Bombers de Barcelona engega una campanya per promoure la instal·lació de detectors de fum a les llars : Servei de Premsa

Bombers de Barcelona engega una campanya per promoure la instal·lació de detectors de fum a les llars

16/11/2019



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La mesura “A casa, no convidis al foc” té l’objectiu de promoure la instal·lació d’aquests aparells per reduir el nombre de víctimes mortals en incendis d’habitatges

L’any 2018 els Bombers de Barcelona van intervenir en 4.252 extincions d’incendis, dels quals 1.584 van tenir lloc en habitatges (una mitjana de 4 incendis al dia) i on van morir 5 persones. En els últims 10 anys 41 persones han mort en 38 incendis en habitatges. El 78% d’aquests incendis es van produir durant la nit, fet que mostra la dificultat de la detecció de l’inici del foc per part dels estadants en aquesta franja horària de nit.

Per aquest motiu el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament de Barcelona (SPEIS) inicia la propera setmana una campanya que, sota el lema “A casa, no convidis al foc”, vol promoure la instal·lació de detectors de fum a les llars per prevenir víctimes mortals en incendis a la ciutat, continuant així amb una clara vocació i compromís de l’SPEIS amb les polítiques de prevenció i seguretat.

La campanya, tot i estar adreçada a tota la ciutadania, vol incidir especialment en les persones grans que viuen soles i en persones amb diversitat funcional.

 

 

Els detectors autònoms de fum són un dispositiu econòmic que es revela com la opció més econòmica, senzilla i efectiva a l’hora de detectar incendis, fet que contribuiria a la disminució de víctimes mortals. Són fàcils d’instal·lar, no requereixen cap obra prèvia i funcionen amb una pila. Són aparells que avisen acústicament de la presència fum en una etapa molt inicial i ens permeten actuar per evitar la propagació del incendi tancant les portes i així facilitar si és necessari la intervenció dels bombers.

La campanya vol incidir en dos missatges clars:

– Divulgatiu: Explicar què són i quina funció tenen els detectors autònoms de fum, com funcionen, on es poden adquirir i a quins llocs s’han d’instal·lar.

– Autoprotecció: importància de detectar els incendis domèstics a temps, especialment en la franja nocturna i apuntar quines son les actuacions correctes davant una situació d’incendi.

Aquesta iniciativa també té l’objectiu de promoure un canvi normatiu que obligui a la instal·lació de detectors de fum en els habitatges de nova construcció i a la resta de llars, com ja passa en altres països europeus.

La campanya és un projecte proactiu que va més enllà de la resposta davant d’una emergència. Té la voluntat de potenciar la col·laboració amb els col·legis d’administradors de finques, col·legis professionals, associacions veïnals i de comerciants, d’entitats de gent gran, de l’Observatori de la Gent Gran, etc., adaptant els continguts de les sessions informatives a l’especificitat dels diferents col·lectius a qui vam dirigides.

 

Gairebé 10.000 persones assisteixen a les sessions formatives dels Bombers

El Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), més conegut popularment com el Cos de Bombers de Barcelona, està format per un conjunt de persones que treballen per atendre, amb el mínim temps possible, els incidents de caràcter urgent amb greu risc per persones i béns i que requereixen de la intervenció de professionals altament especialitzats.

Durant els darrers anys les funcions d’aquest servei han anat variant progressivament passant del concepte de bombers que apaguen focs a la d’un concepte més transversal.

La prevenció d’incendis és un dels pilars bàsics del Cos de Bombers de Barcelona. Per aquest motiu una de les seves funcions és divulgar les mesures de prevenció i l’autoprotecció davant situacions de risc d’incendi als diferents col·lectius ciutadans i així assolir l’objectiu de millora del indicadors de seguretat.
En aquesta línia, l’Aula de la Prevenció s’ha consolidat com a espai de referència en l’ensenyament de la prevenció i l’autoprotecció davant situacions d’incendi. La demanda més important d’accions formatives en prevenció d’incendis prové de centres docents a través del Programa d’activitats escolars (PAE), sense deixar de banda col·lectius de gent gran i altres administracions o bé associacions ciutadanes, que també reclamen assessorament.

En aquest sentit, l’any 2018, 8.118 persones van assistir a les accions formatives realitzades a l’Aula. A aquestes persones cal afegir-hi també la difusió de conceptes preventius i de funcionament dels parcs, que s’ha fet en les 57 visites escolars als diferents parcs de bombers (centres docents, casals d’estiu, centres d’acollida, etc.). En aquest cas, el nombre de visitants ha estat de 1.895.

El SPEIS vol donar a conèixer a tothom quines son les actuacions per prevenir els incendis i que és el que s’ha de fer en una situació d’incendi:

Per evitar incendis en habitatges:
– Revisar les instal·lacions: Comprovar que els aparells de calefacció, com ara les estufes i els fogons de la cuina, funcionen bé. No connectar diversos aparells a un sol endoll múltiple i mantenir en bon estat la instal·lació elèctrica.
– Tancar la clau de pas del gas: comprovar que els fogons estan apagats quan s’acaba de cuinar i tancar la clau de pas del gas abans de sortir de casa o anar a dormir.
– No deixar mai espelmes enceses sense vigilància ni tampoc quan anem a dormir o marxem de casa.
– No deixar l’aparell calefactor o les estufes a prop de cortines, tovalloles, sofàs o altres objectes inflamables. Les estufes poden originar un incendi. Mantenir-les allunyades (com a mínim un metre) d’altres objectes que poden cremar, com ara sofàs, cortines, roba que es posa a assecar, etc.
– Les habitacions on hi ha cuines, escalfadors o estufes de gas han de disposar de ventilació que comuniqui amb l’exterior, ja que en cas contrari hi ha perill d’intoxicació o d’explosió si es produeix una fuita de gas. En cas d’intoxicació per mala combustió de calderes, brasers, etc., ventila la casa.
– Si sentim olor de gas: obrir les finestres, tancar la clau de pas del gas i trucar a la companyia subministradora o als bombers. No encendre mai cap interruptor (llum, extractor de la cuina, etc.).

Consells en cas d’incendi:
– Trucar als bombers al 112
– No tirar aigua: si surt flama d’una paella mentre cuines, s’ha de tancar el fogó i no apagar el foc amb aigua, sinó amb un drap o una tapadora.
– Si no es pot controlar el foc, s’han de tancar totes les portes i sortir al carrer sense agafar l’ascensor. Baixar les escales fins al carrer.
– Protegir-se del foc: Si hi ha foc a casa i no es pot sortir, protegir-se del foc tancant totes les portes que es pugui. Posar roba mullada a les escletxes de la porta per impedir el pas del fum i fer-se veure pel balcó o la finestra i esperar els equips d’emergència.
– Si hi ha fum o foc a l’escala, tancar-se a casa i fer-se veure pel balcó o la finestra i esperar els equips d’emergència.





Paraules clau

foc/ incendis/