Jaume Collboni presideix l’acte de lliurament de la Medalla de la Ciutat a Pompeu Fabra, concedida l’any 1938 : Servei de Premsa

Jaume Collboni presideix l’acte de lliurament de la Medalla de la Ciutat a Pompeu Fabra, concedida l’any 1938

02/12/2019

Dimarts, 3 de desembre, a les 18.00 hores, al Saló de Cent, el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, presidirà l’acte de lliurament de la Medalla de la Ciutat a Pompeu Fabra, concedida l’any 1938.. La cerimònia compta amb amb la col•laboració de l’Institut d’Estudis Catalans.

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el passat 3 de maig una declaració institucional per reconèixer i honorar el filòleg català Pompeu Fabra com un dels màxims exponents de la cultura científica, racionalista i crítica, que va emergir a Catalunya i Espanya a principis del segle XX i que va comptar amb el suport de les institucions públiques durant la Segona República.

L’acord del Consell Plenari fou un acte de justícia i reparació de la figura de Pompeu Fabra per lliurar a la família del filòleg la Medalla de la Ciutat que li va ser concedida l’any 1938 i que, per culpa de la Guerra Civil, la derrota de la República i el seu exili forçat a Prada de Conflent, no li va ser mai efectivament lliurada.

El Comitè Municipal Permanent de l’Ajuntament de Barcelona, en sessió de 24 de febrer de 1938, va acordar per unanimitat honorar, amb la seva màxima distinció –llavors la Medalla de la Ciutat- la figura del Mestre Pompeu Fabra, del qual destacava el fet de ser «un dels forjadors dels nostre idioma literari i les seves activitats al camp del món científic de Catalunya». Ni les recerques d’alguns investigadors –tant en l’àmbit acadèmic, com en l’entorn familiar- ni l’hemeroteca de la premsa diària de l’època, com tampoc la consulta dels arxius municipals, han permès acreditar que aquesta Medalla fos efectivament lliurada al seu destinatari.

És versemblant concloure que la Medalla de la Ciutat mai no li fos lliurada materialment, ateses les circumstàncies tan convulses d’aquell moment, en plena Guerra Civil, a pocs mesos de la caiguda de Barcelona i de Catalunya i de l’exili del mestre Pompeu Fabra, que va durar fins a la seva mort el 1948 a Prada de Conflent, on és enterrat.

Ara, doncs, vuitanta anys mes tard, la ciutat de Barcelona repara un greuge històric amb el filòleg que va establir les bases de la normativa moderna de la llengua catalana.Compartiu aquest contingut