Patrulles mixtes de Guardia Urbana i Mossos d’Esquadra garantiran la seguretat durant el període nadalenc : Servei de Premsa

Patrulles mixtes de Guardia Urbana i Mossos d’Esquadra garantiran la seguretat durant el període nadalenc

02/12/2019

Aquestes patrulles de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra treballaran per la prevenció de la seguretat ciutadana i per evitar la comissió d’actes delictius, així com el control d’ infraccions que puguin pertorbar la convivència i el descans dels veïns

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa l’Operació Nadal per per assegurar uns òptims nivells de seguretat, convivència i mobilitat i neteja a la capital catalana

Amb motiu de les festes nadalenques l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa l’Operació Nadal, un dispositiu especial per mantenir els nivells assolits de seguretat, mobilitat, convivència i civisme en una època de l’any on es produeix un ús més intensiu de l’espai públic i una major concurrència de visitants a les àrees més comercials de la ciutat.

L’àmbit d’actuació comprendrà tots els districtes de la ciutat, però es farà una atenció especial a les zones de més afluència de ciutadans, a la zona del centre de la ciutat i als diferents eixos comercials de Barcelona. L’espai comprès entre Pg. Sant Joan – pg. Lluís Companys – pg. Pujades – pg. Picasso – av. Marquès de l’Argentera – pg. Isabel II – pg. Colom – pg. Josep Carner – av. Paral·lel – Ronda Sant Pau – Comte d’Urgell – Mallorca, serà objecte d’una especial atenció.

 

En el marc d’aquesta operació, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra  reforçaran la seva presència amb patrulles de mixtes en els espais públics i eixos comercials realitzant funcions de proximitat i de prevenció.

Per tal de garantir la convivència i prevenir fets delictius en aquestes zones de gran aglomeracions, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona intensificaran el patrullatge uniformat i mixt a peu potenciant aquells llocs on hi haurà una major afluència de compradors Aquestes patrulles adaptaran el seu servei a l’evolució de les necessitats que es duguin a terme a cada espai i es complementaran amb la resta d’accions policials que preveu aquest pla.

Les principals actuacions d’aquestes patrulles seran funcions de prevenció de la seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius, així com al control de les infraccions que puguin pertorbar la convivència i el descans dels veïns. També s’encarregaran de les funcions de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i la vigilància general dels espais públics.

Les accions policials no només es duran a terme en eixos comercials, places i carrers de la ciutat. El pla preveu intensificar la vigilància al transport suburbà que durant aquesta època veurà augmentada l’afluència de viatgers. Es faran patrullatges de paisà i uniformats per tal de detectar carteristes professionals que aprofiten les grans aglomeracions per actuar i passar desapercebuts.

Els Equips de la Policia de Barri de la Guàrdia Urbana establiran els contactes adients amb els representants veïnals i amb els comerciants.

La Guàrdia Urbana actuarà per controlar i corregir conductes que puguin alterar la normal utilització de l’espai públic o que puguin comportar una alteració de la convivència. Es prestarà especial atenció per evitar conductes com la venda ambulant no autoritzada de qualsevol tipus de producte, així com la d’aliments i llaunes de begudes; molèsties que es puguin derivar  del consum no autoritzat d’alcohol a la via pública; degradar visualment l’entorn urbà, com ara realitzar pintades i/o grafitis i efectuar publicitat no autoritzada en façanes i mobiliari urbà, amb especial atenció a les que puguin incitar al consum indiscriminat de begudes alcohòliques

El cos de policia barceloní actuarà per controlar la contaminació acústica, tant pel que fa als sorolls procedents dels vehicles, com les generades pels clients dels locals de pública concurrència, o per l’ús d’instruments musicals a la via pública, que provoquin molèsties reiterades al veïnat o la resta d’usuaris dels espais públics. En aquest sentits també es vetllarà per evitar les molèsties derivades de les concentracions nocturnes en espais públics que puguin ocasionar molèsties o problemes de convivència.

La Guàrdia Urbana també realitzarà inspeccions a locals de pública concurrència incidint també en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors, tant a l’interior dels locals com a la via pública. Es vetllarà perquè es respectin els horaris de tancament d’aquests locals, en especial de les seves terrasses i vetlladors.

Un sector protagonista d’aquestes dades nadalenques és el comercial, per això, els Mossos d’Esquadra han enviat una carta formal via telemàtica als representants del teixit comercial i empresarial de la ciutat.

