Es mantenen activades les alertes per ventades i mal estat de la mar a Barcelona : Servei de Premsa

Es mantenen activades les alertes per ventades i mal estat de la mar a Barcelona

22/01/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Durant tota la jornada d’avui continuarà tancat l’accés a les platges i als parcs i jardins de la ciutat

Fins al matí d’aquest dimecres 22 de gener Bombers de Barcelona ha realitzat 573 serveis relacionats amb el temporal de vent i la Guàrdia Urbana de Barcelona ha gestionat 2.100 incidents relacionats amb la mobilitat a la ciutat, 45 d’aquests en vies principals

L’afectació més important que ha deixat el temporal és a les platges de la ciutat que han patit pèrdua de sorra de forma generalitzada i desperfectes al mobiliari de les platges com dutxes, senyalització, papereres i passeres

Aquest matí s’ha reunit el Comitè d’Emergències de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona presidit pel tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, acompanyat pel el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia i la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón. A la reunió han participat tots els serveis d’emergències, operadors de transports i altres serveis de la ciutat.

 

 

 

L’Ajuntament de Barcelona manté activades les alertes per risc de ventades i per mal estat de la mar i per tant l’accés a les platges de la ciutat i els parcs i jardins continuaran tancats durant la jornada d’avui.

Fins al matí d’aquest dimecres, Bombers de Barcelona ha realitzat 573 serveis relacionats amb el temporal de vent i la Guàrdia Urbana de Barcelona ha gestionat 2.100 incidents en l’àmbit amb la mobilitat a la ciutat, 45 d’aquestes en vies principals. També s’han registrat 361 avaries en semàfors, que a aquesta hora estan solucionades.

L’afectació més important que ha deixat el temporal s’ha centrat a les platges on s’ha constatat una pèrdua important de sorra, afectació al mur de protecció situat a l’espigó del Port Fòrum i desperfectes al mobiliari de les platges com les dutxes, la senyalització, les papereres i les passeres. Un cop remeti el temporal es podrà fer una valoració completa dels danys. Durant tota la jornada d’avui, es manté la prohibició d’accedir a les platges de Barcelona.

Pel que fa als parcs i jardins, el temporal ha malmès més de 150 arbres, que han caigut o han quedat trencats a causa del vent. Avui els parcs i jardins es mantindran tancats per evitar riscos i poder valorar la situació de l’arbrat. De moment també es manté tancat l’accés a la zona d’ús públic del riu Besòs.

Pel que fa als serveis de neteja, durant tot l’episodi s’ha prioritzat la recollida de branques i troncs que han caigut a causa del vent i la neteja d’embornals per evitar acumulació d’aigua. Tant la xarxa de clavegueram com els dipòsits pluvials han funcionat amb normalitat durant l’episodi. Prop de 200 contenidors han quedat sense tapa a causa del vent.

Per donar resposta als efectes del temporal, l’Ajuntament també va obrir ahir al vespre un equipament addicional amb 130 places d’acollida d’emergència per a persones sense llar, on poden dormir, rebre roba seca, sopar i esmorzar. En total se’n van ocupar 64 d’aquestes places. Aquesta propera nit es mantindran operatives aquestes places d’emergència i es tornaran a fer prospeccions al carrer per recordar a les persones que dormen al ras que existeix aquesta alternativa. Les 130 places d’aquest operatiu específic d’emergència, que és la primera vegada que s’obre a Barcelona a causa d’un temporal, se sumen a les 90 places que ja preveu la fase preventiva de l’operació fred, activa des del passat mes de desembre, així com a les 2.170 places per a persones sense llar que funcionen qualsevol nit en equipaments municipals o de la trentena d’entitats que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL). La prioritat dels serveis municipals és protegir la integritat física de totes les persones i en especial de les persones sense llar, que són les més vulnerables davant fenòmens extrems com aquest temporal.

Pel que fa a les escoles, no s’han detectat incidències destacables als centres educatius públics de la ciutat, de forma general. Tot i així aquest matí romandran tancades de forma preventiva tres escoles públiques del districte de Sants-Montjuïc, l’institut Bosc de Montjuïc, l’escola Bosc de Montjuïc i l’escola Tres Pins. A les escoles bressol no s’ha produït cap incidència de consideració.

Malgrat el temporal tendeix a remetre, es manté activada la fase d’emergència del Pla Bàsic d’Emergència Municipal per mal estat de la mar i el Pla Bàsic d’Emergència Municipal per ventades en fase d’alerta.

Les recomanacions en episodis de ventades són les següents:

A casa

Al carrer

Pel que fa a les platges la Guàrdia Urbana de Barcelona continua desplegada a la zona del litoral i barra el pas tant a la sorra, a l’aigua i als espigons.





Paraules clau

prevenció/ seguretat/