Un paviment solar i un aplicatiu que connecta gent gran i els serveis disponibles guanyen els reptes i.lab : Servei de Premsa

Un paviment solar i un aplicatiu que connecta gent gran i els serveis disponibles guanyen els reptes i.lab

19/11/2019

Els guanyadors dels dos reptes són “Energia neta a partir dels paviments” de l’empresa Sorigué i “SOM Comunitat”, per garantir l’atenció a la gent gran de forma intel•ligent, de l’empresa URock

Els reptes han estat llançats per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’i.lab, el laboratori municipal per accelerar la innovació urbana, sostenible i social de manera oberta i col·laborativa entre administracions, l’àmbit acadèmic, empresarial i la ciutadania

El llançament d’aquests dos challenges ambientals i socials s’ha fet en col·laboració amb l’Agència de l’Energia, la Fundació BIT Habitat i l’Àrea de Drets Socials

Amb aquests reptes, on s’han presentat un total de 24 empreses, s’avança en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides

L’Ajuntament de Barcelona, dins el marc de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), ha resolt els dos reptes urbans llançats de de l’i.lab, el laboratori municipal des d’on es vol accelerar la innovació urbana sostenible i social i trobar les solucions més adients als nous reptes i demandes de la ciutat i de la ciutadania. Això ho fa de manera oberta i col•laborativa entre administracions, l’àmbit acadèmic, empresarial i la ciutadania.

L’anunci dels guanyadors ha tingut lloc en un acte que s’ha celebrat a l’Àgora Central de SCEWC, on ha participat el Comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern, Michael Donaldson, i on s’han presentat les 5 propostes finalistes de cada repte.

La proposta “Energia neta a partir dels paviments”, de l’empresa Sorigué, en col·laboració amb Platio d’Hungria, ha estat la guanyadora del repte “Paviments generadors”. Proposen un paviment solar com una nova font d’energia solar, fàcilment integrable en l’espai urbà, que el transforma en un referent en arquitectura i sostenibilitat. La solució pretén tant generar energia neta com utilitzar recursos i materials sostenibles per a la seva producció. Per obtenir valor a partir dels residus, el paviment solar inclou una base de plàstic i vidre reciclat; un disseny modular que facilita la seva instal·lació i manteniment. La seva enginyeria d’alta qualitat garanteix resistència a la càrrega, als impactes, a les rascades i al clima, convertint la solució en sostenible i respectuosa.

“Paviments generadors” és un repte impulsat per l’Agència de l’Energia i el programa i.lab, amb el suport de la Fundació BIT Habitat, i cerca innovacions que generin energia renovable a través d’infraestructures ja existents, en aquest cas el paviment de la ciutat. El repte s’emmarca en les accions vinculades a l’Agenda 2030 i en el compromís del govern municipal respecte als Objectius de Desenvolupament Sostenible que fixa el document. La solució guanyadora rep un premi-subvenció de 30.000 euros per a implementar un pilot a la ciutat de Barcelona. Han participat un total de 10 propostes de 4 països: Espanya, Portugal, Holanda i Alemanya; quedant com a finalistes Solmove GmbH, Energy Floors, Sorigué, Solum Photovoltaic i Actisa.

 

 

El comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern, Michael Donaldson, ha felicitat als guanyadors pels seus projectes innovadors i també a la resta de companyies i empreses que han participat en els reptes. “Com a administració el que volem és millorar la prestació de serveis a la ciutadania. El nostre objectiu és humanitzar la tecnologia i posar-la al servei de la ciutadania, posant els ciutadans al centre i aprofitant els seus coneixements” ha assenyalat Donaldson. “Tenim molts reptes, com la sostenibilitat i la inclusió social, que afrontem com a gran ciutat i que hem de solucionar de manera col.laborativa amb altres ciutats i també gràcies al partenariat públicoprivat”, ha conclòs el comissionat.

Amb aquest repte s’avança en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, en concret els reptes 7 Energia neta i assequible; 11 Ciutats i comunitats sostenibles i 13 Acció climàtica.

Per la seva banda, “SOM Comunitat, connectant gent gran, voluntaris i serveis propers de forma intel·ligent”, la proposta de l’empresa URock, ha estat la guanyadora del repte “Atenció efectiva a la gent gran”. SOM Comunitat és una plataforma que té per objectiu millorar l’atenció a la gent gran i donar resposta a les seves necessitats de tipus afectiu i sociosanitari; tot potenciant un voluntariat de proximitat i creant un canal de difusió de serveis adreçats a gent gran. A través d’una web i app adreçada a la gent gran de cada Superilla, SOM Comunitat busca resoldre el problema de la soledat i necessitats no ateses mitjançant el poder de la comunitat i la cohesió intergeneracional, sense la necessitat d’una plaça residencial. Es podran inscriure voluntaris (a títol personal o col·lectiu), professionals del Servei d’Atenció Domiciliaria o altres professionals que prestin serveis d’atenció sociosanitària per a gent gran. Per aconseguir-ho, utilitza una potent plataforma tecnològica d’optimització d’operacions oberta a la integració amb intel·ligència artificial i IOT (Internet Of Things).

El repte “Atenció efectiva a la gent gran”, impulsat a través de l’Àrea de Drets Socials i l’i.lab, busca garantir una atenció efectiva a la gent gran de la ciutat. L’objectiu és trobar solucions innovadores que millorin la situació de dependència, incorporant eines tecnològiques per millorar la identificació i temps de resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu. El projecte es desenvolupa en el marc de les Superilles Socials i el repte considera la situació de dependència de la gent gran, la falta de places a les residencies i el creixent envelliment de la població. La solució guanyadora rep un premi de 20.000 euros per implementar-la. Han participat un total de 14 propostes provinents d’Espanya i Polònia; quedant com a finalistes Cellnex Telecom, uRock, Safe365, Yumi Technology i Berdac Smart Services.

Amb aquest repte s’avança en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, en concret els reptes 3 Salut i benestar i 10 Reducció de les desigualtats.

 

Innovació urbana sostenible i social a través del programa i.lab

L’Ajuntament de Barcelona vol donar resposta a les demandes i necessitats de la ciutadania i als nous reptes de ciutat i fer-ho de manera oberta i col·laborativa entre els sectors públic, privat, acadèmic i social, i en obert intercanvi amb altres ciutats. És per això que l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa l’i.lab, el laboratori per accelerar la innovació urbana, sostenible i social.

Des d’aquest laboratori, entre d’altres, s’identifiquen i llancen reptes de ciutat mitjançant concursos oberts per trobar solucions innovadores i millorar els serveis públics. Impulsar l’ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia, i maximitzar la sostenibilitat, l’impacte social i l’escalabilitat de les solucions proposades són objectius d’aquesta iniciativa. L’i.lab ha llençat reptes en diverses temàtiques com l’apoderament de la dona a la indústria tecnològica, innovació per a millorar els espais de joc, i tecnologies per fer l’habitatge més assequible.
www.barcelona.cat/i-lab #BCNilab



Compartiu aquest contingut