Laia Bonet participa en el diàleg inaugural de l’Smart City Week 2019 : Servei de Premsa

Laia Bonet participa en el diàleg inaugural de l’Smart City Week 2019

08/11/2019

Dilluns 11 de novembre, a les 17:30 hores, (Ca l’Alier, nou Centre d’Innovació Urbana de Barcelona, c/ de Pere IV, 362), tindrà lloc la inauguració de la segona edició de l’Smart City Week 2019 que, al llarg de tota la setmana, proposa més de 50 activitats per reflexionar sobre com les tecnologies modifiquen la ciutat.

La tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, participarà en el diàleg inaugural “Questionant la ciutat cosmopolita”, amb les escriptores Lucía Lijtmaer i Lucía Egaña, moderat per la investigadora Eva García.

L’Smart City Week és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona coordinada i dirigida per la fundació BIT Habitat que compta amb la col·laboració d’ens públics, universitats, teixit empresarial, ciutadania i xarxes veïnals. La setmana d’activitats pretén apropar a la ciutadania la noció d’una ciutat que fa servir les tecnologies i el coneixement acumulat per aconseguir un entorn urbà més sostenible, just i inclusiu. El lema d’enguany, “Ciutat en acció”, respon a la necessitat de passar des d’un estadi deliberatiu a un estat d’acció transformadora.

El diàleg “Questionant la ciutat cosmopolita”, que comença a les 18:00 hores.  vol apropar un tema molt discutit durant els darrers anys: la incongruència del discurs cosmopolita associat a la imatge projectada per les ciutats globals davant la realitat i la vida quotidiana de les pròpies ciutats. Per reflexionar sobre aquesta qüestió comptem amb les veus de Lucía Egaña i Lucía Lijtmaer qui parlaran de com i d’on s’origina aquest concepte i quines eines utilitza en l’àmbit del discurs i dels mitjans per reproduir-se. Tot això amb l’objectiu de trobar conjuntament solucions per des-universalitzar la ciutat i fer-la més real.

 

Les activitats

Amb l’objectiu d’arribar a un públic més ampli, la SCW ha programat activitats de diversos formats com ara diàlegs, tallers, activitats culturals i de ciutat o activitats familiars. Aquestes poden ser itineraris, visites guiades, portes obertes, activitats escèniques, etc. Tot plegat per apropar perfils diversos a la noció de ciutat intel·ligent.

El contingut de les trobades versa sobre iniciatives innovadores que milloren la ciutat del present i del futur, activitats que tracten i sacsegen alguns dels fonaments sobre el que es construeixen les ciutats avui en dia i comporten millores de ciutat per un futur llunyà.

La Smart City Week proposa un programa basat en tres itineraris temàtics ordenats en una escala temporal: “Transformar la ciutat avui”, “Transformar la ciutat del demà” i “Transformar la ciutat del futur”.

Algunes de les activitats destacades del programa són ‘Diplomàcia científica per a ciutats sostenibles’, un diàleg sobre solucions als desafiaments globals en el marc de l’Agenda 2030 (12 de novembre al CIDOB); ‘Ciutat, tecnologia i imaginaris distòpics’, una conferència que reconstruirà les ciutats utòpiques i la distòpia en la ficció literària i cinematogràfica (13 de novembre a ELISAVA). També es realitzaran diverses activitats en col·laboració amb altres institucions acadèmiques com la proposada per GRECS-UB amb ‘Criminalització de la protesta a la Ciutat. Present i futur’ (15 de novembre al Campus Raval de la UB); ‘Las polítiques rares dels objectes de disseny’ (14 de novembre a càrrec de l’Instituto de Materialidades Políticas (IMP) en col·laboració amb el Centre Universitari de Disseny BAU.

