Barcelona explica la seva aposta per humanitzar la tecnologia amb un estand a l’Smart City Expo World Congress on exposa projectes i solucions innovadores : Servei de Premsa

Barcelona explica la seva aposta per humanitzar la tecnologia amb un estand a l’Smart City Expo World Congress on exposa projectes i solucions innovadores

16/11/2019



Temps estimat de lectura: 8 minuts

L’estand municipal inclou una zona expositiva i un espai on 16 empreses vinculades a la ciutat i seleccionades per Barcelona Activa, presentaran els seus productes, solucions i projectes innovadors

Durant l’SCEWC es resoldran dos reptes urbans llançats per l’Ajuntament: Paviments generadors d’energia renovable i solucions tecnològiques per donar atenció efectiva a la gent gran en situació de dependència

A l’estand municipal s’exposaran iniciatives com les superilles o la Zona de Baixes Emissions, el robot ARI, que millora la qualitat de vida de les persones grans amb la tecnologia 5G i projectes de mobilitat com el C-Mobile, MUV, l’aplicació SMOU o la KIC Urban Mobility recentment concedida a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona participa un any més a l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), del 19 al 21 de novembre, i enguany ho fa sota el lema “Humanitzant la tecnologia per Barcelona”, recollint l’aposta de la ciutat per promoure un model d’innovació més just, sostenible i que millori la qualitat de vida de les persones. D’acord amb aquest model, l’ús de la tecnologia ha d’ajudar a donar resposta als principals reptes que té avui en dia la ciutat, com ara combatre l’emergència climàtica i el seu desplegament ha d’estar compromès amb l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

L’estand municipal destacarà el model i els projectes smart city de la ciutat, i en ell hi haurà un espai on 16 empreses innovadores, seleccionades per Barcelona Activa, mostraran les seves solucions alineades amb les polítiques municipals. Just al costat hi haurà un segon estand que estarà dedicat a les Sharing Cities, una xarxa de ciutats per a l’economia col•laborativa esponsoritzada per l’Ajuntament de Barcelona.

Durant l’SCEWC es resoldran dos reptes urbans llançats per l’Ajuntament: Un per trobar paviments generadors d’energia renovable i un altre challenge d’innovació que busca solucions tecnològiques que ajudin a donar atenció efectiva a la gent gran en situació de dependència.

 

La ciutat acompanya 16 empreses innovadores

Dins de l’estand municipal també s’hi inclou una zona on 16 empreses innovadores, seleccionades per una convocatòria de Barcelona Activa, presenten els seus productes i projectes. Aquestes empreses estan vinculades a la ciutat, bé perquè tenen seu a Barcelona, perquè realitzen projectes de la ciutat o estan allotjades al Parc Tecnològic de Barcelona Activa.

Concretament, 5 d’aquestes empreses s’ubiquen al Parc Tecnològic: són Sotavia, que alerten dels desperfectes sobre el paviment urbà; Foot Analytics, que mesuren el tràfic i el moviment de les persones dins de la ciutat; Lobelia IsardSAT, que avaluen els riscos associats a escenaris climàtics a cada cas i regió; Allwize, que corregeix els problemes als que s’enfronten les ciutats en quant a gestió ambiental, d’aigua i d’enllumenat; i SmartData System-Mycelium, que proporcionen als ajuntaments les eines necessàries per complir els seus objectius de transició energètica.

 

Espai Fòrum: una àgora per difondre projectes de ciutat

L’estand de l’Ajuntament de Barcelona a l’Smart City Expo inclou l’espai Fòrum, on es presentaran projectes municipals així com iniciatives d’entitats del tercer sector, associacions, startups i PIMES seleccionades a través d’una convocatòria oberta. Tots els projectes presentats tindran vinculació amb el desenvolupament d’iniciatives en els àmbits de la participació ciutadana, la col•laboració social o la planificació urbana utilitzant tecnologia. A l’auditori Fòrum s’hi celebraran conferències, actes i presentacions durant els tres dies, des de les 9:30h del matí fins a les 18h de la tarda. La programació complerta del Fòrum es publicarà al web barcelona.cat/digital.

