L’Ajuntament dicta 8 precintes a establiments de souvenirs de l’Eixample per incomplir la normativa : Servei de Premsa

L’Ajuntament dicta 8 precintes a establiments de souvenirs de l’Eixample per incomplir la normativa

17/12/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Són actuacions derivades de la campanya informativa i sancionadora desplegada arran dels canvis normatius aprovats fa un any pel que fa a l’ordenació dels comerços destinats a la venda d’articles de record

L’equip d’inspectors municipals ha fet 257 visites a locals de Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia i Horta-Guinardó, on s’ha detectat fins al 58% d’incompliments, i ja hi ha en marxa 62 procediments sancionadors i de restitució de la legalitat i 8 precintes

La majoria d’incompliments ho són per tenir els souvenirs visibles des de la via pública, per no disposar del producte agrupat i diferenciat a dins de la botiga o per ocupar més del 20% de l’espai comercial destinat als productes en venda

L’Ajuntament de Barcelona ha dictat 8 precintes d’establiments de l’Eixample per incomplir la nova normativa d’establiments comercials destinats a la venda d’articles de record o souvenirs. Són actuacions derivades de la campanya informativa i sancionadora a les botigues de souvenirs de Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia i Horta-Guinardó que s’està fent els últims mesos per fer conèixer els canvis normatius aprovats fa un any i assegurar-ne el compliment.

 

 

 

 

La campanya inclou una primera visita informativa per fer arribar als establiments la normativa vigent, i una segona inspecció en els casos on s’hagi detectat incompliments per comprovar si han fet les adaptacions pertinents. En cas que no, s’obren els procediments disciplinaris corresponents.

Des de principis d’any, l’equip d’inspectors municipals –tant dels districtes com de la Direcció de Serveis d’Inspecció d’Urbanisme– ha visitat 257 locals. D’aquests, 74 són de Ciutat Vella, 126 de l’Eixample, 55 de Gràcia i 2 d’Horta-Guinardó –on la zona d’afectació del pla especial és reduïda-; i s’ha detectat incompliments en 148 d’aquests establiments –el 58%–.

A l’Eixample, a 32 emplaçaments ja se’ls ha incoat procediments sancionadors i de restitució de la legalitat, i s’hi fan inspeccions de comprovació per verificar si s’han ajustat a la legalitat. A 8 dels establiments ja s’ha verificat que segueixen incomplint i, per tant, s’ha dictat el precinte de l’activitat, que s’estan efectuant des d’avui i durant els propers dies. Pel que fa a la resta, els procediments continuaran per comprovar si els comerços han esmenat els incompliments detectats dins de termini i, en cas contrari, també es procedirà al precinte.

A Gràcia, a 21 botigues se’ls ha obert un total de 30 procediments sancionadors i de restitució de la legalitat. A Horta-Guinardó, no n’hi ha cap d’obert, i a Ciutat Vella properament s’iniciaran les inspeccions per verificar si els comerços que incomplien ja han fet els canvis pertinents.

La majoria dels incompliments ho són per tenir els souvenirs visibles des de la via pública, però també per no disposar del producte agrupat i diferenciat a dins de la botiga o per ocupar més del 20% de l’espai comercial total destinat als productes en venda a l’establiment.

 

Objectiu: informar i sancionar per les modificacions del Pla Especial de botigues d’articles de record

La campanya s’ha desplegat des del febrer per informar de la modificació del “Pla especial d’ordenació dels establiments comercials destinats a la venda d’articles de record o souvenirs a la ciutat de Barcelona”, en vigor des de desembre de 2018. Aquesta modificació amplia la prohibició d’obrir noves botigues de records als entorns de la Sagrada Família, al barri de Sant Antoni i a les zones del voltant del Camp Nou, el Park Güell i de la Casa Vicens, i suma aquestes noves zones de prohibició a les anteriorment existents a tot Ciutat Vella i a àmbits més reduïts del Park Güell i de la Sagrada Família, amb l’objectiu final de mantenir l’equilibri dels barris i protegir el comerç tradicional.

A banda, també es va aprofitar el canvi de normativa per ajustar els perímetres, entorns i àmbits vigents; millorar els entorns de protecció dels edificis catalogats com a Béns Culturals d’Interès Nacional (Nivell A) i clarificar la normativa vigent.

El pla incloïa també una modificació en relació a la normativa sobre aquells comerços que tenen fins a un 20% de la seva superfície destinada a articles de record, a banda del seu producte de venda principal. En aquests casos, se’ls requereix agrupar aquests productes en un espai determinat i clarament diferenciat de la resta, i que aquest espai estigui retolat i no sigui visible des de la via pública. A més, s’estableix que l’espai d’aparador d’aquests establiments s’haurà de destinar exclusivament a l’exhibició del producte principal, per tal d’evitar l’impacte que l’exposició de productes de souvenirs acostuma a tenir.

Els comerços existents disposaven d’un termini de 3 mesos des de l’entrada en vigor del pla per adaptar-se a la normativa. Els expedients sancionadors poden arribar als 500 euros per tenir productes a l’aparador, no estar agrupats o ser visibles des de via pública; als 3.000 per exposar i/o vendre productes sense llicència; i 6.000 euros per fer-ho sense llicència en un establiment o local no legalitzable.





Paraules clau

Eixample/ precinte establiments/ souvenirs/