La SCW també col·labora amb altres esdeveniments que tenen lloc a la ciutat de Barcelona, com el Responsive Cities Symposium organitzat per l’IAAC, i tindrà lloc els propers 15 i 16 de novembre, una trobada internacional bianual que enguany tracta temes al voltant del disseny circular i el futur de les ciutats. La SCW també s’ha aliat amb els Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC amb ‘City Sound, La construcció sonora de la ciutat’, activitat organitzada per la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, en col·laboració de Radio Web MACBA (12 de novembre).

Ca l’Alier, centre neuràlgic de la SCW, acollirà diversos tallers com ‘Qüestionar o assumir el colonialisme digital?’ en col·laboració amb la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament, que tindrà lloc el 13 de novembre o un taller per fer un kit d’autodefensa digital de la mà d’Ontologías Feministas, el 16 de novembre. L’antiga fàbrica també serà seu de la segona edició de la Citython, una iniciativa presentada per l’EIT Urban Mobility, evolució del concepte Hackathon i Datathon, que resoldrà reptes per a millorar la qualitat de la vida a la ciutat a través de l’elaboració de les dades urbanes. A banda, la Smart City Week també compta amb diversos tallers i activitats en col·laboració amb centres de proximitat (Mercats, Ateneus de Fabricació, Centres Cívics, Biblioteques, Districtes) de Barcelona.

La SCW també ha programat un recorregut itinerant amb perspectiva feminista al voltant de l’urbanisme del Poblenou (15 de novembre), l’activitat ‘Cos, vulnerabilitat i cures a la ciutat del futur’ organitzat per l’associació Magrana i el Congrés No Monogàmies i Intimitats Contemporànies (12 de novembre) i un taller sobre el futur de l’alimentació en ciutats productives al Fab City Hub (14 de novembre).

Per últim, cal destacar l’’Smart City Slam’ una competició ràpida de poesia proposada pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), que se celebrarà a l’equipament Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat (14 de novembre).

 

La Smart City Week

La SCW treballa per un model de ciutat intel·ligent humana i democràtica, que utilitza la tecnologia com a mitjà per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, tant a llarg com a curt termini. Amb un farcit programa d’activitats, la SCW connecta i visibilitza les experiències d’innovació de les ciutats amb el teixit veïnal per així fomentar entorns i contextos d’intervenció d’aquestes.

La Smart City Week comparteix el compromís de l’Ajuntament de Barcelona amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. La celebració d’aquest esdeveniment contribueix a l’assoliment d’alguns d’aquestes fites com ara Educació de Qualitat, Igualtat de Gènere, Ciutat Sostenible o Pau, Justícia i Institucions Sòlides. Aquesta contribució es tradueix en què totes les activitats programades es relacionen amb algun d’aquests objectius.

La primera edició de l’Smart City Week va tenir lloc entre el 5 i l’11 de novembre de 2018 als 10 districtes de la ciutat. Sota el lema “Re-pensar la ciutat’ la SCW va acollir prop de 2000 assistents, 40 entitats col·laboradores, més de 50 activitats amb un total de 160 hores i 110 ponents participants.

L’epicentre de la programació de la Smart City Week és Ca l’Alier, una antiga fàbrica del Poblenou, re-convertida en edifici intel·ligent i nou Centre d’Innovació Urbana de Barcelona. Aquest equipament municipal és un lloc per compartir coneixement i experiències sobre smart cities i seu de la Fundació Barcelona Institute of Technology for the Habitat (BIT Habitat), coordinadora de la iniciativa, com també del Centre de Co-innovació de CISCO, que enguany torna a col·laborar amb la Smart City Week, emmarcat en ‘Digitalitza’, el programa d’acceleració digital de CISCO. El Centre de Co-Innovació de Barcelona és un entorn obert i col·laboratiu per dissenyar solucions de ciutat intel·ligent i per a altres sectors que millorin la qualitat de vida dels ciutadans, completin la formació de joves i treballadors i fomentin la inclusió social digital.

 

El programa de la Smart City Week es pot consultar al web: https://www.barcelona.cat/smartcity-week/

 Compartiu aquest contingut