 

Resolució de reptes urbans

Durant el Congrés es resoldran dos reptes que ha llançat l’Ajuntament de Barcelona des de l’i.lab, el laboratori municipal des d’on es vol accelerar la innovació urbana sostenible i social i trobar les solucions més adients als nous reptes i demandes de la ciutat i de la ciutadania.

D’una banda, es coneixerà el guanyador del repte per trobar solucions innovadores que generin energia neta a partir dels paviments de la ciutat. “Paviments generadors” és un repte impulsat per l’Agència de l’Energia i el programa i.lab, amb el suport de la Fundació BIT Habitat, i cerca innovacions que generin energia renovable a través d’infraestructures ja existents, en aquest cas el paviment de la ciutat. La solució guanyadora rebrà un premi-subvenció de 30.000 euros per a implementar un pilot a la ciutat de Barcelona. El repte s’emmarca en les accions vinculades a l’Agenda 2030 i en el compromís del govern municipal respecte als Objectius de Desenvolupament Sostenible que fixa el document.

Amb el segon repte d’innovació, l’Ajuntament de Barcelona busca la millor proposta per garantir l’atenció a la gent gran. L’Àrea de Drets Socials i l’i.lab del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital busquen solucions innovadores que donin atenció efectiva a la gent gran en situació de dependència, incorporant eines tecnològiques que millorin la identificació i el temps de resposta a les necessitats d’aquest col•lectiu. El repte considera la situació de dependència de la gent gran, la falta de places a les residències i el creixent envelliment de la població. El projecte es desenvolupa en el marc de les Superilles Socials per a millorar la prestació i distribució de serveis a la gent gran. El projecte guanyador rebrà un premi de 20.000 euros per implementar la solució proposada.

Els guanyadors dels dos reptes s’anunciaran el dimarts 19 a les 14:00 hores a l’Àgora Central de SCEWC.

Així mateix, durant SCEWC es presentaran els projectes finalistes del World Data Viz Challenge 2019 Barcelona-Kobe, el concurs d’anàlisi i visualització de dades per a que la ciutadania contribueixi a millorar aspectes de les ciutats i que es realitza en paral•lel amb la ciutat de Kobe. Els autors dels 6 projectes finalistes de Barcelona, junt amb els 5 de la ciutat japonesa, exposaran els seus treballs que tenen com a objectiu afrontar els reptes de les ciutats intel•ligents. Enguany, la temàtica en la què s’ha volgut posar èmfasi ha estat “les ciutats i l’emergència climàtica” alineant el concurs amb el Pla Clima. L’acte final de presentació dels finalistes tindrà lloc el 19 de novembre a la tarda. Aquesta final coincideix amb el reconeixement per part d’EUROCITIES de l’aposta que fa Barcelona pel foment de l’ús de dades entre la ciutadania, i que situa la ciutat com un referent europeu per les seves iniciatives d’open data.

 

El model Barcelona Smart City

L’estand, que aquest any duu el lema Humanising tech for Barcelona descriu el model Smart City de Barcelona a partir de tres grans pilars:
– una arquitectura de sistemes d’informació transversal que permet la visió holística de la informació de la ciutat i facilita l’elaboració de noves polítiques públiques.
– les dades com element primordial per a la governança de la ciutat: l’Oficina Municipal de Dades i plataforma DecidimBarcelona
– els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que guien les actuacions municipals

I explica les polítiques públiques i projectes més importants que exemplifiquen aquest model agrupats en 3 grans àmbits:
– l’àmbit del la participació en la governança de la ciutat
– l’àmbit de la vida a la ciutat que inclou la interacció social i l’economia.
– l’àmbit urbà on hi trobem la planificació urbana, l’habitatge i la mobilitat com aspectes destacats, i que compta amb un espai dedicat exclusivament a la KIC Urban Mobility recentment concedida a Barcelona.

