de la ciutadania, és el lloc idoni per promoure la reflexió crítica sobre el paper de la memòria al món contemporani, és a dir, sobre la interpretació que els col·lectius socials fan del passat i quin impacte tenen aquests processos sobre el present.

Amb aquest projecte, ideat i coordinat per Kathrin Golda-Pongratz, El Born CCM proposa un seguit d’actes que conviden la ciutadania a pensar sobre les empremtes que va deixar la construcció i l’enderrocament del mur, sobre els conflictes locals i transnacionals que generen els murs, i sobre com es configuren i reconfiguren els relats polítics, culturals, socials i memorials.

 

Programa d’activitats

ARQUEOLOGIA A L’INREVÉS. IDEOLOGIES CONSTRUÏDES
Curs
Comissaria: Kathrin Golda-Pongratz
Participen: Xavier Monteys Roig i Rainer Huhle
31 d’octubre a 28 de novembre 2019

APPARATUS BERLÍN
Acció interactiva de Rimini Protokoll (Berlín)
9 de novembre 2019

LA XRCB S’INSPIRA EN “APPARATUS BERLÍN”
Podcasts (en col·laboració amb la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona)
Novembre 2019 / Gener 2020

ALL ALONG THE WATCHTOWER
Performance visual, musical i poètica (en col·laboració amb EUROM)
29 de novembre

BERLÍN – BARCELONA. MURS, MARS I ALTRES FRONTERES
Cicle de cinema (en col·laboració amb Goethe-Institut Barcelona)
Primavera- Estiu 2020

TRIÀLEGS CIUTAT I MEMÒRIA. II EDICIÓ
Jornades sobre “Berlín-Barcelona. Paradigma Mur” (en col·laboració amb la Universitat de Barcelona)
12- 14 de novembre 2020

UNBUILDING WALLS
Exposició
Dates a determinar

 

Més informació sobre les activitats al dossier de la programació de “Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021”.





Paraules clau

Berlín/ El Born CCM/ Mur/ mur de berlín/