Barcelona defensa la cooperació entre ciutats mediterrànies : Servei de Premsa

Barcelona defensa la cooperació entre ciutats mediterrànies

23/01/2020Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Alcaldessa ha presidit l’acte d’obertura de l’11ª sessió plenària de l’Assemblea Regional i Local Euromediterrània (ARLEM) on ha defensat una nova etapa de cooperació per afrontar els dos grans reptes del Mediterrani: el canvi climàtic i la lluita contra les desigualtats

Aquesta trobada marca l’inici de l’any en que es commemora el 25è aniversari de la Declaració de Barcelona i el 10è de la creació de l’ARLEM

L’ARLEM és l’assemblea de representats locals i regionals de la Unió Europea i els seus socis del Mediterrani, la qual vetlla per promoure la democràcia global, la gobernança multinivell i la cooperació descentralitzada a les tres ribes del Mediterrani

L’Alcaldessa ha presidit aquest matí l’obertura de l’11ª sessió plenària de l’Assemblea Regional i Local Euromediterrània (ARLEM), celebrada avui al Palau de Pedralbes. La trobada coincideix amb el 25è aniversari de la Declaració de Barcelona, adoptada a la Conferència Euro-Mediterrània del 1995, i amb el 10è aniversari de la creació de l’ARLEM a Barcelona.

Colau ha presentat Barcelona com una ciutat diversa i amb una identitat marcada per la Mediterrània. Ha destacat la necessitat que les “ciutats assumeixin més protagonisme en una agenda compartida i positiva on es reconegui la capacitat i la voluntat de transformació de la societat i els territoris que componen l’espai mediterrani.” Ha afegit que “per reforçar la cooperació és necessari que alcaldes i alcaldesses pressionem per col·locar a l’agenda internacional qüestions claus que afecten a la regió, com el canvi climàtic i les desigualtats a l’àrea mediterrània”.

 

 

 

Per fer front a aquests reptes és necessari “apostar i generar oportunitats per les generacions més joves per tal d’oferir-lis un horitzó de futur i de desenvolupament individual i col·lectiu” ha destacat Colau. També ha animat als assistents a cooperar i unir forces per “resoldre els conflictes enquistats i evitar el patiment de molts dels nostres ciutadans”. Ho ha fet emplaçant-los a treballar sota el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, “abordant els reptes des d’un nivell local i global, sempre amb esperit de col·laboració i cooperació entre nosaltres” ha conclòs.

En la seva participació a l’ARLEM, la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha recordat que “vivim a la regió habitada del món més afectada pel canvi climàtic i amb la frontera natural més desigual del planeta”. Pel que ha destacat la importància de “treballar conjuntament i obrir el Mediterrani a les persones que hi viuen a la regió per tal d’afrontar la crisi i els reptes que això planteja; emmarcant les accions sota el paraigües de l’Agenda 2030”.

A la sessió plenària s’han aprovat dos informes, un d’ells destaca el pla de mesures d’implementació de l’economia blava per tal de frenar al màxim les conseqüències del canvi climàtic a la regió mediterrània. L’informe de Vincenzo Bianco, membre del Consell Municipal de l’Ajuntament de Catània, compta amb el compromís de l’ARLEM de dirigir-se cap a un desenvolupament sostenible i protector del medi ambient, on administracions locals i regionals assumeixin papers de lideratge a favor d’aquest canvi.

D’altra banda, també ha estat reafirmat l’informe de Jihad Khair, alcalde Beit Sahour (Palestina), on s’identifiquen les àrees en les quals les autoritats locals i regionals poden contribuir a la integració euromediterrània. S’assenyala la importància de la cooperació entre les ciutats i les autoritats locals per combatre la desocupació, la pobresa i reduir la migració, tot fomentant projectes per a la creació de treball i dinamitzant el desenvolupament local en les zones especialment desfavorides. El document també recomana millores per ampliar el coneixement i la comprensió dels reptes relacionats amb el clima per tal de fer front al canvi climàtic.

L’ARLEM és l’assemblea de representants locals i regionals de la Unió Europea i els seus socis del Mediterrani creada a Barcelona l’any 2010. Formada per 84 membres -42 dels països i institucions de la Unió Europea i 42 dels països del sud- i dos observadors de la UE. Els 42 representants europeus corresponen a 32 designats pels grups polítics del Comitè de les Regions i 10 entre les xarxes de ciutats i regions euromediterrànies. La tercera tinenta d’alcaldia en forma part com a membre de l’entitat Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).

El seu objectiu principal és vetllar per atorgar una dimensió territorial a la Unió pel Mediterrani, per mantenir i fomentar el diàleg polític, per impulsar la integració regional i la cohesió i per promoure la democràcia local, la gobernança multinivell i la cooperació descentralitzada a les tres ribes del Mediterrani. El Comitè Executiu de l’ARLEM es reuneix diverses vegades l’any per tal de definir l’estratègia i el pla d’acció de l’organització i reuneix tots els seus membres en la seva sessió plenària anual en què s’aproven els informes d’activitats, el pla d’acció, les recomanacions per al mandat i els informes temàtics.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
ARLEM/ Assemblea Regional i Local Euromediterrània (ARLEM)/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina