La Guàrdia Urbana precinta una associació cannàbica il·legal que venia drogues al Raval : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana precinta una associació cannàbica il·legal que venia drogues al Raval

31/10/2019

La Guàrdia Urbana de Barcelona de la Unitat Territorial de Ciutat Vella deté una persona per un presumpte delicte contra la salut pública

Agents del Grup de Delinqüència Urbana de la Guàrdia Urbana de Barcelona a Ciutat Vella (GDU) i de l’Equip de la Policia de Barri del Raval van precintar ahir al vespre un establiment al barri del Raval que realitzava l’activitat d’associació cannàbica sense llicència.

L’operatiu es va iniciar quan agents del GDU van realitzar un seguiment a un captador als voltants de la Rambla i van observar com introduïa a una menor dins de l’establiment. Un cop fora, la menor va manifestar que li havien ofert una substància que semblava marihuana. El cos de policia barceloní va detenir al captador per un presumpte delicte contra la salut pública.

A dia d’avui, la tasca inspectora que està duent a terme el districte de Ciutat Vella i la Guàrdia Urbana de Barcelona ha portat a actuar sobre els establiments relacionats amb l’activitat d’associació cannàbica sense autorització municipal. Les actuacions han resultat amb el tancament de 72 d’aquests espais mitjançant precinte del local, ja sigui judicialment o administrativa, o l’actuació municipal ha portat al cessament voluntari de l’activitat per part dels promotors de la mateixa.

Actualment hi ha 37 associacions i clubs cannàbics que continuen oberts a Ciutat Vella. D’aquests 37 clubs oberts, 30 tenen llicència i 7 no en tenen o fan una activitat diferent a l’autoritzada. Les tasques d’inspecció i control estan treballant en aquests 7 casos.

D’altra banda, el maig de 2016 es va aprovar definitivament pla especial urbanístic per regular les associacions cannàbiques, que estableix una sèrie de requisits de distància, superfície, ubicació i criteris tècnics per a les associacions. Aquesta és una eina al servei de les polítiques de salut que permet abordar el fenomen i regular-lo, també des de la perspectiva urbanística.

L’objectiu del pla és compatibilitzar el dret d’associació de les persones consumidores de cànnabis amb l’exercici d’altres drets fonamentals com són la protecció de la salut, la convivència i el gaudi d’un medi ambient adequat.

 

Pla d’inspecció per a la detecció i tancament de cannàbiques il·legals

En el cas de les cannàbiques il•legals, des del districte de Ciutat Vella s’està duent a terme un extensiu pla d’inspeccions que té com a principal objectiu el de detectar aquelles activitats d’associació cannàbica il·legal que tinguin lloc al territori i vetllar pel tancament de les mateixes, ja sigui de manera voluntària o mitjançant precinte.

Així, quan se sospita o es rep una denúncia d’una possible cannàbica il•legal, s’inicia la investigació per tal de comprovar-ho, ja sigui a través dels serveis d’inspecció del districte o de la Guàrdia Urbana. En cas que els promotors no permetin l’accés, l’Ajuntament de Barcelona ha de sol·licitar l’entrada al jutge per constatar que es fa aquella activitat.

En el cas del precinte, s’actua de la mateixa manera. En primer lloc s’intenta la via del precinte administratiu sense necessitat d’autorització judicial i, en cas que això no sigui possible perquè els promotors del negoci no permetin entrar els tècnics municipals, es demana l’autorització al jutge per tal de poder dur a terme el tancament per part del districte.Compartiu aquest contingut