Barcelona recupera la normalitat després del temporal amb tots els serveis en funcionament : Servei de Premsa

Barcelona recupera la normalitat després del temporal amb tots els serveis en funcionament

24/01/2020



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona fa una primera valoració dels danys que el temporal ha deixat a la ciutat i xifra en 12,5 milions d’euros el cost dels desperfectes. L’alcaldessa ha anunciat que farà un decret per demanar a l’Estat la declaració de zona catastròfica, de forma coordinada i conjunta amb altres municipis catalans.

La zona del litoral és la més afectada amb danys importants a totes les platges. Un operatiu de neteja extraordinari treballarà els pròxims dies per retirar els residus de la sorra i les zones properes i acondicionar les platges de la ciutat.

L’arbrat, els contenidors i altres elements de l’espai públic també han estat força afectats pel pas del temporal

Barcelona recupera poc a poc la normalitat després dels dies de temporal. Aquest matí han quedat desactivats tots els plans d’emergència municipal i per tant tots els equips dels diferents serveis urbans han començat ja a treballar per normalitzar la situació i condicionar les zones que han patit més desperfectes.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha visitat aquest matí el litoral de Barcelona, la zona més afectada pel temporal. Colau ha estat acompanyada per la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, del regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, i de tècnics de diversos serveis municipals. L’alcaldessa ha comunicat que una primera estimació econòmica xifren els danys en més de 12 milions, a l’espera de tenir dades de comerços afectats de la zona litoral, o saber els danys a zones submarines. Pel conjunt de les importants afectacions estructurals a tota la zona litoral de Barcelona, Colau ha comunicat que Barcelona farà un decret sol·licitant a l’Estat la declaració de zona catastròfica, de forma coordinada i conjunta amb altres municipis catalans.

 

 

 

L’alcaldessa també ha volgut ha felicitar i agrair als serveis municipals que han estat treballant aquests dies per donar resposta a l’emergència i que ara estan a peu de carrer i a peu de platja per fer les valoracions i treballant per recuperar les platges el més aviat possible.

La zona més afectada pel temporal ha estat el front marítim i per tant les platges, on s’han produït desperfectes greus després de rebre onades que han superat els sis metres d’alçada.

Després d’una primera avaluació pels equips de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), els desperfectes més importants han estat:
– Pèrdua de sorra generalitzada en la línia de costa i moviment de sorra als passejos: de mitjana les 9 platges de la ciutat han perdut el 30% de la sorra. La més afectada ha estat la platja del Bogatell, amb una pèrdua de sorra del 50%, també les platges de Llevant i Nova Icària que han perdut un 44% i un 43% de la sorra respectivament. S’estima que per restituir i protegir les platges de la ciutat s’hauria de fer una aportació extraordinària de 500.000 m3.
– Afectacions a les infraestructures de protecció, en concret la zona de la duna de la platja de la Mar Bella, la llosa de formigó de l’espigó d’en Guti a tocar de la Base Nàutica Municipal i l’escullera de l’espigó de la platja de la Nova Mar Bella.
– Inundació de les platges i els locals de serveis.
– Desperfectes i desplaçament del mobiliari urbà de les platges, dutxes, senyals, papereres, passeres i elements de megafonia.
– Afectacions en les instal·lacions de canalització que han quedat descobertes o malmeses.
– Trencament de paviments, tant de fusta com de pedra, sobretot a la zona de banys del Fòrum i a la platja de la Barceloneta.
– Afectació a equipaments esportius de tota la zona del litoral.
– Pel que fa a la zona de Port Fòrum, s’han malmès quatre mòduls del mur del dic interior.

Al Port Olímpic en una primera valoració no s’han registrat danys en la infraestructura de protecció. Des de dilluns es van prendre mesures de protecció com va ser el trasllat de vaixells a la zona del Port Vell. Els locals comercials s’han inundat durant el temporal degut a la força de les onades.

