6 emprenedores d’Amèrica Llatina guanyadores del concurs #NosotrasInnovamos visitaran Barcelona : Servei de Premsa

6 emprenedores d’Amèrica Llatina guanyadores del concurs #NosotrasInnovamos visitaran Barcelona

08/11/2019

Els projectes guanyadors són Recuperación Sustentable de Metales en Dispositivos Electrónicos, de Mèxic, i Vitaclean i Yaku Sin Límites, del Perú

El concurs de la Càtedra UNESCO Dones, Ciència i Tecnologia i Barcelona Activa premia els projectes impulsats per dones emprenedores en l’àmbit de la tecnologia amb impacte social o ambiental

Les guanyadores vindran a la ciutat els dies 11 a 15 de novembre i faran una estada a InnoBA, el centre per a la innovació socioeconòmica de Barcelona Activa, per rebre assessorament per accelerar el creixement dels seus negocis

Dos projectes peruans, Vitaclean i Yaku Sin Límites, i un mexicà, Recuperación Sustentable de Metales en Dispositivos Electrónicos, són els guanyadors del concurs internacional #NosotrasInnovamos, impulsat per la Càtedra Regional d’UNESCO Dones, Ciència i Tecnologia i per Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament de Barcelona. El concurs ha estat adreçat a joves dones emprenedores llatinoamericanes amb projectes de base tecnològica i amb un impacte social o ambiental.

Les guanyadores visitaran Barcelona de l’11 al 15 de novembre, i faran una estada a InnoBA, el  centre per a la innovació socioeconòmica de Barcelona Activa,  un espai pensat per acollir de manera temporal  empreses i projectes que volen conèixer i connectar amb el teixit socioeconòmic de Barcelona. Durant l’estada a InnoBA, les guanyadores tindran accés a una programació d’activitats d’assessorament i d’acompanyament per conèixer l’ecosistema de la innovació a Barcelona.

 

L’aigua com a protagonista

El denominador comú dels tres projectes guanyadors de #NosotrasInnovamos és l’impacte social i ambiental positiu dels seus projectes, en concret en la qualitat i purificació de l’aigua per al consum humà, tant en àrees urbanes i periurbanes, com rurals. El projecte mexicà Recuperación Sustentable de Metales en Dispositivos Electrónicos és d’Araceli Hernández i Dulce Kristal Becerra. Es basen en el fet que el 90% de les deixalles electròniques en el seu país no reben un tractament adequat, i les persones que habiten prop dels llocs de reciclatge queden exposades a substàncies tòxiques cada cop que respiren i consumeixen o utilitzen aigua.

Aquest projecte desenvolupa una metodologia escalable que pot ser comercialitzada i implementada en diferents espais i països amb la finalitat de recuperar de manera sostenible metalls preciosos d’alt interès comercial. Aquesta iniciativa aconsegueix disminuir el volum de les deixalles generades, manipulant els sòlids amb major seguretat, reduint els costos operatius i les malalties produïdes per proximitat o contacte amb aquests tòxics.

En el cas de Vitaclean, de Diana Joselín Moreno i Gianella Sofia Giron, és un biopurificador hídric elaborat a base de llavors de moringa, un arbre que creix en gairebé qualsevol tipus de sòl, fins i tot en condicions d’elevada aridesa estacional, fet que converteix aquesta planta en un recurs per a les poblacions que habiten aquests llocs. Vitaclean ha estat dissenyat especialment per a famílies d’àrees periurbanes sense servei d’aigua potable i per a situacions d’emergència per escassetat d’aigua. El seu grau d’efectivitat per a combatre microorganismes patògens causants de malalties gastrointestinals és alt gràcies a la seva ràpida acció purificant. No fa olor ni té gust de clor, no maltracta la pell ni produeix al·lèrgies. La seva producció no només genera zero residus, sinó que se’n extrauen tres productes amb potencial comercial.

L’altre projecte, de la Yesenia Sandra Cahuana i Andrea Rubi,  és Yaku Sin Límites, un innovador biofiltre fabricat a partir de la reutilització de residus industrials. Barrejant els residus amb argila, es pot tractar l’aigua contaminada per l’obtenció d’aigua potable. Yaku es diferencia dels filtres d’aigua tradicionals pel fet que remou metalls pesants de l’aigua, com ara l’arsènic, crom, mercuri i plom, a més dels contaminants. Tot això ho fa amb un baix cost de producció i compra. A més, el projecte dona feina a mares solteres i treballa per facilitar la conciliació familiar.

 

Cooperació internacional

Barcelona Activa aposta per la col·laboració amb altres països en la potenciació de la innovació socioeconòmica i tecnològica amb impacte social i ambiental, potenciant la transferència i intercanvi de coneixements i experiències.

Actualment, l’entitat col·labora amb 17 projectes de cooperació internacional i amb 11 projectes d’assistència tècnica internacional per la transferència de metodologies com ara CITIES iniciativa per la recopilació, intercanvi i transferència internacional de coneixements i bones pràctiques sobre l’economia social; Eurocities, xarxa que té per objectiu ajudar els governs de les ciutats davant els reptes estratègics de la UE en l’àmbit local o ANCES, xarxa per promoure el desenvolupament econòmic i industrial a través dels CEEI (Centres Europeus d’Empreses i Innovació). 

La Càtedra UNESCO Dona, Ciència i Tecnologia a Amèrica Llatina destaca que, malgrat s’hagin verificat notables avanços en els drets de les dones, encara queda molta feina per a la seva plena participació en l’esfera de la ciència i la innovació tecnològica.

Des de Barcelona Activa, amb un alt compromís amb la igualtat de gènere, incentiva aquests projectes a través de programes i espais com Lidera, dirigit a dones de Barcelona, ja siguin professionals, directives o emprenedores.

 

ANNEX

 

Guanyadora Projecte País
Yesenia  Sandra Cahuana Condori Yaku sin límites Perú

 

Andrea Rubi Pecho Zorrilla
Araceli Hernández Granados Recuperación sustentable de metales en dispositivos electrónicos Mèxic
Dulce Kristal Becerra Paniagua
Diana Joselin Moreno Rodriguez Vitaclean Perú
Gianella Sofia Giron Lara

 

 

 Compartiu aquest contingut