Obre el pati interior de l’illa Macaya, un nou jardí a la Dreta de l’Eixample : Servei de Premsa

Obre el pati interior de l’illa Macaya, un nou jardí a la Dreta de l’Eixample

10/01/2020

La Dreta de l’Eixample ha guanyat un nou jardí urbà de prop de 2.000 metres quadrats que ofereix una vista inèdita de la façana posterior de la Casa Macaya

S’ha potenciat la connectivitat urbana a la zona, creant un nou itinerari que permet travessar l’interior d’illa entre passeig Sant Joan i el carrer Roger de Flor

Durant la resta de l’any es preveu l’obertura de 3 nous interiors d’illa al districte de l’Eixample: els dels antics cinemes Urgell, Niza i Novetats

El passat 24 de desembre es va obrir al públic el pati interior de l’illa Macaya al barri de la Dreta de l’Eixample, un nou jardí públic de prop de 2.000 metres quadrats que permet una nova connectivitat urbana i que, com a element destacat, ofereix la visió de la façana posterior de la Casa Macaya, edifici modernista obra de Josep Puig i Cadafalch, situat al passeig de Sant Joan, 108.

L’interior d’illa de la Casa Macaya està ubicat entre el passeig Sant Joan i els carrers Roger de Flor, Provença i Mallorca. L’accés principal al recinte es produeix a través del passatge del carrer Roger de Flor, 191. Anteriorment havia estat un espai cobert sense accés directe des del carrer, tot i que era de titularitat pública municipal. L’Ajuntament ha invertit un total de 2,8 milions d’euros per humanitzar l’entorn, millorar l’espai públic i introduir més verd en aquesta zona de la ciutat.

 

 

Un dels objectius ha estat convertir el pati en un jardí urbà emblemàtic que actuï entorn de la Casa Macaya, edifici catalogat i considerat d’interès cultural. S’ha traçat un eix central lliure de vegetació i mobiliari urbà amb un material ceràmic que permet ressaltar, amplificar i potenciar la presència de la façana posterior d’estil modernista, l’única façana que donarà directament al pati.

La voluntat del projecte ha estat donar continuïtat als espais i potenciar la connectivitat urbana. L’interior d’illa proposa un nou itinerari que connecta el carrer Roger de Flor amb la façana posterior de la Casa Macaya, un accés que s’obrirà al públic aquest cap de setmana i permet arribar directament a passeig Sant Joan. Per tant, l’espai públic creuarà l’interior d’illa i hi guanyarà dos accessos.

L’obra de transformació ha generat un jardí urbà renaturalitzat on hi predomina, tant a les zones d’estada com en el tractament de les mitgeres, la vegetació d’arbrat, plantes arbustives, enfiladisses i parterres. Les característiques del subsòl han determinat la creació de 4 àrees diferenciades. En primer lloc, situada fora del recorregut, l’àrea de sauló, destinada al descans i repòs, aplega un banc lineal i una pèrgola vegetal que esdevé un espai d’acolliment dins del pati i oferirà ombra a l’estiu. L’àrea enjardinada, només accessible al personal de manteniment, és la zona més ombrívola i on s’ha plantat la majoria d’arbrat. L’àrea central pavimentada és una espai de pas i d’estada amb diferents nivells que proporcionen diversos racons per al repòs, el joc i la contemplació. Per últim, l’àrea del passatge del carrer Roger de Flor concentra tant vegetació com seients d’obra a la zona més propera a la mitgera lliure.

 

 

Els patis de l’Eixample esdevenen petits jardins ocults dins la trama urbana, espais que conviden al passeig i al respòs en una zona amb una alta densitat urbana on es torna necessari recuperar un entorn natural al bell mig de la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona continua treballant en la recuperació d’interiors d’illa i als 42 espais ja oberts al públic, se sumaran 3 més al llarg de l’any 2020: els dels antics cinemes Urgell, Niza i Novetats.Compartiu aquest contingut