D’aquestes polítiques i projectes volem destacar:

– La KIC Urban Mobility: Mobilitat per espais urbans més vius
EIT Urban Mobility és una iniciativa de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) que té l’objectiu d’accelerar el canvi positiu de la mobilitat per fer més vius els espais urbans.
Com a comunitat europea d’innovació per a la mobilitat urbana es vol fomentar la integració reunint els actors clau a tota la cadena de valor de la mobilitat. Es facilita la col•laboració entre ciutats, indústria, acadèmia, recerca i innovació per resoldre els reptes de mobilitat més pressents per a les ciutats, fomentant la seva integració a tots els nivells per accelerar el canvi cap a un model sostenible de mobilitat urbana.
EIT Urban Mobility posa els reptes als quals s’enfronten les ciutats al centre de totes les seves activitats, sent els ciutadans els protagonistes. Té com a objectiu desenvolupar i desplegar solucions per a la mobilitat de persones, béns i residus que resolguin problemes i creïn impacte per a les ciutats i els ciutadans. La ciutat de Barcelona lidera la fase d’inici d’aquesta iniciativa i acollirà la futura seu de l’EIT Urban Mobility.

– Els projectes d’habitatge: ATRI, APROP i Habitatge Públic Can Fabra
La necessitat d’ampliar el parc d’habitatge assequible fa necessari buscar noves estratègies per generar-ne. Amb aquest objectiu s’ha treballat en diferents models arquitectònics i de gestió, destinada a reduir els terminis de promoció i augmentar la qualitat i sostenibilitat dels nous habitatges i allotjaments. Alguns dels projectes amb els que s’està treballant són APROP (allotjaments), la proposta ATRI (habitatges adaptables) i la rehabilitació de Can Fabra per a generar habitatge públic de lloguer.

 

Zona de baixes emissions
Per vetllar per la qualitat de l’aire que respirem i garantir el dret a la salut a la ciutat també s’implanta la Zona de Baixes Emissions de l’àmbit Rondes de Barcelona per tal de delimitar una zona de protecció de les persones i el medi de la contaminació de l’aire derivada de la combustió dels vehicles de motor restringint progressivament la circulació d’aquests (just a l’esquena trobareu un mapa mural de la zona de baixes emissions).

 

La nova tecnologia 5G

A través de la iniciativa 5GBarcelona, l’Ajuntament de Barcelona vol incentivar el desenvolupament de projectes pilot per posar a prova i validar les noves tecnologies relacionades amb 5G i promoure la generació de nous serveis innovadors en tots els àmbits.

A l’estand es mostraran els diferents projectes que s’estan impulsant, i en especial un projecte que destaca per l’aplicació d’aquesta tecnologia en l’àmbit social. Es tracta del robot ARI, que millora la qualitat de vida de les persones grans, donant suport i vigilància en temps real, capaç d’interactuar amb les persones usuàries.

A més, la ciutat participa en el desenvolupant de dos projectes europeus relacionats amb les tecnologies i els serveis associats a 5G: FLAME, que permetrà a la ciutadania millorar l’accés a continguts multimèdia als seus dispositius mòbils i reduir el trànsit de dades a la xarxa mitjançant la tecnologia edge computing i 5GCity, projecte que permet profunditzar en les avantatges associades a l’establiment d’una única xarxa multioperador, en els desplegaments futurs de la infraestructura 5G.

 

Barcelona es mou

L’Ajuntament aposta per diverses iniciatives per tal de lluitar per una ciutat més segura, eficient i sostenible en l’àmbit de la mobilitat urbana.

Per donar una visió de mobilitat lliure de congestió, sostenible i econòmicament viable, el projecte C-Mobile ajuda a minimitzar l’impacte mediambiental del transport per carretera i les incidències viàries desplegant sistemes de transport intel•ligents cooperatius i serveis dissenyats per fer front a reptes específics de mobilitat a tota Europa.

L’Ajuntament també aposta per promoure un canvi modal cap a una mobilitat més sostenible, reforçant el canvi de comportament de patrons de mobilitat a les comunitats locals per reduir el trànsit urbà. Amb el projecte MUV (Mobility Urban Value), en lloc de centrar-se en la infraestructura, es posa el focus en la consciència ciutadana sobre la qualitat del medi ambient urbà per promoure un canvi cap a opcions de mobilitat més sostenibles i saludables.

Per tal de facilitar els desplaçaments per la ciutat, neix l’aplicació SMOU que ajuda a moure’s per la ciutat de Barcelona, posant a disposició informació i serveis de mobilitat.





Paraules clau

Smart City Expo World Congress/