Barcelona comparteix les polítiques municipals d’atenció a les persones migrants i contra la discriminació : Servei de Premsa

Barcelona comparteix les polítiques municipals d’atenció a les persones migrants i contra la discriminació

14/11/2019

Marc Serra ha participat a una trobada de ciutats europees sobre contranarratives de les migracions organitzada per Eurocities

Durant la jornada s’han destacat les polítiques públiques de Barcelona contra la discriminació i per a les persones migrants en situació irregular

L’Ajuntament de Barcelona ha participat avui a la trobada de ciutats europees sobre contranarratives de les migracions que ha organitzat Eurocities a Amsterdam. En una de les taules de debat, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha compartit amb els diferents ponents algunes de les polítiques municipals d’atenció a les persones en situació irregular i contra la discriminació. Serra ha compartit la taula de debat amb Rutger Groot, tinent d’alcaldia de l’Ajuntament d’Amsterdam, Michele Levoy, la directora de la Plataforma de Cooperació Internacional per les persones migrants indocumentades (PICUM), Benedetto Zacchiroli, president de l’ECCAR i Julie Pascoët de l’ENAR.

 

 

Al debat s’han destacat les polítiques públiques de Barcelona contra la discriminació i per a les persones migrants en situació irregular. Barcelona va posar en marxa l’any 2017 una mesura de govern per garantir l’accés als serveis municipals dels veïns i veïnes en situació irregular i per afavorir la seva regularització i evitar la irregularitat sobrevinguda. Aquesta mesura treballa per facilitar una acollida de les persones migrants com més ràpid millor, des del primer moment, com una pràctica efectiva per evitar situacions d’aïllament o segregació.

Un dels principals objectius de la mesura és afavorir l’accés als serveis municipals a través d’una política activa d’empadronament que alhora comporta l’accés a altres serveis com poden ser els serveis socials o els d’ocupació.

Aquesta mesura també va implicar la creació del document de veïnatge per a les persones migrades que viuen a Barcelona. Aquest document no implica la regularització de la situació però és una eina útil per certificar que la persona té una vinculació amb la ciutat, entenent que acreditar la integració a la ciutat és un element determinant des del punt de vista jurídic.

Una altra de les mesures municipals de Barcelona que s’han compartit és el Pla contra la islamofòbia, també engegat l’any 2017. Aquesta mesura té per objectiu visibilitzar la islamofòbia com una forma de discriminació, contrarestar la generalització d’imatges negatives sobre l’Islam i les persones musulmanes, normalitzar la diversitat cultural i religiosa a la ciutat i reforçar els mecanismes de garantia contra les discriminacions islamòfobes. Durant aquests anys un dels elements que més s’ha treballat és la prevenció de l’estereotip i la informació sobre els drets que té el conjunt de la ciutadania, també pel que fa a la llibertat religiosa i la diversitat cultural. Posar-les en valor, per així respectar-les i ajudar a prevenir la islamofòbia.

El regidor Marc Serra ha mantingut, durant l’estada a Amsterdam, altres reunions amb entitats internacionals de l’àmbit de les migracions. Aquesta tarda ha mantingut una trobada amb Michele Levoy, la directora de la Plataforma de Cooperació Internacional per les persones migrants indocumentades (PICUM).Compartiu aquest contingut