Per treballar en la recuperació de les platges, des d’avui s’ha desplegat un dispositiu de neteja per retirar els residus i condicionar la sorra. Els objectius dels equips de treball són:
– Neteja de residus existents sobre la sorra acumulada a les zones dures.
– Retirada de la sorra neta de les zones dures per dipositar-les a les zones netes de les platges.
– Recollida de branques, canyes i la resta de residus de la sorra de la platja.
– Garbellat de la sorra amb el tractor.

Per a aquestes tasques s’han destinat diferents equips extraordinaris dels serveis de neteja:
– 6 brigades de 3 operaris amb vehicle 4×4 cadascuna.
– 1 retroexcavadora
– 2 bobcats
– 1 tractor garbellador
– 1 tractor per recollir l’acumulació de canyes de la sorra
– 1 brigada de 2 operaris amb motoserra

En total es posen en funcionament 12 equips i 24 persones per torn, de matí i de tarda, per tant 24 equips i 48 durant tot el dia a la zona de sorra.

A més, per retirar la sorra del passeig i les zones pavimentades a tocar de les platges es destinaran 4 equips, un total de 24 persones, durant el torn de matí i 2 equips, amb 10 persones, al torn de tarda.

Per tant un total de 82 persones, en 30 equips, s’encarregaran de la neteja i acondicionament de les platges durant els pròxims dies.

 

Afectacions als serveis urbans

Pel que fa als contenidors, s’han detectat desperfectes en 400 unitats que han quedat sense tapa a causa de la força del vent. Aquests element s’aniran reposant els pròxims dies i cal remarcar que no afecta al servei. Al voltant de 600 contenidors han estat bolcats o desplaçats per la ventada i ja han estat recol·locats al seu lloc habitual.

Tant el dimarts 21 com el dimecres 22 de gener els parcs i jardins de la ciutat han estat tancats. Durant el dia d’ahir, els equips tècnics van començar la inspecció del parcs per valorar les incidències en l’arbrat. Els parcs, un cop inspeccionats i quan es realitzava l’acondicionament i no hi havia cap perill, es van començar a obrir al públic. Parcs i Jardins ha reforçat el seu servei habitual amb 9 brigades i 36 persones per a la inspecció dels parcs i retirada de branques.

Els semàfors de la ciutat han patit un total de 58 incidències destacades que han deixat algun punt sense servei. Només tres estan pendents de solucionar-se. Pel que fa a les estructures de la via pública, el temporal ha provocat desperfectes en mobiliari urbà i en 60 senyals a la ciutat. A les rondes també s’ha actuat per retirar desperfectes en l’arbrat, en la senyalització i per netejar de la calçada.

El temporal també ha deixat afectacions en diferents punts de l’enllumenat de la ciutat, punts de llum, quadres elèctrics i desperfectes en cables.

La xarxa de clavegueram i els dipòsits pluvials no han patit cap incidència destacable. En el seu conjunt, de mitjana, els dipòsits pluvials estan al 37% de la seva capacitat.

 

Dispositiu d’emergència social

Per donar resposta als efectes del temporal, l’Ajuntament de Barcelona també va obrir dimarts al vespre un equipament addicional amb 130 places d’acollida d’emergència per a persones sense llar, on podien dormir, rebre roba seca, sopar i esmorzar. En total se’n van ocupar 69 d’aquestes places la primera nit i 82 més durant la segona. Davant de la millora de la situació meteorològica general a la ciutat, i en coordinació amb els equips municipals de protecció civil, ahir ja es va desactivar l’operatiu preventiu.

Les 130 places que s’han ofert durant aquesta situació d’emergència, la primera vegada que això succeeix a Barcelona a causa d’un temporal, s’han sumat a les 90 places que ja preveu la fase preventiva de l’operació fred, obertes des del passat mes de desembre, així com a les 2.170 places per a persones sense llar que funcionen qualsevol nit en equipaments municipals o de la trentena d’entitats que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL).

La prioritat dels serveis municipals és sempre protegir la integritat física de totes les persones i en especial de les persones sense llar, que són les més vulnerables davant fenòmens extrems com aquest temporal.





Paraules clau

platges/ temporal/