Barcelona celebra la festivitat jueva de Hanukkà : Servei de Premsa

Barcelona celebra la festivitat jueva de Hanukkà

23/12/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’acte, que ha tingut lloc a la plaça de Sant Jaume, l’organitza l’Associació de Comerciants del Call i ha comptat amb la presència de representants de la comunitat jueva de la ciutat

L’Associació de Comerciants del Call, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, ha celebrat aquesta tarda la festa jueva de Hanukkà, una festivitat que commemora un episodi de la tradició jueva, el de la victòria dels macabeus en què es recorda especialment la purificació i dedicació del Temple de Jerusalem.

La tradició explica el miracle de l’única gerra d’oli que es va trobar al Temple el dia de la victòria, suficient només per poder mantenir encesa un dia la llanterna del Temple, però miraculosament la flama va durar vuit dies.

 

 

 

 

 

 

Per això, el ritual de Hanukkà marca l’encesa del canelobre de 9 braços, la hanukkiyyà, on durant vuit dies s’encenen vuit espelmes. El novè braç del canelobre, anomenat xamaix, serveix per encendre els altres. El ritual s’ha simbolitzat avui a la plaça de Sant Jaume amb l’encesa d’espelmes, a més de música i repartiment de ‘sufganiyots’, bunyols típics de les festes.

En l’acte, el regidor de Ciutat Vella i de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha destacat que “és responsabilitat del Govern de la ciutat garantir l’exercici del dret fonamental a la llibertat de pensament, creença o religió”, cosa que ha qualificat com a patrimoni de la ciutat. “Aquesta celebració és un clar exemple de la importància de conèixer i reconèixer les diverses cultures, opcions de fe i tradicions religioses de casa nostra i integrar-les i valorar-les com a patrimoni barceloní”, ha conclòs.

També hi han assistit el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós, Khalid Ghali, el rabí David Libersohn, president de Jabad Lubavitch, Daniel Santillo, president de l’Associació de Botiguers del Call, l’historiador Jaume Grau, així com altres membres de la comunitat jueva de Barcelona.





Paraules clau

festivitat jueva/ Hanukkà/