El Banc Mundial i Barcelona col·laboraran en la promoció de la innovació urbana i la participació ciutadana : Servei de Premsa

El Banc Mundial i Barcelona col·laboraran en la promoció de la innovació urbana i la participació ciutadana

20/11/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona signa un memoràndum d’entesa que renova fins el 2021 la col·laboració existent amb el World Bank

L’acord prioritza com a eixos de col·laboració la planificació urbana, les polítiques d’innovació per fer front als reptes de ciutat i fomentar la participació ciutadana

Això inclourà l’anàlisi de pràctiques com el 22@ com exemple de planificació urbana col·laborativa, les superilles, l’i.lab (el Laboratori d’Innovació Urbana) com exemple d’innovació oberta promoguda des de l’administració pública o la plataforma democràtica Decidim.Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona i el Banc Mundial han signat un acord de col·laboració per compartir coneixements i bones pràctiques emergents sobre innovació urbana, ciutats intel·ligents i ús de la tecnologia per fer front als reptes de la ciutat i augmentar la participació de la ciutadania. Amb aquest acord ambdues institucions renoven fins l’any 2021 el memoràndum d´entesa entre Barcelona i el Banc Mundial, subscrit l’any 2013, per posicionar Barcelona com a hub de coneixement per al desenvolupament de projectes d´innovació urbana.

La signatura d’aquest segon memoràndum d´entesa ha estat signat per Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona i per Sameh Wahba, World Bank Global Director Urban, Disaster Risk Management, Resilience and Land Global Practice.

 

La tinenta d’alcaldia Laia Bonet ha destacat que “l’objectiu d’aquest acord és aconseguir nous coneixements i recursos per donar resposta als reptes de la ciutat gràcies al treball en xarxa.” Segons ha destacat l’acord suposa un “pas important, ja que només hi ha 5 ciutats al món que hagin signat un memoràndum d’aquestes característiques: Barcelona, Seoul, Singapore, Medellín i París”. “La transició digital i la participació ciutadana han d’estar al centre de l’agenda de la ciutat. La innovació és clau per la consecució de l’Agenda 2030″, ha conclòs Bonet.

 

Un acord global

Les parts mostren la voluntat de col·laborar en la realització d’activitats que contribueixin a compartir coneixements i bones pràctiques emergents sobre innovació urbana, l’ús de la tecnologia en el context urbà per fer front als reptes de la ciutat i augmentar la participació de la ciutadania.

Les principals àrees prioritàries acordades entre el Banc Mundial i l’Ajuntament de Barcelona són:

1) Planificació urbana.

Format per les bones pràctiques i enfocaments innovadors, incloent la regeneració urbana i districtes d’innovació, inclusió urbana i construcció de comunitat, com el 22@ o el nou enfocament del 22@ Nord, com exemple de planificació urbana col·laborativa amb la participació de la quàdruple hèlix.

També preveu compartir les millors pràctiques sobre nous usos urbans i la governabilitat com les superilles, la planificació del transport i de la mobilitat, o nous enfocaments sobre habitatge social, com el programa pilot “A prop”.

També han acordat compartir les pràctiques i enfocaments del Barcelona Institute of Technology (BIT), una associacio público-privada nascuda, entre d’altres, per promoure la planificació urbana innovadora, econòmica i social a Barcelona i respondre als nous reptes de ciutat.

Compartiran, com exemple de bones pràctiques, el nou centre d’innovació urbana Ca l’Alier i com s’aprofita el patrimoni municipal per crear nous equipaments que dinamitzin l’activitat en determinades zones de la ciutat amb col·laboració público-privada.

2) Reptes de ciutat i Polítiques d’Innovació. Consistents en pràctiques millors i emergents amb l’objectiu de:

a) Aplicar metodologies innovadores per a la creació i execució de serveis, introduint la innovació oberta en l’administració publica

b) Promoció i desenvolupament dels ecosistemes empresarials locals i les comunitats de col·laboració creatives, incloent la innovació social i l’emprenedoria.

Com exemples d’aquest nou enfocament s’inclou l’i.lab, el Laboratori d’Innovació Urbana que accelera la innovació urbana social i sostenible, organitzant la ciutat com espai d’experimentació i de promoció econòmica, a partir de la col·laboració entre ciutadania, universitats i centres de recerca, la comunitat empresarial i les administracions públiques.

També compartiran els resultats i les lliçons apreses sobre la introducció de la innovació en la contractació pública on s’ha fet una aposta important gràcies a noves guies o la Fira de Contractació; aplicacions de metodologies àgils i de co-creació, o les bones pràctiques de les associacions público-privades; el desenvolupament d’ecosistemes emprenedors locals i comunitats creatives col·laboratives, que inclouen la innovació social i l’emprenedoria o la innovació oberta en organismes públics

3) Compromís ciutadà. Centrant-se en pràctiques existents i emergents que hi ha a la ciutat per augmentar la participació ciutadana en els serveis i tecnologies que aprofiten la presa de decisions, incloent plataformes de participació ciutadana i iniciatives de dades obertes.

En aquest camp destaca la plataforma democràtica Decidim.Barcelona que ajuda Barcelona a experimentar amb noves metodologies per a una veritable democràcia participativa.

També s’aposta per incrementar el compromís i la participació ciutadana amb projectes com “Repensem el 22@” o la co-creació de polítiques d’Innovació Social Digital.

Per últim es compartiran iniciatives d’empoderament digital de la ciutadania com els reptes open data a les escoles, o la Coalició per als Drets Digitals amb ciutats com Amsterdam i Nova York i organitzacions com Nacions Unides.

 

Barcelona ciutat líder en innovació urbana

Les parts destaquen el lideratge de l’Ajuntament i la ciutat de Barcelona en innovació i tecnologia aplicada al context urbà, i el fet que ostenti la condició de la Capital Mundial del Mòbil i trobades de primer odre com el Mobile World Congress, una de les majors trobades sobre tecnologia mòbil i digital; el Four Years From Now (4YFN), trobada sobre startups digitals a nivell europeu; o l’Smart City Expo World Congress, un dels majors esdeveniments mundials que reuneix ciutats, tecnologia i innovació.

 

El Banc Mundial

El Grup del Banc Mundial és una de les majors fonts de finançament i coneixement del món per als països en desenvolupament. Les seves cinc institucions comparteixen el compromís de reduir la pobresa, augmentar la prosperitat compartida i promoure el desenvolupament sostenible.

Amb aquest acord, el Banc Mundial promou l’èxit i posada en pràctica de l’estratègia de govern urbà i local, informant sobre les seves línies de negoci en gestió de ciutat, bon govern i finances; pobresa urbana; creixement econòmic i de ciutat; planificació urbana, propietat i habitatge, i; entorn urbà, canvi climàtic i gestió d’emergències ambientals.





Paraules clau

world bank/