Barcelona renova el reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància d’UNICEF : Servei de Premsa

Barcelona renova el reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància d’UNICEF

28/11/2019

L’Ajuntament i UNICEF han signat avui el Conveni de renovació del reconeixement de Barcelona com a Ciutat Amiga de la Infància fins al 2022
Aquest reconeixement ha rebut el suport de tots els grups municipals

L’Ajuntament i UNICEF han signat avui el Conveni de renovació del reconeixement de Barcelona com a Ciutat Amiga de la Infància fins al 2022. Aquest reconeixement, que rep el suport de tots els grups municipals, posa en valor l’esforç dels governs locals per incorporar la infància i l’adolescència al centre de l’agenda política i social.

 

Durant l’acte, la regidora d’Infància, Joventut, Persones Grans, i Diversitat Funcional, Marga Marí- Klose, ha destacat que “Barcelona està convençuda que les ciutats tornen esdevenir motors del món. És per això que ens sentim molt orgullosos de renovar aquest segell de Ciutat Amiga de la Infància d’UNICEF, ja que reconeix tot el treball que estem fent per millorar la qualitat de vida de les nenes i nens de la ciutat alhora que ens obliga a evolucionar degut als desafiaments als que s’enfronten els infants i els adolescents d’avui en dia“. La regidora també ha explicat que el Ple Municipal de demà aprovarà una Declaració Institucional, signada per tots els grups municipals, que dona suport a la “Declaració de Colònia sobre els drets dels infants i adolescents” que va signar l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la trobada internacional de les Ciutats Amigues de la Infància. “Un exemple més del compromís que té la ciutat amb els drets dels infants”.

De la seva banda, la presidenta d’UNICEF Comitè Catalunya, Anna Folch Filella, ha apuntat que “ser Ciutat Amiga de la Infància implica un compromís en pro dels drets dels nens i de les nenes, que ha d’anar acompanyat de polítiques, accions i recursos per millorar la seva situació. Des d’UNICEF estem molt contents que Barcelona hagi renovat un compromís que es manté des de l’any 2006 i que ara formalitzem de nou amb la signatura d’aquest conveni”.

Amb la signatura d’aquest conveni, l’Ajuntament de Barcelona renova una sèrie de compromisos:
• Promoure en el municipi i en tots els centres educatius la celebració del Dia Universal de la Infància el 20 de novembre i donar visibilitat a aquesta data.
• Col·laborar en les campanyes de sensibilització i les crides de suport a les situacions d’emergència que realitzi UNICEF.
• Difondre el programa d’educació d’UNICEF sobre els drets dels infants.
• Promoure que nens, nenes i adolescents comptin amb espais propis per a la generació de propostes que seran tingudes en compte.
• Realitzar tots els esforços possibles per promoure els programes d’acció per a i amb la infància i les famílies, amb especial atenció als col•lectius més vulnerables i en situació de risc d’exclusió social.

L’Ajuntament de Barcelona presentarà un informe intermedi als dos anys de vigència del conveni i sempre abans de l’1 de desembre de 2020 en el qual es tindran en compte les recomanacions fetes per UNICEF.

 

Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància

La iniciativa Ciutats Amigues de la Infància que promou UNICEF és una estratègia mitjançant la qual s’impulsa el compromís dels governs locals amb el compliment dels drets dels infants i adolescents, tal com s’estableix en la Convenció sobre els Drets de l’Infant

Una Ciutat Amiga de la Infància és una ciutat compromesa políticament amb els nens i les nenes, el que implica implementar accions i mesures concretes, dotades de recursos, amb l’objectiu de millorar el seu benestar en el curt, mig i llarg termini. És, en definitiva, l’aposta per construir una ciutat on els seus drets es facin patents i veritables, tot posant el focus en els més vulnerables.

A la pràctica, el programa promou el treball en diferents eixos:
• Donar suport a la creació de plans municipals per a la infància, on els Drets dels Infants són prioritaris i reben recolzament pressupostari.
• Promoure sistemes de participació en la vida pública municipal on els infants siguin protagonistes.
• Impulsar les polítiques municipals que afavoreixin el desenvolupament dels drets de nenes i nens.
• Promoure mecanismes de coordinació interna per fer transversal la política d’infància dins del govern local, així com el treball en xarxa entre governs locals, per tal de compartir informació, solucions, projectes, etc…Compartiu aquest contingut