Barcelona tornarà a comptar aquest hivern amb 400 places d’allotjament d’emergència a l’Operació Fred : Servei de Premsa

Barcelona tornarà a comptar aquest hivern amb 400 places d’allotjament d’emergència a l’Operació Fred

19/11/2019Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Operació Fred s’activarà en una fase preventiva quan els termòmetres baixen dels 5º o a partir del mes de desembre i, en fase d’alerta, en cas que baixin dels 0º o la combinació de factors meteorològics comprometi la vida de les persones

L’Ajuntament de Barcelona referma la seva aposta per oferir una atenció a les persones sense sostre que els permeti recuperar l’autonomia i un projecte de vida

La ciutat de Barcelona activarà durant els propers dies l’Operació Fred anual. L’objectiu bàsic d’aquest procediment és donar protecció a les persones que pernocten en la via pública davant d’una baixada de temperatures o en cas de nevada a la ciutat, en un protocol gestionat pel Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) de Barcelona i que compta amb dues fases.

La primera de les fases, la preventiva, es posarà en marxa de manera ordinària en començar la baixada de temperatures pròpia de l’hivern, al voltant dels 5º centígrads o bé a partir del mes de desembre, i consistirà en la reserva de 75 places del mateix CUESB per a l’acollida immediata de persones sense llar. Aquest dispositiu preventiu funcionarà durant aproximadament un 120 dies consecutius, fins que arribi la primavera i les temperatures tornin a augmentar. L’objectiu d’aquesta reserva de places és oferir acollida puntual, serveis d’higiene, farmaciola i alimentació.

La fase d’alerta va més enllà i s’activa quan la previsió és que les temperatures caiguin per sota dels 0º centígrads. Consisteix en l’organització de sis equips dinàmics, constituïts per personal del CUESB i recolzats per voluntaris de Creu Roja, que recorren diferents itineraris de la ciutat per tal d’informar i oferir de forma proactiva a les persones sense llar dormir en centres d’acollida nocturna. Aquesta fase té un clar component d’emergència, en tant que per sota dels 0º o en les condicions meteorològiques descrites ens els procediments de Protecció Civil la vida de les persones es troba en risc. Aquest any, igual que va succeir l’any passat per primera vegada, Barcelona disposarà de 325 places addicionals que se sumen a les 75 ja reservades al CUESB. Es dividiran en 150 places en un equipament del districte de Sant Martí, 100 més en un equipament de Sarrià – Sant Gervasi, 30 places exclusivament per a dones al districte de l’Eixample, 25 places més al mateix CUESB i 20 places en un recurs residencial ja existent també a Sarrià – Sant Gervasi.

Les 400 places totals de l’Operació Fred formen part del dispositiu inicial que fa l’Ajuntament però, en cas que les temperatures sota zero s’estenguin en el temps i sigui necessari, s’habilitaran les places addicionals que calgui per donar resposta a aquesta situació d’emergència. Això suposaria comptar amb d’altres equipaments municipals i mobilitzar recursos humans per assegurar el correcte funcionament del dispositiu. Durant l’hivern 2018-2019 la fase d’alerta no es va haver d’activar perquè les temperatures a Barcelona no van situar-se cap dia al voltant dels 0º, mentre que durant l’hivern 2017-2018 es va haver d’activar en dues ocasions i fins i tot es va haver de reactivar la fase preventiva a finals de març per una baixada sobtada dels termòmetres.

Cal subratllar també que les 400 places de l’Operació Fred són places de pernocta que protegeixen la vida de les persones, però que no ofereixen el servei de suport social i d’allotjament sostingut que les persones sense llar necessitarien per sortir de la seva situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, el Programa Municipal d’Atenció a Persones Sense llar ha crescut durant els últims anys des de les 1.043 places de l’any 2015 fins a les 1.346 places actuals, la xifra més alta de tota la sèrie històrica. Si s’afegeixen els equipaments d’entitats que integren la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), la ciutat de Barcelona compta actualment amb més de 2.100 places d’allotjament que funcionen ininterrompudament.

Paraules clau

Operació Fred/