Oberta la presentació de candidatures als Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona : Servei de Premsa

Oberta la presentació de candidatures als Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona

09/01/2020

El termini per presentar els treballs finalitza el proper 31 de gener i inclouen quatre categories: periodisme social, comunicació social, promoció de la investigació periodística i el premi especial del jurat

Es tracta de la tercera edició consecutiva dels guardons sota aquest nom, tot i que el seu origen es remunta fins a 27 anys enrere sota el paraigües del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS)

En l’edició d’enguany s’aposta clarament pel periodisme d’investigació, triplicant la seva dotació econòmica per arribar a un major nombre de projectes

L’Ajuntament de Barcelona mantindrà obert fins al proper 31 de gener de 2020 el termini per a la presentació de candidatures als Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona. Es tracta de la tercera edició consecutiva dels guardons amb aquest nom, després que el mandat passat es rellancessin uns premis que existeixen a la ciutat des de fa 27 anys sota l’impuls del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS). La nova edició dels guardons manté les quatre categories existents: periodisme social, comunicació social, promoció de la investigació periodística i el premi especial del jurat, tot i que fa una aposta decidida per la investigació. Això és així perquè en l’edició d’enguany es triplica el pressupost destinat a aquesta categoria, amb l’objectiu final d’arribar a un major nombre de projectes.

Les candidatures als guardons es poden presentar tant a títol individual com a títol col·lectiu, amb el reconeixement exprés dels autors o autores. Igualment, els treballs que es presentin a les categories de periodisme social i comunicació social s’han d’haver publicat, emès o difós entre el 16 de desembre de 2018 i el 15 de desembre de 2019, mentre que els projectes sobre promoció de la investigació s’han de dur a terme durant l’any 2020 i el primer trimestre del 2021. Les categories de periodisme social i comunicació social estan dotades amb 8.000 euros cadascuna; el premi a la promoció de la investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona s’ha ampliat i estarà dotat en total amb 24.000 euros, i el premi especial del jurat no té dotació econòmica. Pel que fa a la investigació periodística i sota la temàtica general de ‘Territoris i desigualtats’, la proposta és que es presentin propostes en tres categories diferents: feminització de la pobresa, infància i vulnerabilitat o bé d’àmbit obert. Cadascuna de les tres subcategories estarà dotada individualment amb 8.000 euros.

L’objectiu dels premis és promoure i incentivar la informació de qualitat, posant el focus en un millor tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació i, sobretot en base a les modificacions d’aquest any, reconèixer la necessitat d’un periodisme més pausat que aprofundeixi en les notícies complexes. Addicionalment, els treballs que es presentin han d’estar relacionats amb la ciutat de Barcelona pel que fa a la temàtica tractada, el públic objectiu o el marc d’incidència.

El jurat dels Premis Montserrat Roig està format per 16 persones de reconeguda trajectòria professional en els àmbits de la comunicació i dels drets socials. Totes elles valoraran especialment l’esforç en la investigació pròpia amb la pluralitat i contrast de fons, el tractament contextualitzat i la sensibilització social, l’enfocament original i l’ús d’una terminologia que reflecteixi la realitat, incidint en el respecte a la dignitat de les persones. El conjunt de la informació sobre els premis i el procés d’inscripció es troba disponible al web www.barcelona.cat/premis-montserrat-roig.Compartiu aquest contingut