Agents de les Oficines de Relacions amb la Comunitat -Proximitat I DE LA Unitat de seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra realitzen patrullatge a peu per les zones determinades d’interès i aprofiten per recordar les mesures de seguretat que cal prendre en aquestes dates,

incidint i donant consells de seguretat per prevenir estafes per internet. Incrementar la presencia policial uniformada a peu en les zones de grans aglomeracions.

També s’incrementarà la presencia d’efectius de paisà per reaccionar davant la constatació de fets delictius i interlocutar amb els responsables de seguretat privada i/o vigilants de seguretat dels establiments per tal d’intercanviar informació en relació a la prevenció de fets delictius.

L’operatiu es complementarà amb altres dispositius específics la Nit de Cap d’Any, la cavalcada de Reis, la fira de Reis de la Gran Via, etc.

 

La Guàrdia Urbana vetllarà per evitar congestions de trànsit establint mesures d’ordenació per mantenir la fluïdesa viària i facilitar la mobilitat tant dels vianants com dels vehicles.

En aquest sentit es prestarà una especial atenció al control de les infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants, com no respectar la preferència en els passos de vianants, els senyals dels semàfors, o la circulació per les voreres. També s’actuarà contra els vehicles aparcats en doble filera o que afectin a la circulació del transport públic.

Des del passat dia 1 de desembre s’ha activat l’Operació Sortida per tal de facilitar la fluïdesa del trànsit durant les festivitats del 6 i 8 de desembre en coordinació amb el Servei Català de Trànsit.

Paral·lelament, el cos de policia barceloní reforçarà els controls preventius d’alcoholèmia i drogo-test per tal de reduir l’accidentalitat durant un període amb moltes celebracions, potenciant també la correcció d’infraccions en moviment. Es farà una especial atenció en aquells punts més sensibles en relació a l’accidentalitat, amb l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit.

 

A nivell de mobilitat i durant aquest període, l’Ajuntament de Barcelona recomana l’ús del transport públic per desplaçar-se per les zones més cèntriques de la ciutat.

 

Autobusos

Diumenge 24 de desembre, vigília de Nadal, els autobusos de TMB faran l’última sortida des de les parades d’origen a les 22.00 hores.

 

Metro

El metro serà un cop més l’opció més recomanable per eludir la congestió associada a les dates nadalenques. El servei serà ininterromput les nits dels dissabtes i la nit del 31 de desembre. Els divendres i vigílies de festius finalitza a les 02:00 hores, excepte la vigília de Nadal (24 de desembre) que finalitza a les 23:00 hores.

 

Durant aquest període de l’any es reforça els serveis de neteja viària dels carrers i places de la ciutat, la recollida comercial de paper/cartró als principals eixos comercials i la recollida domiciliària per donar cobertura a l’increment de l’activitat comercial i usos i, per tant, la generació de residus que es produeixen durant aquestes festes.

La neteja de carrers es reforça especialment amb equips de neteja viària, buidatge de papereres i recollida de contenidors per evitar desbordaments a tots els districtes de la ciutat, en especial a les zones més cèntriques i comercials de cada districte.

 

Durant tot el període de vigència de la Operació Nadal no es podran realitzar obres de serveis en la zona delimitada pels carrers:

Pg. Sant Joan – pg. Lluís Companys – pg. Pujades – pg. Picasso – av. Marquès de l’Argentera – pg. Isabel II (inclòs Pla de Palau, pas Sota Muralla i pl. Pau Vila) – pg. Colom – pg. Josep Carner – av. Paral•lel – Ronda Sant Pau – Còrsega i av. Diagonal.

Aquesta prohibició s’estén al casc antic, als entorns dels mercats municipals i vies més importants de la Ciutat, en especial a:

Sants, Gran de Sant Andreu, Gran de Gràcia, trav. de Gràcia (entre Via Augusta – pg. Sant Joan), av. Diagonal (entre pl. Francesc Macià i pl. Reina M. Cristina), Via Augusta (entre l’av. Diagonal i Balmes), entorn centre comercial Glòries, Via Júlia, pl. Eivissa, entorns pl. Virrei Amat, pg. Fabra i Puig, rambla de Sant Andreu (entre Gran de Sant Andreu i Concepció Arenal), Rogent, rambla del Poblenou i San Joan de Malta, Marià Aguiló, entorns zona Hipercor, av. Meridiana, entorns zona comercial La Maquinista, entorns centre comercial Diagonal – Mar, entorns zona comercial Can Dragó, av. Gaudi i entorns pl. Sagrada Família i pl. Gaudí, Major de Sarrià, entorns centre lúdic les “Arenes”.Compartiu aquest contingut